|
Forum Klubu ROVERki.pl
|
|
Rover serii 200/25, MG ZR i Streetwise - [r214] Immo ! pilna sprawa
mouzes - Pon Wrz 09, 2013 01:01 Temat postu: [r214] Immo ! pilna sprawa jak w temacie a wiec auto stoi już ponad 2 lata !schodzi z niego bezbarwny lakier od słońca nie mogę znaleźć żadnego fachowca który usunie immo lub go naprawi ( mieszkam we Włoszech ) brak karty z kodem ! piloty były sprawdzane poprawione luty działają itp mianowicie auto łapie rożnie czasem za 3 a czasem za 10 razem albo wcale . mam serwis oddalony o 100km ale nie wchodzi to w grę bo sam koszt lawety i zrobienie immo przewyższa wartość tego auta 700euro. jak nie znajdę konkretnego rozwiązania to auto idzie na żyletki tylko szkoda go bo silnik po kapitalce + gaz i przyjemnie sie nim jezdzilo .. mam nadzieje ze znajdzie się ktoś chętny do pomocy i nie mowie tu o sprawdzeniu bateria pilotów itp bo już to robiłem ! .
ps. otworzyłem sterownik i z tego co zauważyłem to ktoś musiał już w nim grzebać jest uszkodzone to coś czarne z napisem motorola...
piotrekcrash - Pon Wrz 09, 2013 07:24
To czarne z napisem Motorola to MapSonesor.
robsson78 - Pon Wrz 09, 2013 08:38
Przydałby się poradnik w stylu Jak samodzielnie wyciąć immo.
Sirk - Pon Wrz 09, 2013 09:09
robsson78 napisał/a: | Przydałby się poradnik w stylu Jak samodzielnie wyciąć immo. |
A może poradnik, jak ukraść samochód marki Rover.
mouzes, jeśli Ci kręci rozrusznik to Ty nie masz problemu z immo, tylko z map-sensorem. Masz LPG, które było źle założone i wyregulowane co było powodem awarii. Strzelił gaz w kolektorze i ciśnienie rozwaliło Ci mam-sensor, którego zdjęcia pokazujesz. Na forum jest temat jak zaadaptować zewnętrzny map-sensor z innego auta. Zostaje Ci to, lub wymiana całego ECU.
mouzes - Pon Wrz 09, 2013 21:02
Sirk napisał/a: | robsson78 napisał/a: | Przydałby się poradnik w stylu Jak samodzielnie wyciąć immo. |
mouzes, jeśli Ci kręci rozrusznik to Ty nie masz problemu z immo, tylko z map-sensorem. Masz LPG, które było źle założone i wyregulowane co było powodem awarii. Strzelił gaz w kolektorze i ciśnienie rozwaliło Ci mam-sensor, którego zdjęcia pokazujesz. Na forum jest temat jak zaadaptować zewnętrzny map-sensor z innego auta. Zostaje Ci to, lub wymiana całego ECU. |
nie mam problemu z silnikiem bo śmiga jak lala czy czym kolwiek porostu nie zawsze mi działa immo (konkretniej mojej matce bo to jej auto jak wspomniałem stoi już ze 2 lata ) nie otwiera lub nie zamyka drzwi ! bywa tak ze przez 2-5 dni działał a na 6 już nie dal zezwolenia na odpalenie auta rozrusznik nie kreci dioda się nie wyłącza auto wyje i takie tam ! gaz nie był używany od remontu
ps. był u mnie elektromechanik i nic nie zdziałał pobawił się kluczem posprawdzał kable co już to zrobiłem kilka razy i czego się domagał to karty z kodem której nie mam (koszt pseudo elektromechanika 50e za h )
a co do takiego poradnika to by sie naprawdę przydał ! elektrodzie był temat o immo i chłopak dal sobie z tym rade sam a mnie interesuje bardziej aby ktoś to zrobił za mnie czyli wysłał bym centralkę do PL tylko z tego co gdzieś wyczytałem to później trzeba jakieś kable gdzieś łączyć ?
[ Dodano: Pon Wrz 09, 2013 22:02 ]
Sirk napisał/a: | robsson78 napisał/a: | Przydałby się poradnik w stylu Jak samodzielnie wyciąć immo. |
mouzes, jeśli Ci kręci rozrusznik to Ty nie masz problemu z immo, tylko z map-sensorem. Masz LPG, które było źle założone i wyregulowane co było powodem awarii. Strzelił gaz w kolektorze i ciśnienie rozwaliło Ci mam-sensor, którego zdjęcia pokazujesz. Na forum jest temat jak zaadaptować zewnętrzny map-sensor z innego auta. Zostaje Ci to, lub wymiana całego ECU. |
był taki opis na elektrodzie sam chłopak do tego doszedł i to opisał ale już go nie ma !
sTERYD - Wto Wrz 10, 2013 06:31
Jak za mocno nie nagrzebałeś, to kup zestaw komputer- centralka- piloty i podmień. Wyjdzie Cie pewnie tyle samo co wysyłka w obie strony i grzebanie przez kogoś w kompie.
mouzes - Wto Wrz 10, 2013 18:00
sTERYD napisał/a: | Jak za mocno nie nagrzebałeś, to kup zestaw komputer- centralka- piloty i podmień. Wyjdzie Cie pewnie tyle samo co wysyłka w obie strony i grzebanie przez kogoś w kompie. |
wolał bym usunąć to na dobre bo kto wie ile czasu podziała używany zestaw??
luke27 - Wto Wrz 10, 2013 19:25
Na elektrodzie był ten temat poruszany wielokrotnie jest tam sporo ludzi, którzy się tego podejmą. Sam bym Ci zrobił ale czasu brak. Poszukaj na elektrodzie jest sporo tematów i zawsze ktoś się ogłasza.
robsson78 - Wto Wrz 10, 2013 19:28
|
Boże chroń.
sTERYD - Wto Wrz 10, 2013 19:40
Cytat: | wolał bym usunąć to na dobre bo kto wie ile czasu podziała używany zestaw?? |
Z tego co mi wiadomo częściej są problemy po próbach usuwania, ale jak wolisz
mouzes - Wto Wrz 10, 2013 23:05
sTERYD napisał/a: | Cytat: | wolał bym usunąć to na dobre bo kto wie ile czasu podziała używany zestaw?? |
Z tego co mi wiadomo częściej są problemy po próbach usuwania, ale jak wolisz |
co masz konkretniej na mysli??
sTERYD - Wto Wrz 10, 2013 23:20
to, że jak nikt nie grzebał w immo i wszystko jest +/- sprawne, to ewentualne problemy łatwo rozwiązać, bo wiadomo jak powinno być. A jak ktoś zacznie kombinować, to nawet jeśli mu się uda usunąć immo, to po pewnym czasie komputer może sobie "przypomnieć, że miał immo i zablokować samochód, a wtedy trzeba zgadnąć co kiedyś ktoś tam nadłubał i dlaczego nie działa, a z tym zawsze jest problem.
Sirk - Sro Wrz 11, 2013 00:09
Potrzebujesz wsad "immo off" do ściągnięcia immo. Trzeba też tam coś przy kabelkach pogrzebać by rozrusznik kręcił.... Jest z tym trochę zabawy. Ewentualnie możesz podpiąć ECU z Poldrovera, tam nie ma immo. Ale bez grzebania przy instalacji się nie obejdzie. Pozostaje jeszcze piszczenie, którego też trzeba się pozbyć.
W moim R416 si było zdjęte immo, przywróciłem wszystko do oryginału i jestem zadowolony. Kosztowało mnie to 300 zł, ale warto (cena nowego ecu z centralką i 2-ma pilotami).
[ Dodano: Sro Wrz 11, 2013 01:09 ]
mouzes napisał/a: | był taki opis na elektrodzie sam chłopak do tego doszedł i to opisał ale już go nie ma ! |
Nie był, tylko jest. Nie ma tylko pliku ze wsadem.
Tak na marginesie, to nie zgodne z prawem i regulaminem forum podawać informacje, jak usunąć zabezpieczenia w aucie.
mouzes - Sro Wrz 11, 2013 21:55
nie rozumiem za bardzo dlaczego usuniecie IMMO jest nie zgodne z prawem?? po co sobie utrudniać życie skoro można jeździć bez tego dziadostwa bo więcej stresu niż pożytku jak ktoś ma zamiar ukraść auto to i tak immo mu w tym nie przeszkodzi takie moje zdanie
ps. to ten okaz który chce reanimować
sTERYD - Sro Wrz 11, 2013 22:22
Widzisz, to takie "dziadostwo" że nawet. Nie złodziejowi utrudnia życie. A co dopiero mówić o złodziejach
Sirk - Czw Wrz 12, 2013 07:40
mouzes napisał/a: | nie rozumiem za bardzo dlaczego usuniecie IMMO jest nie zgodne z prawem?? |
Same usunięcie to nie, ale podawanie informacji jak to zrobić na forum publicznym, to już tak.
mouzes - Sob Wrz 14, 2013 21:15
Sirk napisał/a: | mouzes napisał/a: | nie rozumiem za bardzo dlaczego usuniecie IMMO jest nie zgodne z prawem?? |
Same usunięcie to nie, ale podawanie informacji jak to zrobić na forum publicznym, to już tak. |
niby jest na to jakis paragraf??
Sirk - Nie Wrz 15, 2013 07:23
mouzes napisał/a: | Sirk napisał/a: | mouzes napisał/a: | nie rozumiem za bardzo dlaczego usuniecie IMMO jest nie zgodne z prawem?? |
Same usunięcie to nie, ale podawanie informacji jak to zrobić na forum publicznym, to już tak. |
niby jest na to jakis paragraf?? |
No niby nie, nie jestem prawnikiem. Ale jak ktoś uparty, to może i by znalazł...
robsson78 - Nie Wrz 15, 2013 10:57
A dawanie poradników na "korekcję licznika" w autach ?
Przecież sama "korekta" jest legalna a może ktoś wykorzystać te informacje do cofnięcia licznika przed sprzedażą i zataić to przed nowym właścicielem a to jest nielegalne.
Tak samo jest z tym immo. Tak mi się wydaje.
|
|