|
Forum Klubu ROVERki.pl
|
|
Rover serii 400/45, Honda Civic i MG ZS - [R45] Problem z aku
fenek96 - Pią Lis 22, 2013 23:34 Temat postu: [R45] Problem z aku Rover 45 1.4 benzyna aktualny aku to 43AH
Odkąd posiadam mojego roverka oraz z tego co mi teść opowiada to jest problem z aku. Aktualny aku ma coś ponad 2 lata i w momencie spadku temperatury potrafi stracić prąd i rozrusznik nawet nie zakręci ( ostatniej zimy codzienne wędrówki z aku na noc do domu). Dziś sprawdziłem alternator i ładowanie wydaje się być w porządku:
- zgaszony silnik 12V
- odpalony silnik 14.8V
- odpalony silnik + światła 14.7V-14.6V
- odpalony silnik i włączone co się da 14.5V-14.4V
Trasy specjalnie długich nie robię praca-dom średnio 6km w jedną stronę. Przed roverem miałem mazde 323 benzyna i takiego problemu nie miałem. Kilkukrotnie odpalałem już auto z tego powodu kablami i kręcił na dotyk. Elektrolit prawdziłem i jest tyle ile być powinno. Trzeba aku wymieniać? Doczytałem że aku wg specyfikacji powinien być 63AH? Pozdrawiam
bizon - Sob Lis 23, 2013 09:22
Sprawdz pobor pradu na zgaszonym, a jak bedzie ok to akumulator do wymiany
polofix - Sob Lis 23, 2013 12:08 Temat postu: Re: [R45] Problem z aku
fenek96 napisał/a: | Rover 45 1.4 benzyna aktualny aku to 43AH
Odkąd posiadam mojego roverka oraz z tego co mi teść opowiada to jest problem z aku. Aktualny aku ma coś ponad 2 lata i w momencie spadku temperatury potrafi stracić prąd i rozrusznik nawet nie zakręci ( ostatniej zimy codzienne wędrówki z aku na noc do domu). Dziś sprawdziłem alternator i ładowanie wydaje się być w porządku:
- zgaszony silnik 12V
- odpalony silnik 14.8V
- odpalony silnik + światła 14.7V-14.6V
- odpalony silnik i włączone co się da 14.5V-14.4V
Trasy specjalnie długich nie robię praca-dom średnio 6km w jedną stronę. Przed roverem miałem mazde 323 benzyna i takiego problemu nie miałem. Kilkukrotnie odpalałem już auto z tego powodu kablami i kręcił na dotyk. Elektrolit prawdziłem i jest tyle ile być powinno. Trzeba aku wymieniać? Doczytałem że aku wg specyfikacji powinien być 63AH? Pozdrawiam |
Na zgaszonym silniku 12v to za mało. Wskazuje to na to że masz prawie całkiem rozładowany akumulator. Na krótkich odcinkach nie nadążasz go naładować i potem spowrotem lipa. Musisz go naładować prostownikiem, i sprawdzić co dalej. Napięcie ładowania dobre, a jak będzie źle to pewnie aku się kończy.
pardi - Sob Lis 23, 2013 23:31
Dokładnie tak jak pisze bizon albo coś rozładowuje aku na postoju albo poprostu juz aku padło , możliwe ze cela poszła . To ze aku ma dwa lata i nadaje się do wymiany wcale mnie nie dziwi. Ciągła walka producentow o zbicie jak najbardziej ceny musi odbić się na jakości.
fenek96 - Sob Sty 18, 2014 12:27
Witam po długiej przerwie. Problemem okazał się aku wymiana na nowy i po problemie. Zamontowany aktualnie 53Ah Centra Furura CA530 bo większy na podstawkę nie wlezie. od ponad 1.5 miesiąca bez zastrzeżeń.
|
|