Zobacz temat - [R25] Uszczelniacze Wałka Rozrządu - Pytanie

Forum Klubu ROVERki.pl

Rover serii 200/25, MG ZR i Streetwise - [R25] Uszczelniacze Wałka Rozrządu - Pytanie

djboo - Sob Lis 16, 2013 15:24
Temat postu: [R25] Uszczelniacze Wałka Rozrządu - Pytanie
Witam mam pytanie czy przy wymianie Uszczelniaczy Wałka Rozrządu trzeba wymienić Uszczelka pod Pokrywą Zaworów ? Czy trzeba zdejmować Pokrywe Zaworów?

Ps: Czy tam wogólę jest jakas Uszczelka pod Pokrywą Zaworów i czy jest Metalowa czy Gumowa ? Oraz Ile jest tych uszczelniaczy Wałka Rozrządu 2 czy 4 ?

Dziekuję za Pomoc:)

stig - Sob Lis 16, 2013 15:30

Wystarczy maznąć silikonem i jest ok, sam tak robiłem.
damian25802 - Sob Lis 16, 2013 20:27

Uszczelniacze masz 4szt. 2 uszczelniacze sa przy silniku 8 zaworowym. Pod pokrywą masz uszczelkę z takiego sztywnego tworzywa chyba ale na krotko wystarczy uszczelnić starą silikonem. do wymiany uszczelniaczy nie trzeba zdejmować pokrywy ale po prawej stronie silnika trzeba okręcić takie blaszki osłaniające wałki a po lewej całe koła rozrządu. Pod nimi wciśnięte są uszczelniacze.

Trzeba też pamiętać o kierunkowości uszczelniaczy. Te po prawej różnią się od tych po lewej kierunkiem obrotu wałka. Najłatwiej rozróżnić je po ich kolorze czarne i brązowe.

djboo - Nie Lis 17, 2013 08:20

"damian25802" Dzieki za wyjasnienie tematu. Czyli rozumiem ze mam kupic po 2 sztuki:
http://www.tomateam.pl/sk..._dzial=-&c=1254
i
http://www.tomateam.pl/sk..._dzial=-&c=1253

I Rozumiem ze nie musze zdjemowac, ruszac i uszczelniac pokrywy zaworów by wymienic te 4 uszczelniacze ?

PS: Bedzie mi to kolega robil wiec chce wiedziec co mam dokladnie kupic:)
Aha Pasek byl wymieniany okolo 48tys km - czy mam tez go wymienic ?

Dzieki za ODP!

damian25802 - Nie Lis 17, 2013 16:55

Pasek teoretycznie powinno się wymieniać co 80tyś km lub co najmniej profilaktycznie co 5 lat. Jeżeli zabrudzony jest olejem albo wzrokowo mocno zniszczony nadaje się do wymiany.

I wtedy najlepiej razem z pompa wody i napinaczem raczej automatycznym w twoim przypadku co wiąże się z kosztami. Niektórzy wymieniają sam pasek ale to już na własne ryzyko. Zdejmujesz koła rozrządu to w sumie rozrząd i tak rozepniesz. Twoja decyzja.

Co do uszczelniaczy dokładnie takie są potrzebne. Powinno udać się je wyciągnąć od bocznych stron głowicy bez jej rozbierania. W najgorszym wypadku dojdzie odkręcenie pokrywy zaworów i górnej części głowicy trzymającej wałki.

djboo - Sro Lis 20, 2013 13:55

Juz sam nie wiem jeden mechanik mowi ze trzeba zdjac inny ze nie - czy ktos moze jeszcze sie wypowiedziec - Dzieki :)
leszczu - Sro Lis 20, 2013 14:13

Do wymiany uszczelniaczy nie trzeba zdejmować pokrywy zaworek, tylko trzeba rozpinać rozrząd.
JSkok - Czw Lis 28, 2013 11:11
Temat postu: Panewki rozrządu Rover 25
Prośba do warsztatowców.

Czy ktoś z Was mógłby mi podać średnicę wewnętrzną, zewnętrzną (nominały) i szerokość panewki wałka rozrządu do Rovera 25, ewentualnie nr katalogowy?

Z góry dziękuję

sTERYD - Czw Lis 28, 2013 11:32

nie ma czegoś takiego jak panewki wałka rozrządu, Wałki są osadzone bezpośrednio w honowanych otworach głowicy.
JSkok - Czw Lis 28, 2013 20:11

sTERYD napisał/a:
nie ma czegoś takiego jak panewki wałka rozrządu, Wałki są osadzone bezpośrednio w honowanych otworach głowicy.

Serdeczne dzięki za uświadomienie.
J.s.