|
Forum Klubu ROVERki.pl
|
 |
Rover serii 75, MG ZT - [R75] Webasto - działalo i przestało
maciejosw - Sob Sie 24, 2013 13:29 Temat postu: [R75] Webasto - działalo i przestało zimą padł mi włącznik termiczny co powodowało losowe odpalanie webasta. zmusiło mnie to do odłączenia kostek sterujących. nie dawno zamówiłem nowy włącznik podłączyłem go wpinam kostki i cisza .
dodam jeszcze ze mam dodany kabelek na 3 pinie do ręcznego odpalania webasta , na niego tez nie reaguje.
sprawdzalem wszystkie kable dochodzace do webasta i wszedzie jest prąd, nawet kostkę od włącznika temp. zwarłem na stałe i tez lipa .
czy jest możliwe ze mógł paść sterownik jak webasto nie mialo w ogóle dostępu do pradu (odłaczone kostki sterujace) ?
michalie - Nie Sie 25, 2013 12:13
wypnij kostke 6-cio pinową i na pin 1 podaj 12v z akumulatora powiniwn ruszyć a jeśli nie to pewnie płytka sterująca leży
maciejosw - Nie Sie 25, 2013 17:16
raczej na 100% wina sterownika. dzisiaj webasto odpalilo bez problemu .
michalie - Nie Sie 25, 2013 20:26
czy na pin 1 masz podan tylko zegar sterujacy czy jeszcze coś z diodą, proponuje też odciąć przewód z pina 2 to jest diagnostyka i czsem nie pozwala uruchomic pieca a płytka może być ok
maciejosw - Pon Sie 26, 2013 00:20
na 1pin idzie kabel od włacznika termicznego
Kasa313 - Pon Sie 26, 2013 08:50
Witam serdecznie. Mam webasto w Swoim R75 - tzn. tak mi się wydaje, że mam Znalazłem pod maską fajną skrzyneczkę patrzę, czytam - napis WEBASTO, więc myślę mam, ale kabelek z kostką był odpięty. Myślę co mi szkodzi - podpinam i tak po przejechaniu kilku KM stanąłem bo usłyszałem jakby woda gotowa się pod maską (takie bulgocenie).
Co to mogło być? Jak w ogóle steruje się w zimie takim ogrzewaniem postojowym skoro nie mam w aucie żadnego pilota, dodatkowego sterowania tylko standardowy Climatronic?
Pieta - Pon Sie 26, 2013 11:20
masz piec Webasto zainstalowany jako dogrzewacz silnika. Czyli piec sam się włącza jak temperatura spada ponizej 5 stopni.
Pewnie masz uszkodzoną elektronikę w piecu i poprzedni właściciel odłaczył piec, ponieważ często takie uszkodzenie objawia się tym, że piec włącza się w tedy kiedy nie powinien, np. przy otwarciu drzwi
poczytaj tutaj
http://ogrzewaniepostojowe.net.pl/instalacja.php
Kasa313 - Pon Sie 26, 2013 11:36
Analizując etykiety nie mam dogrzewania, Piec Thermo Top C (ogrzewanie postojowe). Na jakiej zasadzie to działa, skoro nie mam nic do ustawienia temp. ? Myślicie, że najlepiej jak zgłoszę się do jakiegoś serwisu WEBAST? Istenieje w ogóle coś takiego
maciejosw - Pon Sie 26, 2013 14:43
jeśli nie masz sterowania w kabinie to webasto pracuje jak dogrzewacz i aktywuje go włącznik termiczny, tak jak pisali ci wyżej .
a tak btw. to nie rozumiem po co odcinać kable jak można po prostu wtyczki wypiąć .
Kasa313 - Pon Sie 26, 2013 15:47
Ja mam tylko wypiętą kostkę, czy przy niskich temperaturach Webasto powinno samo załączać się i wspomagać ogrzewanie ?
Teraz pytanie dlaczego tak bulgocze, szukać serwisu i jechać z tym, żeby działali ?
maciejosw - Pon Sie 26, 2013 16:05
webasto poniżej 5C automatycznie sie odpala i dogrzewa wode w układzie .
co do bulgotania, ja bym sprawdził na własna rękę czy pompa wody i wentylator dzialają .
w webascie masz 2 kostki na wierzchu ale jak ściągniesz klapke to masz kolejne
dwa ostatnie to pompa wody i wentylator możesz podać tam prąd z aku i zobaczyć czy to w ogóle śmiga . jeśli bedzie wszystko ok to raczej by trzeba jechać do jakiegoś magika żeby to ocenił
|
|