Zobacz temat - [R 45 ] Świecąca lampka CHECK ENGINE

Forum Klubu ROVERki.pl

Rover serii 400/45, Honda Civic i MG ZS - [R 45 ] Świecąca lampka CHECK ENGINE

jerzy53 - Pon Lis 18, 2013 18:37
Temat postu: [R 45 ] Świecąca lampka CHECK ENGINE
Czy po usunięciu usterki ( naprawa sterownika pompy wtryskowej ) silnik pracuje normalnie , czy w trybie awaryjnym . Pytam , bo lampka CHECK ENGINE pali się nadal , ale samochód wydaje mi się chodzi normalnie i ma osiągi jak przed naprawą .
Remigiusz - Pon Lis 18, 2013 19:30

jerzy53, Pracuje normalnie, check się pali bo był to błąd poważny dla ECU i trzeba skasować pamięć błędów w ECU za pomocy T4 Teestbooka lub Autcom :wink:
jerzy53 - Pon Lis 18, 2013 19:49

Dzięki za odpowiedź . Tak mi się wydawało , bo nie zauważyłem zmiany w pracy silnika , a skasować błędy na T4 i tak pojadę , bo świecąca lampka denerwuje . Swoja drogą ciekawe na jak długo wymiana tranzystora w sterowniku będzie skuteczna ( to najczęstsza usterka ) . Warsztat solidny , dał gwarancje roczną na piśmie . Jeśli ktoś miał naprawiany sterownik niech się podzieli wrażeniami .
Remigiusz - Wto Lis 19, 2013 00:31

jerzy53, Jak pójdzie dobrze pochodzi rok :P Przeważnie wcześniej pada, ponieważ palenie się tego sterownika jest uszkodzenie pompy mechaniczne w środku :wink:
jerzy53 - Czw Lis 21, 2013 13:15

Z tego co się dowiedziałem , to przyczyną spalenia tranzystora może być uszkodzenie elektrozaworu regulacji dawki paliwa .
Czy jest możliwa wymiana elektrozaworu bez wyjmowania pompy z samochodu ?
Czy ktoś to robił ?