|
Forum Klubu ROVERki.pl
|
|
Rover serii 400/45, Honda Civic i MG ZS - [R 400] Podniósł się poziom oleju?
olszan1234 - Wto Gru 24, 2013 00:38 Temat postu: [R 400] Podniósł się poziom oleju? Witam.
Dzisiaj zaglądając pod maskę dostrzegłem że poziom płynu chłodzącego się zmniejszył, tydzień temu wlałem pod max a dzisiaj było o polowe mniej, to po pierwsze a do tego zauważyłem ze na bagnecie podniósł mi się poziom oleju jest to w ogóle możliwe? czeka mnie HGF?? Czy ktoś miał podobny problem?
sTERYD - Wto Gru 24, 2013 01:09
czeka Cię naprawa. HGF to już masz
olszan1234 - Wto Gru 24, 2013 03:19
O cholera czyli HGF mnie juz dopadł Kurcze Panowie co dalej robic? Czeka mnie wyjazd moim Roverkiem ponad 500 km i jestem przerazony tym co przeczytalem. Czy jesli bede pilnowac poziom plynu chlodzacego i kontrolowal stan oleju to wytrzyma to chociaz do poczatku stycznia?? Co musze wymienic, albo z czym mam sie zglosic do mechanika? Help me! ((
polofix - Wto Gru 24, 2013 08:21
olszan1234 napisał/a: | O cholera czyli HGF mnie juz dopadł Kurcze Panowie co dalej robic? Czeka mnie wyjazd moim Roverkiem ponad 500 km i jestem przerazony tym co przeczytalem. Czy jesli bede pilnowac poziom plynu chlodzacego i kontrolowal stan oleju to wytrzyma to chociaz do poczatku stycznia?? Co musze wymienic, albo z czym mam sie zglosic do mechanika? Help me! (( |
Jak będziesz tak dalej jeździł to już po silniku. A do połowy stycznia to już raczej niemożliwe . Ja bym bał się zrobić kilka kilometrów a co dopiero kilka tygodni tak jeździć.
Tak z ciekawości; jaki masz przebieg? 150-170tys km?
dawid257 - Wto Gru 24, 2013 08:21
ja bym napewno 500 km tym nie jechal jak Ci woda do oleju idzie. chyba że chcesz silnik wykończyć. tylko naprawa
polofix - Wto Gru 24, 2013 08:32
dawid257 napisał/a: | ja bym napewno 500 km tym nie jechal jak Ci woda do oleju idzie. chyba że chcesz silnik wykończyć. tylko naprawa | Najprawdopodobniej nie zapanuje nad ilością płynu ,który będzie się przedostawać do oleju. A co z tym olejem? Będzie upuszczać po drodze? Nadmierna jego ilość może spowodować tez wycieki a w tym silniku wypluje uszczelniacz przedni na wale i wtedy kupa dymu i olej rozchlapany po całej komorze silnika i od spodu samochodu.
danielbolo1 - Wto Gru 24, 2013 11:44
Kolego zobacz czy nie masz wycieku płynu , podniesienie się oleju może być spowodowane tym ze auto jest przechylone na prawą stronę , gdzie olej podnosi się od strony miernika.
Jeżeli ubyło ci tyle płynu , to sprawdź pod korkiem oleju czy nie masz ,,masła,, . Ja płynu dolewałem często , ale przy wymianie oleju był on bez żadnej wody (płynu) , a widać było by od razu gdybyś wlał litr , bo i tak by się nie wymieszał.
Sprawdź dokładnie to. Nie przegrzałeś silnika ? Rover - często pada uszczelka. Ja ostatnio się zmartwiłem bo w zbiorniczku pojawiła się plama oleju. Ale wydaje mi się że kiedyś komuś padła uszczelka i dlatego tak jest ponieważ układ został zabrudzony olejem.
Jeżdżę autem , przejechałem parę tyś i jest okey. Czasami jak auto postawie krzywo na bok , to albo mam za mało oleju albo przy dużo. Wyjmij jeszcze miernik i obadaj go czy nie widzisz na nim kropel płynu podczas pracy silnika. Pompa olejowa spieni płyn i będą małe kropelki. Filtr chyba powinien zatrzymywać płyn , lecz różnie to bywa i przeważnie cos tam przepływa.
|
|