Zobacz temat - [Streetwise 2.0] Klimatyzacja - źródła nieszczelności

Forum Klubu ROVERki.pl

Rover serii 200/25, MG ZR i Streetwise - [Streetwise 2.0] Klimatyzacja - źródła nieszczelności

shrek - Pon Lip 22, 2013 11:15
Temat postu: [Streetwise 2.0] Klimatyzacja - źródła nieszczelności
witam,
serwis klimatyzacji robiłem w maju, mimo że urządzenie nie wykryło nieszczelności w układzie, odnoszę wrazenie, że gzieś mi uciekła spora część czynnika.
Ma ktoś pomysł którędy może uciekac gaz na tyle wolno, żeby to nie zostało wykryte podczas standardowej kontroli?
Kolega mi podpowiedział, że to może być uszczelniacz sprężarki i ta nieszczelność powstaje tylko podczas pracy układu. Teoria o tyle prawdopodobna, że podczas serwisu klimy kontrola szczelności jest przeprowadzana na wyłączonej klimatyzacji

Irek

Raptile - Pon Lip 22, 2013 12:18

shrek, co to znaczy
shrek napisał/a:
odnoszę wrazenie, że gzieś mi uciekła spora część czynnika.

zmierzyłęś to linijką ?

Jak by ci uciekl czynnik to by nie wlaczyla sie wogole klima

shrek - Pon Lip 22, 2013 12:30

klima działa, ale dużo słabiej niż zaraz po wizycie w serwisie. Ponieważ przy kontroli układu wyszło, że nie miałem niemal w ogóle czynnika (zniknął na przestrzeni około jednego roku) stawiam na to, ze teraz też gdzies ucieka
Irek

Raptile - Pon Lip 22, 2013 12:43

cprawdz czy filtr kabinowy nie jest zapchany, co do nieszczelnosci to tylko czynnikiem koloryzującym mogą Ci to sprawdzc
shrek - Sob Cze 07, 2014 12:11

cześć,
wczoraj ponownie zajrzałem do serwisu klimy. Diagnoza - uszkodzone uszczelniacze sprężaki klimy. Koszt naprawy to kwota ok 330 PLN przy założeniu że wałek spręzarki nie ma uszkodzeń, jeśli jest uszkodzony to koszty rosną w okolice 680 PLN.
Pytanie czy ktoś z was miał z czyms podobnym do czynienia, czy warto naprawiać te uszczelniacze, czy może lepiej zaryzykować i kupić używaną sprężarkę, np taką:
http://allegro.pl/sprezar...4228042321.html

pozdrawiam,
Irek