|
Forum Klubu ROVERki.pl
|
|
Rover serii 200/25, MG ZR i Streetwise - [MG ZR ITD] słabo grzeje ogrzewanie
yamakazi - Sob Lis 30, 2013 12:05 Temat postu: [MG ZR ITD] słabo grzeje ogrzewanie witam wszystkich ma problem z ogrzewaniem myślałem ze to termostat tak też mi mówił mechanik ale jednak nie po wymianie nic się nie zmieniło na maximum zaledwie leci letnie powietrze a wskaźnik temperatury jest na połowie jeszcze zauważyłem że zaraz po odpaleniu i odkręceniu korka od zbiorniczka woda wpada do niego poprzez ten cienki przewód na samej górze czy ktoś ma możne pojecie co jest nie tak z moim ogrzewaniem ?
[ Dodano: Sob Lis 30, 2013 12:05 ]
dodam jeszcze ze sprawdzałem węże od nagrzewnicy i są obydwa ciepłe linka i zawór też działa jak kręcę pokrętłem od sterowania ciepłem
RAKU_44 - Sob Lis 30, 2013 13:00
Sprawdź dla pewności czy suwak obok suwaka z obiegiem zamkniętym lub otwartym nie masz przypadkiem w pozycji mieszania ciepłego powietrza z zimnym (niebieska strzałka na "ludzika") i przestaw go w pozycję zamkniętą (biała kropka).
U mnie przy przesuwaniu tym suwakiem strumień zimnego powietrza nie do końca był blokowany i stąd problem był z ciepłym nadmuchem.
yamakazi - Nie Gru 01, 2013 10:18
Mógł by mi ktoś sprawdzić co ma MG ZR itd czy u niego też zaraz po odpaleniu przelewa się płyn chłodniczy przez ten cienki wężyk do zbiorniczka wyrównawczego płynu czy dopiero jak się nagrzeje
tomi_zog - Nie Gru 01, 2013 16:25
yamakazi napisał/a: | Mógł by mi ktoś sprawdzić co ma MG ZR itd czy u niego też zaraz po odpaleniu przelewa się płyn chłodniczy przez ten cienki wężyk do zbiorniczka wyrównawczego płynu czy dopiero jak się nagrzeje |
jutro ci to sprawdze, bede wymienial plyn to oblokam, ale na 80% chyba sie przelewa
Svirus - Wto Gru 03, 2013 13:02
pytanie od placów strony ale w jakim stanie jest filtr kabinowy? czy był dawno wymieniany?
yamakazi - Wto Gru 03, 2013 13:38
miesiąc temu wymieniałem
Svirus - Wto Gru 03, 2013 14:39
nie chciałbym być złym prorokiem ale podejrzewałbym nagrzewnicę
Mundekk - Czw Gru 05, 2013 18:38
To, że przelewa płyn wężykiem w zbiorniczku od samego uruchomienia jest całkowicie normalne. Zawór sprawdzałeś, że działa, ale sprawdziłeś czy otwiera się do samego końca? Wskaźnik temperatury silnika też nie jest super dokładny i nawet jeśli pokazuje połowę to temperatura może wynosić dopiero około 70 stopni. Żeby z kratek poleciało gorące, a nie ciepłe powietrze to trzeba niestety poczekać trochę dłużej niż do osiągnięcia przez wskazówkę połowy skali
|
|