|
Forum Klubu ROVERki.pl
|
|
Rover serii 400/45, Honda Civic i MG ZS - [Rover 45] Drobny wyciek oleju. Okolice skrzyni biegów.
fredii - Nie Gru 01, 2013 17:09 Temat postu: [Rover 45] Drobny wyciek oleju. Okolice skrzyni biegów. Witam
Chciałem zaczerpnąć małej porady. Otóż mam małe tłuste kropelki pod samochodem. Olej jest koloru prawie przeźroczystego może lekko podchodzący pod żółty. Miejsca wycieku nie zlokalizowałem gdyż kompletnie nic na silniku nie widać, ale gdy postawie na noc to plamka jest jakby pod skrzynią biegów na kostce brukowej. Tak się zastanawiam skąd to może być. Olej ogólny zalany MOBIL 10W40 nie jest koloru kompletnie przezroczystego. Od wspomagania jest koloru czerwonego tak samo od skrzyni biegów. Może to być jednak ten ogólny MOBIL 10W40 i to akuratnie ucieka gdzieś w okolicach skrzyni biegów? Skąd tam może cieknąć?
Dziękuję za jakąkolwiek pomoc
wooy11 - Pon Gru 02, 2013 08:59
Jak poziom oleju silnikowego nie zmienia sie to został jeszcze olej w skrzyni biegów który moze sie saczyc z półosi i scieka sobie powoli w kierunku skrzyni biegów.....mususz wejść pod auto i zobaczyc jak wyglada wejście półosi do skrzyni, czy tam jest sucho czy nie.......może puszcza uszczelniacz półosi ? Sprawa groszowa tylko roboty troche przy tym jest
leszczu - Pon Gru 02, 2013 10:35
Musisz zajrzeć pod auta. Może któryś simering półosi przecieka.
fredii - Pon Gru 02, 2013 16:13
Już wiem skąd leci i co to leci. Otóż ukruszył się jak to nazwał mechanik trójnik na łączeniu instalacji gazowej z rurką od zbiorniczka wyrównawczego gdyż jest plastikowy. Gazownik taki założył. Płyn chłodzący wyciekał kropelkami. Sączył się po głowicy spływając po skrzyni biegów. Dzisiaj tylko zaizolował a w środę ma mi założyć metalowy + nową rurkę. Mam nadzieję, że to wszystko i będzie jak to się mówi git.
Ze skrzyni biegów raczej nie ma wycieków gdyż pół roku temu wymieniane były uszczelniacze półosi, uszczelka wybieraka i jakiegoś tam ślimaka od prędkościomierza czy licznika obrotów. Dziękuję za zainteresowanie się tematem. Leci po punkciku.
Dziękuję
|
|