|
Forum Klubu ROVERki.pl
|
|
Rover serii 75, MG ZT - [R75] Wycieraczki nie działają
_pX_ - Pon Gru 09, 2013 18:46 Temat postu: [R75] Wycieraczki nie działają Dziś wsiadłem jak zwykle do roverka i ku mojemu zdziwieniu nie zaskoczyły wycieraczki.
Pompka spryskiwacza działa.
Przekaźniki R1 i R3 sprawdziłem i wydają się być sprawne.
Poza tym "cykają" przy dźwigni w dół, na pierwszym i drugim w górę wydaje mi się, że nie. Na trzecim w górę - tak.
Teraz pytania
1. Do silniczka wycieraczek dochodzi wtyczka z czterema przewodami - i przechodzi w dwa. O co tam chodzi i jak sprawdzić napięcia?
2. Czy jakoś prosto da się zdemontować przełącznik wycieraczek?
Szukałem po forum, ale nie trafiłem na takie objawy.
Pozdrawiam
SeniorA - Pon Gru 09, 2013 20:49
_pX_, masa na silniczek podawana jest czarnym z karoserii i brąz/jasnozielony z BCU , zasilanie z R1 - niebieski/j. zielony i czerwono/j.zielony (dlatego dwa przewody).
_pX_ - Pon Gru 09, 2013 22:00
Dziękuję!
Czyli z BCU idzie sterowanie jakieś, tak? Tego pewnie nie sprawdzę...
A jaka jest rola R3? Też oznaczony jest jako wycieraczkowy...
Jak to zróżnicować? Silnik na krótko i jak działa to wtedy BCU/połączenie?
SeniorA - Pon Gru 09, 2013 22:23
z BCU idzie dodatkowe sterowanie np.dla czujnika deszczu ,zależności pracy wycieraczekl od prędkości auta itd.
R3 na nieb/zielonym zasila bezpośrednio ,a drugim przewodem (w obwodzie jest rezystor ) zasila w powiązaniu z BCU. Silnik na krótko, to czarny ( masa ) i ( +) niebiesko/zielony.
_pX_ - Wto Gru 10, 2013 19:41
Wycieraczki działają, ale problem nie rozwiązany
Miałem zająć się sprawdzeniem silniczka po południu, ale cały dzień musiałem jeździć. Nie padało więc bez wycieraczek dało się śmigać.
Raptem miły człowiek przede mną postanowił sobie użyć spryskiwacza, no i oczywiście wszystko poleciało na roverka - odruchowo pyknąłem wycieraczki i ... zaczęły działać!
Wygląda to na jakąś wilgoć chyba - na komputerze, na kablach? Gdzie szukać Koledzy...
SeniorA - Wto Gru 10, 2013 19:56
_pX_ napisał/a: | Gdzie szukać | BCU (moduł komfortu),wysuszyć i styki wtyczek spryskać kontaktem lub elektrosolem. Potem przekaźniki.
_pX_ - Nie Gru 15, 2013 17:00
Podrążę jeszcze temat, bo wycieraczki ciągle nie działają.
Po tym zrywie kiedy raptem zaczęły działać - po nocnym postoju już nie działały...
Nie miałem czasu zająć się tym, ale w końcu udało mi się wyciągnąć BCU. Nie było żadnych oznak wilgoci - suchy, czysty, na oko w bardzo dobrym stanie. Poleżał w ciepłym i suchym miejscu, styki spryskane elektrosolem, zamontowałem i wycieraczki nadal nie działają ...
Przekaźniki również spryskane - bez efektu.
Zauważyłem natomiast, że zgubiłem zaślepkę z nadkola i narzucało na wiązkę kabli wychodzącą ze skrzynki z przekaźnikami/bezpiecznikami trochę mokrego piachu - może to jest powód?
Poza tym nie wiem czy dobrze odczytałem wypowiedź
SeniorA napisał/a: | Silnik na krótko, to czarny ( masa ) i ( +) niebiesko/zielony. |
Czy to znaczy, że w momencie włączenia wycieraczek powinno tam zawsze występować napięcie? U mnie brak napięcia na niebiesko/zielonym ...
Jakieś pomysły co mogę jeszcze zrobić?
JAcullka - Nie Paź 09, 2016 07:42
Mam podobny problem z wycieraczkami. Jaka byla przyczyna u Ciebie i jak sobie poradziles?
kesik2 - Pią Paź 28, 2016 17:53
witam moze mi ktoś podpowie również co zrobć jak wycieraczki nie działąją??? słychać na przekaźniku pstrykniecie, silniczek działa ale niestety wycieraczki się nie włączają
longer86 - Pią Paź 28, 2016 18:04
Skoro silniczek słychać to trzeba ściągnąć ramiona wycieraczek, rozebrać podszybie i zobaczyć co się stalo
kesik2 - Pią Paź 28, 2016 18:40
silniczek działa jak się na krótko sprawdza problem jest tego typu że jakby coś z sygnałem do przekaźników było bo słychać przekażniki tylko na 2 pozycjach najszybsze i w dół tj pojedyncze.
longer86 - Pią Paź 28, 2016 21:10
To nie rozumiem czego oczekujesz, ze ktoś przyjedzie i naprawi? Skoro silnik działa na krótko, a włączając manetką słyszysz przekaźnik, no to co innego mogli zostać jak nie sprawdzic wiązkę od przekaźników w tym wypadku w BCU bo to one sterują do silniczka wycieraczek... Sam sobie rozwiązałeś problem, chyba ze mało ściśle opisujesz co sprawdziles a co nie, bo wczesniej nie wspominałeś ze silnik sprawdzales na krotko.
Moze problemem jest polaczenie przy silniczku?
marcin.misek - Pią Paź 28, 2016 21:33
longer86 napisał/a: | Moze problemem jest polaczenie przy silniczku? |
Albo z manetka od wycieraczek.
Pozycja "najszybsze" i "w dół" to to samo.
Sprawdz programem diagnostycznym czy działają obie predkosci wycieraczek, jesli tak... to problemu szukaj w manetce lub wiazce, jesli nie problem moze tez lezec w przekaznikach.
|
|