Zobacz temat - [R75] domontaż nagrzewnicy

Forum Klubu ROVERki.pl

Rover serii 75, MG ZT - [R75] domontaż nagrzewnicy

michar123 - Pią Paź 11, 2013 12:21
Temat postu: [R75] domontaż nagrzewnicy
Witam, mógłby mi ktoś wytłumaczyc jak zdemontować całą nagrzewnicę w rowerze, szukałem podobnego tematu niestety nie ma, a w workshopie jest tylko demontaż tej małej nagrzewnicy, chodzi mi o tą z klapkami nawiewów, mam zamiar wymienić klimatyzację manualną na klimatronik, dwoniłem do serwisu i jest to zabieg plug and play, czyli muszę wymienić moduł kompfortu, nagrzewnicę od klimatronika, panel nawiewów i wiazkę by podłączyć panel do nagrzewnicy, pozdrawiam :)
domel101 - Pią Paź 11, 2013 15:51

musisz odkręcić osłonę która jest obok nóg kierowcy z prawej strony, trzyma ją śrubka i nawiew na nogi. jak zdemontujesz tą osłonę to zobaczysz dwie metalowe rurki z półśrubunkami, odkręcasz je i wyjmujesz nagrzewnicę w stronę kierowcy, tylko uprzednio upuść płyn chłodniczy bo zalejesz auto. tak to mniej więcej wygląda.
michar123 - Pią Paź 11, 2013 17:10

Nie o tą nagrzewnice mi chodzi przyjacielu, tą wiem jak bo odkamieniałem, chodzi mi o tą w której jest sterowanie nawiewami

http://allegro.pl/rover-7...3556056192.html

domel101 - Pią Paź 11, 2013 17:40

aha, to koromysło. no to powodzenia, bo pewnie trzeba całą deskę ściągać, a w tym to Ci nie pomogę. pomocy szukaj może w warsztacie lakierniczym, może oni coś poradzą
longer86 - Pią Paź 11, 2013 19:22

trzeba zrzucić cały panel środkowy pomiędzy fotelami, wyciągnąć zegary rozebrać radio, elementy konsoli na środku, ściągnąć kierownicę. po tych zabiegach wyciągniesz całą deskę odkręcając 2 śruby m8 pod zaślepkami z lewej strony, 2 tak samo z prawej. zrzucisz deskę i masz dostęp do całości, co do reszty to podejrzewam ze przymocowana jest nakrętkami do ściany grodziowej ale to musisz dopytać
76magg - Sro Gru 06, 2017 09:41

domel101 napisał/a:
musisz odkręcić osłonę która jest obok nóg kierowcy z prawej strony, trzyma ją śrubka i nawiew na nogi. jak zdemontujesz tą osłonę to zobaczysz dwie metalowe rurki z półśrubunkami, odkręcasz je i wyjmujesz nagrzewnicę w stronę kierowcy, tylko uprzednio upuść płyn chłodniczy bo zalejesz auto. tak to mniej więcej wygląda.

Ona się trzyma tylko na rurkach?
Czy trzeba coś jeszcze odkręcić?

Bo w nogach pasażera mniej więcej na tej samej wysokości i głębokości co nagrzewnica, jest jakaś samotna śrubka wkręcona, która wygląda jakby niczego nie mocowała (więc może łapie nagrzewnicę od tyłu).

SeniorA - Sro Gru 06, 2017 11:41

76magg napisał/a:
tak
76magg - Sro Gru 06, 2017 14:05

SeniorA napisał/a:
76magg napisał/a:
tak

W razie gdyby nie udało mi się wyjąć i zamontować bez wylania całości płynu... jaka jest pojemność układu chłodzenia w 2.0 CDT?
I po czym poznać, co tam wlać (z tego co kiedyś słyszałem są jakieś 2 kolory płynu chłodniczego)?

prebenny - Sro Gru 06, 2017 14:18

8,2 litra a płyn różowy (czy tam czerwony).
SeniorA - Sro Gru 06, 2017 14:25

uzupełnić można płynem na bazie glikolu etylo ( OAT ) np. PRESTONE , przy wymianie najlepiej +G12.