Zobacz temat - [R75] Zestrojenie predkosciomierza/y

Forum Klubu ROVERki.pl

Rover serii 75, MG ZT - [R75] Zestrojenie predkosciomierza/y

dawidd - Czw Wrz 12, 2013 05:35
Temat postu: [R75] Zestrojenie predkosciomierza/y
Witam
Czy da sie zestroić cyfrowy prędkościomierz z komputerka ze wskazówkowym tak żeby pokazywał ta sama prędkość? U mnie inna/wyższa jest na wskazówce niz na cyfrowym, poza tym żadna z nich nie zgadza sie tez z GPS'em i jak by tego było mało w INPA tez mi pokazywał całkiem inna niz na zegarach. Roznica byla cos kolo 10 km/h
Zastanawiam sie która jest prawidłowa i czy w ogolę któraś jest. Kola mam oryginalne. rozmiar opon tez. Auto kombi
Da się cos z tym zrobić?

SeniorA - Czw Wrz 12, 2013 06:48

dawidd, prędkościomierze zawyżają prędkość ok. 7-10% , tak są fabrycznie zestrajane zgodnie z wymaganiami dyrektywy UE , chodzi o bezpieczeństwo , względy praktyczne i to , że prawie w każdym aucie dopuszcza się stosowanie kilku rozmiarów opon , a licznik w żadnym przypadku nie może zaniżać prędkości.Najdokładniejsza jest nawigacja GPS.
dawidd - Czw Wrz 12, 2013 11:13

no o tym ze zawyżają to wiem, tylko dlaczego 3 liczniki które korzystają z tego samego ECU i tych samych czujników pokazują 3 rożne prędkości. Mowie o wskazówkowy, cyfrowy i komp z inpa
MaReK - Czw Wrz 12, 2013 11:48

dawidd napisał/a:
Mowie o wskazówkowy, cyfrowy i komp z inpa

Masz tempomat? Cyfrowy działa z opóźnieniem, jak ustawisz żądaną prędkość na tempomacie, to zobaczysz, że będzie zbliżona do tego co pokazuje INPA - to ten sam protokół komunikacji i to samo źródło ;) GPS też działa z opóźnieniem, a na tempomacie cyfrowy i GPS są bliskie sobie.

Wskazówkowy to kwestia ustawienia wskazówki odpowiednio. Ale to jest ciężko wykonać.
Np. na T4 jest taka opcja ustawiania prędkości co 20km/h chyba. Jak ustawisz dobrze na 20km/h, to na 100km/h już będzie różnica we wskazaniu.

dawidd - Czw Wrz 12, 2013 15:54

tempomat jestem w trakcie kompletowania. Wiem ze wszystko dziala z opoznieniem ale ja pisze o sytuacji gdy jade rozpędzony z ustalona prędkością np rowno 80 na zegarach, na cyfrowym pokazuje ok 74 a inpa cos kolo 70, albo jeszcze mniej
MaReK - Czw Wrz 12, 2013 16:41

A co z tych rzeczy jest najbliższe GPSowi?
MARCONI13 - Czw Wrz 12, 2013 16:56
Temat postu: prędkościomierz cyfrowy
Sorry że się podłączam,ale jak się uruchamia prędkościomierz cyfrowy ?Mam komputer pokładowy ,ale nie zauważyłem opcji prędkościomierza ?
Pozdrawiam

dawidd - Czw Wrz 12, 2013 19:52

MaReK napisał/a:
A co z tych rzeczy jest najbliższe GPSowi?

Musze to sprawdzić bo ostatnio patrząc na 4 predkosciomierze podczas jazdy wszystkie mi sie pomieszały w głowie i nie pamiętam który był najbliższy gps'owi

[ Dodano: Czw Wrz 12, 2013 20:52 ]
MARCONI13 napisał/a:
jak się uruchamia prędkościomierz cyfrowy

u mnie włączył to MaReK, jak dobrze pamiętam PaSoft'em i interfejsem do BMW