|
Forum Klubu ROVERki.pl
|
|
Rover serii 600, Honda Accord - [R600 SDI] Zamykają się wszystkie zamki
bananafrog - Pią Gru 27, 2013 11:50 Temat postu: [R600 SDI] Zamykają się wszystkie zamki Witam! Od czasu odpięcia akumulatora, kiedy kluczyk jest w stacyjce (niezależnie od tego czy silnik działa czy nie), zatrzaśnięcie drzwi kierowcy (tylko tych) powoduje automatyczne zamknięcie wszystkich czterech zamków.
W takich warunkach zatrzaśnięcie kluczyków w środku jest tylko kwestią czasu...
Czy ktoś miał taki przypadek / wie jak rozwiązać problem?
Będę wdzięczny za wszelkie sugestie
marthinez - Pią Gru 27, 2013 13:20
To jest normalne, tak ma być.
bananafrog - Pią Gru 27, 2013 16:28
Zdecydowanie nie jest normalne - do czasu wymontowania akumulatora tak nie było. Może niezbyt jasno się wyraziłem - wchodzę do samochodu, wkładam kluczyk do stacyjki (odpalam albo nie - obojętne), zatrzaskuję swoje drzwi i... cyk, cyk, cyk - wszystkie zamki są zamknięte. Czyli jedziemy bez możliwości otwarcia drzwi "z klamki". Podobnie, jeżeli np. przy odpalonym silniku otwieram na chwilę drzwi - przy ponownym zamknięciu wszystkie zamki się automatycznie zamykają. Raz już nawet zatrzasnąłem kluczyki w stacyjce, ale na szczęście wcześniej otwarłem bagażnik i miałem przywilej i zaszczyt wczołgać się do środka przez tenże bagażnik .
marthinez - Pią Gru 27, 2013 18:31
W trzech R600 w jakich siedziałem tak właśnie było. W moim też tak jest tzn. jak rygluję drzwi kierowcy to zamykają się wszystkie.
bananafrog napisał/a: | Podobnie, jeżeli np. przy odpalonym silniku otwieram na chwilę drzwi - przy ponownym zamknięciu wszystkie zamki się automatycznie zamykają. | A tak u mnie się nie dzieje.
bananafrog - Sob Gru 28, 2013 09:57
Pisząc, że zamykam lub zatrzaskuję swoje drzwi, mam na myśli zamknięcie "nie na zamek", tylko zwykłe przymknięcie. I właśnie wtedy "ryglują się" automatycznie wszystkie zamki...
marthinez - Sob Gru 28, 2013 13:50
No to tak nie powinno być.
Szukał bym problemu w zamku drzwi kierowcy. Nic dokładniej nie przychodzi mi do głowy.
marzlot - Nie Gru 29, 2013 20:48
bananafrog zobacz, czy przypadkiem drzwi Ci się nie ryglują lub otwierają poruszając samą wkładką przy drzwiach. Włóż kluczyk do drzwi normalnie i poruszaj nim góra dół. U mnie otwierał się i zamykał kiedy chciał i żeby go otworzyć/zamknąć to nawet nie musiałem przekręcać kluczyka. Wystarczyło, że wkładkę się poruszało. Tam przy bębenku od środka jest taki jakiś mały przycisk z dwoma guzikami. On tym steruje. Ja to odpiąłem całkowicie i dalej mam centralny zamek, z tym że już sprawny( pod tym względem, że się sam nie otwiera/zamyka) nie wiem dokładnie do czego jest ten przycisk - może ktoś mnie oświeci:)
bananafrog - Pon Gru 30, 2013 10:04
Masz rację, marzlot, włożenie kluczyka i nawet bardzo delikatne poruszenie nim w zamku już często powoduje uruchomienie centralnego.
To teraz dołączam do pytania o te przyciski przy bębenku...
marthinez - Pon Gru 30, 2013 12:29
Te przyciski są od samodzielnego ryglowania drzwi bolcem przy szybie.
bananafrog - Pon Gru 30, 2013 14:45
OK, dzięki za info!
marzlot - Pon Gru 30, 2013 20:54
W mojej maszynie mimo odłączenia tych "guziczków" również ryglują mi się drzwi jak wcisnę grzybek
|
|