Zobacz temat - [R416] wspomaganie

Forum Klubu ROVERki.pl

Rover serii 400/45, Honda Civic i MG ZS - [R416] wspomaganie

Dawid400 - Sob Sty 04, 2014 20:02
Temat postu: [R416] wspomaganie
Czym może być spowodowane, że kierownica chodzi raz lekko(czasem zdecydowanie za lekko) a czasem z dość dużym oporem? Praktycznie przy każdym skręceniu inaczej.
bizon - Sob Sty 04, 2014 20:41

a odpowietrzales uklad??
Dawid400 - Sob Sty 04, 2014 21:31

Ja nic tam nie robiłem, mechanik tylko naprawiał ogrzewanie ale to raczej nie ma nic wspólnego ?
ADI-mistrzu - Nie Sty 05, 2014 12:06

Wspomaganie w R jest dość dobre, kierownica naprawdę lekko chodzi, jeśli czasem jest ciężej to sprawdź ilość płynu wspomagania przede wszystkim.

Może też pompa umierać, ale specjalistą w pompach do R nie jestem więc nie wiem co w tym układzie najczęściej pada.

chmurasta - Nie Sty 05, 2014 15:03

Witaj!
Miałem to samo u siebie, wspomaganie na zimnym silniku chodziło jak w starze, natomiast po rozgrzaniu kręciłem jednym palcem, choć nie zawsze. Słychać też było jakby buczenie przy skręcie. Rozwiązanie banalne, wymieniłem płyn w całym układzie wspomagania koszt około 20zł, kilka minut roboty, teraz ciesze się idealnym działaniem. Instrukcję można znaleźć na forum, ja nie odpinałem przewodów od cewki, wyciągnąłem bezpiecznik silnika, rozwiązanie szybsze i mniej kłopotliwe. Pozdrawiam!

bizon - Nie Sty 05, 2014 17:38

Cytat:
Ja nic tam nie robiłem,
no to odpowietrz dokladnie. mozesz tez wymienic plyn o czym wspomnial tez chmurasta,
Dawid400 - Nie Sty 05, 2014 22:50

To wymienie ten płyn i zobacze co z tego będzie, a jak sie odpowietrza układ wspomagania? Bo jeszcze tego nie robiłem :mrgreen: :mrgreen:
wooy11 - Pon Sty 06, 2014 09:06

...zalej płyn, odpal auto i kręć kierownica od skrajnego jej położenia do skrajnego i tak kilka razy az przestanie skrzypieć, piszczeć i drgać ;) Co chwile sprawdzaj poziom i dolewaj az nie bedzie ubywac i uklad całkowicie sie uciszy.
Dawid400 - Sro Sty 08, 2014 19:44

Dzięki Panowie za pomoc :) Płyn wymieniony i wspomaganie chodzi tak jak powinno :mrgreen: :mrgreen: