|
Forum Klubu ROVERki.pl
|
|
Nasze auta - damiwr - [R75 - CDT ++]
damiwr - Pią Sty 31, 2014 13:03 Temat postu: damiwr - [R75 - CDT ++] Auto zakupione od szpynor styczeń 2014
link do poprzednich danych :
http://forum.roverki.eu/v...der=asc&start=0
Ze spraw co trzeba poprawić :
Z obecnych minusów :
- webasto czasem się zdarzy że nie odpali - zrobione
- czasem bendix puszcza - to nie chyba nie rozrusznik
- zapaliła się kontrolka poduchy - zrobione kostki pod siedzeniem
- lekko w rogu odchodzi pokrycie fotela kierowcy z tyłu - zrobione z fotelami
- na progach pojawiła się ruda, zrobione
Za tydzień rozbieram fotele i robię grzanie + sprawdzę kable pod fotelami + podkleję tapicerkę tą z tyłu. Maty już mam.
Przy okazji muszę pomyśleć coś o zegarku jest mi niezbędny w aucie.
Pasy pasażera średnio się zwijają,do zrobienia razem z fotelami będzie łatwiejsze dojście.
Foto z powrotu od szpyniora auto teraz wygląda tak :
LookMyWay - Pią Sty 31, 2014 17:20
Przód ma prześliczny, światełka + ten gril
rafalmis1 - Pią Sty 31, 2014 17:23
audio zostało
damiwr - Pią Sty 31, 2014 17:34
Oczywiście ale chyba będę musiał zlikwidować zabudowę w bagażniku mało miejsca.
Wszystko jak będzie cieplej choć grzanie chcę zrobić bo komplet łącznie z instalacją mam a przyda się teraz jak nic.
rafalmis1 - Pią Sty 31, 2014 17:37
ale przeciez grzane dupcie były w tym samochodzie
damiwr - Pią Sty 31, 2014 17:55
rafalmis1 napisał/a: | ale przeciez grzane dupcie były w tym samochodzie |
oryginalnie tylko welur
szpynior dał przyciski na konsole i kupił nie wiem skąd kompletną instalacje, jej też nie było, tylko że chciał skórę a ja doszedłem do wniosku że :
1. ciężko dostać w dobrym stanie skórę europejską (szpynior też szukał)
2. w zimę jest zimniejsza a w lato cieplejsza niż welur.
Po za tym nie ma jeszcze instalacji położonej do foteli jak zrobię i nie będzie pasowało, będą dostępne podgrzewane welurowe a sam będę szukał jasnej skóry
longer86 - Pią Sty 31, 2014 17:57
LookMyWay napisał/a: | Przód ma prześliczny, światełka + ten gril |
o tak grill przesliczny światełek zazdroszczę, odmładza autko że hohoho
LookMyWay - Pią Sty 31, 2014 20:36
Lekka korekta lakieru i autko jak marzenie
szpynior - Pią Sty 31, 2014 20:58
LookMyWay, dobra myjnia i będzie ok. Auto jest po polerce, powłoce Diamodbrite, i ostatnio po twardym woskowaniu. Po porządnym umyciu lakier jak w nowym aucie .
LookMyWay - Pią Sty 31, 2014 21:04
Byle nie automatyczna Wpierw spojrzałem na zdjęcie dodane przez damiwr, a później zajrzałem co Ty robiłeś przy nim wcześniej, wybacz
szpynior - Pią Sty 31, 2014 21:11
LookMyWay, spoko spoko, lakier u mnie nigdy nie widział szczotek Albo ręczna albo parowa
damiwr - Pią Sty 31, 2014 21:30
szpynior napisał/a: | LookMyWay, dobra myjnia i będzie ok. |
JAK ostatnio był umyty to ja pamiętam że nie można było się dostać taki mróz był że wszystko zamarzło
LookMyWay napisał/a: | Wpierw spojrzałem na zdjęcie dodane przez damiwr |
napisałem że to foto z powrotu od szpyniora po trasie 300 km. niedaleko od wawy:)
pelson91 - Pią Sty 31, 2014 21:57
damiwr napisał/a: | Oczywiście ale chyba będę musiał zlikwidować zabudowę w bagażniku |
Odkupię
damiwr - Nie Lut 02, 2014 17:58
pelson91 napisał/a: | Odkupię |
dzięki za transakcję i mile spędzone chwile choć ja byłem zamotany bezpiecznikiem
pelson91 - Nie Lut 02, 2014 18:14
również dzięki na razie będzie jeździło puste, w oczekiwaniu na lepsze czasy
szpynior - Pon Lut 03, 2014 10:40
OOo szybkie dile
damiwr - Pon Lut 03, 2014 11:05
szpynior napisał/a: | OOo szybkie dile |
ja bym chciał się przypomnieć że u nas też było szybko choć może za szybko bo się wszystkiego nie pozabierało I zimno było.
Zabudowa znikła audio naprawione pa paru drobnych usterkach gra gitara
Dzięki dobremu kontaktowi ze szpyniorem poznaje autko coraz lepiej.
szpynior - Pon Lut 03, 2014 20:43
i niech bestia służy
emes - Wto Lut 04, 2014 11:24
Szybkie deale mówicie
Kiedy szpynior zadzwonił po raz pierwszy to nawet by mi przez myśl nie przeszło, że zamkniemy obie sprawy w tydzień
damiwr - Wto Lut 04, 2014 11:28
emes napisał/a: | że zamkniemy obie sprawy w tydzień |
i tylko ty zostałeś bez auta
emes - Wto Lut 04, 2014 11:38
damiwr, spoko mam jeszcze 400 A kolejne będzie w swoim czasie
damiwr - Wto Lut 11, 2014 22:12
emes, Wiem szerokości i pewnie do zobaczenia
[ Dodano: Wto Lut 11, 2014 22:12 ]
W poniedziałek 10.02
Wymiana rozrusznika.
Montaż instalacji pod fotele.
Montaż mat do grzania pupki
Naprawa złączek pod fotelami.
Porządek z kablami od AUDIO !
Umocowanie wzmaka i kondensatora w bagażniku ( docelowo i tak będzie jeszcze w innym miejscu)
okazyjnie zdechło otwieranie auta z pilota ( okazało się że ścieżki w nadajniku w okolicy ręcznego już pozdychały trzeba było położyć ścieżki )
Nie polecam kładzenia instalacji pod fotele 16h pracy i środek w mak ale watro było bo teraz wtyczki idą tak jak ma być.
longer86 - Wto Lut 11, 2014 23:04
współczuje, ale dla efektu warto choć wiosna bardziej za oknem to przyszły sezon w pełni ciepły
damiwr - Wto Lut 11, 2014 23:12
longer86 napisał/a: | choć wiosna bardziej za oknem |
no u mnie zima nadchodzi zresztą w sobotę na nartach moja córa śmigała
longer86 - Wto Lut 11, 2014 23:23
no to z jednej strony pozazdrościć warunków a z drugiej odpowiada mi te +5 st. C i słońce
damiwr - Nie Lut 16, 2014 22:47
Dziś foteczka z powrotu ze spotu na bemowie
szpynior - Pon Lut 17, 2014 10:10
damiwr, spalanie do sprawdzenia, bo tak nisko nigdy nie palił I widzę iż poduchy zrobione Co było ?
damiwr - Pon Lut 17, 2014 10:22
szpynior napisał/a: | spalanie do sprawdzenia, bo tak nisko nigdy nie palił |
To wskaźnik spalania płynu do spryskiwaczy
A tak naprawdę prosta od Kajki tempomat i chwilowe po restarcie. Ale ładnie się widzi taki wyniki.
szpynior napisał/a: | I widzę iż poduchy zrobione Co było ? |
No kablownica pod siedzeniami, ale RAVE miał złe kolory kabli dopiero Autodata ogarnęła temat z kolorami. polutowane kable na sztywno i problem znikł.
Po za tym to co dzwoniłem odnośnie pilota to przy okazji demontażu patrz wyżej. Przy tylko odłączeniu kabelka od odbiornika. Zdechły dwie ścieżki, tak były już skorodowane . Na szczęście położenie nowych ścieżek i wysuszenie odbiornika naprawiło problem.
MaReK - Wto Lut 18, 2014 22:20
Wskazanie jest takie, bo komputer jest po czipsie Podlane ma jak po tsunami to i głupoty wskazuje Dystrybutor prawdę Ci powie
damiwr napisał/a: | No kablownica pod siedzeniami, ale RAVE miał złe kolory kabli dopiero Autodata ogarnęła temat z kolorami. polutowane kable na sztywno i problem znikł. |
Bo są różne wersje RAVE'a Też się kiedyś na coś nabrałem. A potem znalazłem inną wersję, tam były rozgraniczenia na R75 Export, NieExport 2003 od 2004 itp. itd. Nie wiem tylko czy kolory wiązek by się im chciało zmieniać
Widzę damiwr, że ładnie ciśniesz z poprawkami
Pojechałbyś go shamować, bo nie wiem ile wypluje... tam seria była troszkę zaniżona, może serię doprowadzisz do 116KM
damiwr - Wto Lut 18, 2014 22:52
MaReK, byłem w niedzielę że zamiarem spotkania się po 5 latach z szefem wszystkich pomysłów ....
dobrych i złych ...
... moja pupohamowania wykazuje odpowiednie odczucia z jazdy i mi wystarczy
realne ŚREDNIE spalanie po 2 tankowaniach do 1 odbicia 7l/100km
mapę chyba mam taką jak ty ostatnią na 142KM tak przynajmniej szpynior twierdził jak go zabierałem ja nie grzebałem w mapach jeszcze
teraz czas zrobić coś z zębami na dwumasie , wydechem, opony letnie, wentylator i ogranąć przegląd + ubezpieczenie
po za tym zegarek wraca na swoje miejsce już mam zamówiony (myślę gdzie dać wskaźnik doładowania) i delikatne dodatki do wnętrza których brakuje np. dzyndzelek wysuwający się w drzwiach lub metalowa osłonka tego dzyndzelka w drzwiach kierowcy.
a i muszę przeprać tapicerkę bo wymaga myci po pracach nad fotelami, oczywiście musi być cieplej.
no i ostatnie jak będzie ciepło te progi choć to delikatnie ale trzeba ogarnąć bo potem to już tylko gorzej może być.
szpynior - Wto Lut 18, 2014 23:09
damiwr, eee nie jest tak źle wentylator się kręci spalanie 7 litrów to optymalne. Turbo dmucha jak seria po pod kręceniu będzie lepiej ale to i tak nic w porównaniu do spalania 15 litrów benzyny
damiwr - Wto Lut 18, 2014 23:21
Cytat: | damiwr, eee nie jest tak źle wentylator się kręci spalanie 7 litrów to optymalne. Turbo dmucha jak seria po pod kręceniu będzie lepiej ale to i tak nic w porównaniu do spalania 15 litrów benzyny |
TAK ZGADZAM SIĘ w 100%
Markzo - Czw Lut 20, 2014 14:21
Pamiętasz może, jakie kolory tych kabli były? od poduszek pod fotelami
damiwr - Pon Mar 03, 2014 23:07
Markzo napisał/a: | Pamiętasz może, jakie kolory tych kabli były? od poduszek pod fotelami |
widać na foto czerwone i złote/brązowe ale jak chcesz dokładne info to pisz sprawdzę w autodacie jak będę miał do niej dostęp.
[ Dodano: Nie Lut 23, 2014 22:23 ]
Dziś z okazji ciepła dokonałem paru napraw które mnie drażniły.
Grzanie lusterka kierowcy - okazało się że korozja tak postąpiła iż żabki rozsypały mi się w rękach wymiana - Działa
Wymiana szpetnej zaślepki w drzwiach kierowcy i naprawa dzyndzelka który się nie chował po zamknięciu auta.
Dołożenie dzyndzelka do drzwi pasażera, poprawienie boczka, nie łapała go jedna spinka.
Jeszcze zegarek. ale to na kolejne cieplejsze dni
[ Dodano: Pon Mar 03, 2014 23:07 ]
Dziś otrzymałem 4 18 z Empiku
i dwumasę która albo zostanie pozbawiona wieńca albo zamontowana w całości, zależność jest w jakim stanie moja.
greg-si - Wto Mar 04, 2014 18:55
Czyli co, jednak będą 18' na lato
damiwr - Wto Mar 04, 2014 21:55
greg-si, Tak jak wypiaskuje i pomaluję będzie bajka
a teraz nabiera siły na przegląd i ubezpieczenie
MatiNitro - Wto Mar 04, 2014 21:59
damiwr, wziąłeś 18" od szpynior'a?
Kolor zmieniasz felg czy odnawiasz?
damiwr - Wto Mar 04, 2014 22:11
MatiNitro napisał/a: | damiwr, wziąłeś 18" od szpynior'a? | kupiłem w zestawie z autem
a opony są od emesa ZT TOYO
Cytat: | Kolor zmieniasz felg czy odnawiasz? |
Dziś nie wiem bo jutro przegląd i ubezpieczenie
a tak naprawdę nie wiem czy tak poryte ranty styknie piaskować czy trzeba będzie uzupełniać nie znam się wszystko wyjdzie w praniu po jutrzejszym dniu.
a jeszcze dwumasa po drodze a raczej wieniec
greg-si - Sro Mar 05, 2014 18:28
Zarzuć foty tych felg.
Jakby co bym zgarną i zawiózł razem ze swoimi.
damiwr - Czw Mar 06, 2014 23:55
Postaram się
Przegląd przeszedł szybciutko i bezboleśnie.
A ubezpieczenie też nie boli aż tak bardzo 416 zł. za rok da się żyć
[ Dodano: Czw Mar 06, 2014 23:52 ]
Tutaj fotki felg da się to naprawić już się dowiedziałem
I jeszcze niestety dziś przygoda ...
Podczas jazdy ok 80km. za RENO dostałem kamyczkiem. Jechałem sam, ale jak by ktoś jechał ze mną uszy by mu zwiędły. Było : @$%&#%$#@%$#%$
Jednak po 30 min. zaleciałem po drodze do auto szyb pan powiedział, że pęknie na 75% więc kciuki i jazda. Po 1h i zabiegach szybka ma tylko maluteńki znaczek że był kamyczek udało się naprawić
Foto poniżej.
[ Dodano: Czw Mar 06, 2014 23:53 ]
jeszcze felgi
[ Dodano: Czw Mar 06, 2014 23:55 ]
2 raz
rafalmis1 - Pią Mar 07, 2014 02:30
Czym będziesz uzupełniał dziury w felgach??
damiwr - Wto Mar 11, 2014 13:24
byłem wczoraj kolo powiedział że można tę najgorszą dziurkę wyprowadzić spokojnie bez uzupełniania ale jeszcze się zastanawiam nad ogółem
[ Dodano: Wto Mar 11, 2014 13:24 ]
Dziś auto zabierają na zabieg kosmetyczny usunięcia tego + zabezpieczenie :
po naprawię zrobię fotki bo ma być ciepło
pelson91 - Wto Mar 11, 2014 15:01
hah, to jest PIKUŚ
bioly - Wto Mar 11, 2014 16:30
Dobrze ze u mnie na progach jest plastik to nie widac co sie tam kryje
longer86 - Wto Mar 11, 2014 16:46
hah w tym samym miejscu zrobiłem wczoraj dziurę palcem wskazującym... dobrze że nie jestem sam z tą bolączką
pelson91 - Wto Mar 11, 2014 17:06
aż dziw bierze że takie auta tak rdzewieją...
haszczyc - Wto Mar 11, 2014 17:13
u mnie progi bardzo zdrowe są zero rdzy hm
pelson91 - Wto Mar 11, 2014 17:13
pogadamy za 4 lata (o ile jeszcze będziesz go miał)
damiwr - Wto Mar 11, 2014 22:15
ja wiem brak gumek od lewarka ! tam jest tak to rozwiązane że może być lekko woda i dlatego rdzewieje jak ktoś nie zadba,zabezpieczy to tak będzie.
Na szczęście do ogarnięcia w szybkim czasie, niestety nie dość że, nie mam czasu na nic to jeszcze auta nie mam.
SAJGON
rafalmis1 - Sro Mar 12, 2014 14:55
haszczyc, ściągnij plastik w progu i zaglądnij do środka, możesz się zdziwić
haszczyc - Sro Mar 12, 2014 16:14
rafalmis1, ściągałem już nie raz jest ok moim zdaniem progi rdzewieją z tego względu że jak się nie ma tych podkładek pod lewarek łatwo tam się dostaje piasek woda i pewnie od wewnątrz go pożera rdza
pelson91 - Sro Mar 12, 2014 16:16
ważne żeby zeżarło tego progu pod spodem, co jest pod poszyciem. poszycie można przespawać w całości, ale ingerencja w konstrukcje auta w postaci naprawy/wymiany progu właściwego jest moim zdaniem trochę ryzykowna
damiwr - Czw Mar 13, 2014 21:58
Długo walczyłem z myślami, ale skończyło się tak jak na foto
nie jest gładko jest baranek z zabezpieczeniem.
Rowan - Pią Mar 14, 2014 09:09
R75 od 2001r. prod. nie rdzewieje Fakt autentyczny sprawdzony na kilku egzemplarzach Nie mam pojęcia czy to jest spowodowane...
rafalmis1 - Pią Mar 14, 2014 10:16
U mnie na samym końcu już wyszło rude troszkę. Od wewnątrz nadkola
damiwr - Pią Mar 14, 2014 10:32
chyba lepiej zabić to w zalążku niż czekać bo to postępuje dość szybko
MaReK - Pią Mar 14, 2014 11:06
A jak zabić wychodzącą rdzę? Pojawiającą się na ścianach nadkola?
Kiedyś były takie preparaty, które były jednocześnie zabezpieczeniem oraz rdzobójcze
damiwr - Pon Mar 31, 2014 20:52
Nie znam się na tym ale w zależności ile jej jest ,albo trzesz zabezpieczasz malujesz ,albo wycinasz spawasz zabezpieczasz malujesz, albo wymieniasz zabezpieczasz malujesz.
[ Dodano: Nie Mar 23, 2014 23:36 ]
a tutaj przyczyna rdzy
[ Dodano: Pon Mar 31, 2014 21:52 ]
dziś odebrałem felgi z piaskowania, prostowania i malowania w oryginał może lekko jaśniejszy jutro zakładamy choć nie wiem czy nie za wcześnie.
a wiecie że felga jest made in poland
greg-si - Wto Kwi 01, 2014 16:54
I kto Ci robił fele? Jaki koszt?
damiwr - Wto Kwi 01, 2014 19:57
greg-si napisał/a: | I kto Ci robił fele? Jaki koszt? |
jak już nie było wyjścia to ALLUART, mówiłem że chcę zrobić koszt z prostowaniem jednej sztuki 350 zł.
oto efekt tylko auto brudne
MatiNitro - Wto Kwi 01, 2014 20:00
damiwr, tak krzywo auto stoi czy tak wysoko rzeczywiście przód jest?
damiwr - Wto Kwi 01, 2014 20:13
stoi tyłem w dole i foto jest strasznej jakości postaram się umyć auto i środek doprowadzić do porządku choć nie jest jeszcze za ciepło na takie prace.
A i takie info, 18 i opona 45 ciś. 2.5 zmienia odczucia z jazdy o 180
szczelina w tylnym nadkolu jest mniejsza ale auto jest równe, choć w sobotę pewnie sprawdzę tak na 100%
szpynior - Wto Kwi 01, 2014 20:38
damiwr napisał/a: | A i takie info, 18 i opona 45 ciś. 2.5 zmienia odczucia z jazdy o 180 |
Wg Ciebie na + czy -, bo odczucia bywają różnie .
pelson91 - Wto Kwi 01, 2014 20:48
damiwr napisał/a: | szczelina w tylnym nadkolu jest mniejsza ale auto jest równe, choć w sobotę pewnie sprawdzę tak na 100% |
no coś w tym jest bo u mnie szczeliny w nadkolach z przodu i z tyłu wyglądają proporcjonalnie a rożnica w faktycznej wysokości jest rzędu 2-3cm
damiwr - Wto Kwi 01, 2014 21:00
szpynior napisał/a: | Wg Ciebie na + czy -, bo odczucia bywają różnie . |
mh ostatnie tak porównywalne odczucia miałem prowadząc LEON cupra
tylko że tamto to rajdówka była i zawieszeniowo kamyczek na ulicy wydawał się cegłówką moja pierwsza asfaltowa szykana z prędkością ok 140 ah wspomnienia.
moje odczucia są pozytywne, albo wygoda i komfort albo lans.
TERAZ trzeba trzymać kierownicę non stop, bo jak wjedziesz w nierówność to opona nie zniweluje tylko jedzie
i chyba łożysko mi się jedno skończyło (lub opony )ale to razem z dwumasą tylko jeszcze nie ustaliłem kiedy. Auto zabiorą na cały dzień a ja muszę czymś jeździć na rower jeszcze za zimno.
i ten tłumik jeszcze dziś byłem u magika ale nie było go a tel. poza zasięgiem. chcę sprawdzić czy jakiś środkowy popluwacz nie zniweluje tego bulgotu w aucie. w mieście jest spoko ale 130 trasa jest męczące.
rafalmis1 - Sro Kwi 02, 2014 18:25
ja też odczuwam różnice po zmianie kół na letnie. Spalanie na dystansie 180 kilometrów. Ustawione tak, ze mniej więcej pokazuje spalanie gazu
damiwr - Czw Kwi 03, 2014 10:11
Pięknie
Różnica od ziemi do nadkola 3 cm między przodem a tyłem.
ale widać że równo stoi
jak będę wymieniał dwumasę za dwa tygodnie jeszcze posprawdzam czym należy się zając w najbliższym czasie oblukam również jak zniwelować nierówność.
MatiNitro - Czw Kwi 03, 2014 18:48
damiwr, jaki Ty masz kod lakieru? Autko nieźle wygląda na tych 18'' z ZT ale bardziej bym widział ten drugi model na nim
damiwr - Wto Kwi 22, 2014 21:58
kolor jest raz zielony raz niebieski a raz jaki mi się podoba a to za sprawą szpyniora i jego powłoki na lakier a kolor muszę z czytać z tabliczki w dowodzie niebieski
[ Dodano: Czw Kwi 03, 2014 22:54 ]
MatiNitro napisał/a: | widział ten drugi model |
mniej mi się podobają ale to jak zawsze kwestia gustu.
[ Dodano: Sob Kwi 05, 2014 21:38 ]
z tabliczki
ROVER ATLANTIC BLUE PEARL/MICA JEY/1255 1999 - METALLIC
[ Dodano: Nie Kwi 06, 2014 23:01 ]
Dziś został wyprany w środku po zimowej ingerencji i małe foto jak wygląda teraz.
[ Dodano: Wto Kwi 22, 2014 22:58 ]
A więc doczekało się moje cudo dwumas, bo stara już niestety nie domagała i okazało się że to już ostatnie chwile nie tylko wieńca.
Po za tym wywaliłem dwubiegowy wentyl teraz jest oryginał 3 biegi, nowe szczotki + komutator, wszystko śmiga.
Niestety okazyjnie, padł czujnik ABS tył. zamówiony.
Brak też owiewek. Na miasto powrócą.
rafalmis1 - Wto Kwi 22, 2014 23:10
Ja chce się przejechać
No i jak, wieniec jest na stałe czy można wymienić sam wieniec??
damiwr - Sob Maj 24, 2014 20:09
rafalmis1 napisał/a: | wieniec jest na stałe czy można wymienić sam wieniec?? |
można zbić a na gorąco założyć ale jak miałem całość w lepszym stanie to skończyło się na całości.
[ Dodano: Sob Maj 24, 2014 21:09 ]
Dziś w aucie wymieniłem wentylator na dwubiegowy z przeróbką instalacji, niestety było masę roboty. ale udało się to ogarnąć.
Włożyłem mocjniejszą pompkę do spryskiwaczy lamp.
Poprawiłem wiązki od ABS-u.
Odgrzybiłem klimatyzację.
Przegląd przed zlotowy zaczęty.
sknerko - Sob Maj 24, 2014 20:47
co to za mocniejsza pompka sprysków? Roverowska była za słaba? moja jak trzepnie strumieniem to auta za mną szyby myją
damiwr - Sob Maj 24, 2014 21:07
sknerko napisał/a: | Roverowska była za słaba? | ,
lamp
była za słaba dałem taką jak jest od szyb bo skądś tam miałem.
sknerko - Sob Maj 24, 2014 21:13
nie no.... ta od szyb lamp nie umyje, ale przecież pompka do lamp to nie problem bo pasuje z BMW więc po kiego dawać na lampy taką od szyb?
[ Dodano: Sob Maj 24, 2014 22:13 ]
ja mam rovera oryginał na lampy
damiwr - Sob Cze 21, 2014 01:56
sknerko napisał/a: | po kiego dawać na lampy taką od szyb? |
bo taką miałem drugą a tamta zdechła i teraz ładnie chlapie
[ Dodano: Czw Cze 05, 2014 16:34 ]
Wczoraj był ważny dzień dla eR obrazek poniżej przedstawia dlaczego ...
[ Dodano: Sob Cze 21, 2014 02:56 ]
hamowania wypluła 142 KM to z 116 niezły wynik.
longer86 - Sob Cze 21, 2014 08:55
a kto Ci robił mapki? zmieniałeś coś przy Turbinie?
szpynior - Sob Cze 21, 2014 09:32
damiwr, 142 na mniejszej mapie z ori turbo podkrec troche Boosta i inne mapki
damiwr - Sob Cze 21, 2014 16:27
longer86 napisał/a: | a kto Ci robił mapki? |
Mapy MaReK
szpynior napisał/a: | podkrec troche Boosta |
styka więcej nie potrzeba
longer86 - Sob Cze 21, 2014 16:36
ok to wiem czego moge sie po moim spodziewać choć gesto mi po głowie skrecenie turbo chodzi
szpynior - Sob Cze 21, 2014 19:03
damiwr, a miałeś po zakupie mapki zmieniane ?
damiwr - Nie Cze 22, 2014 00:55
szpynior, nie tak jak było tak jest ... chodzi o mapy
szpynior - Nie Cze 22, 2014 07:15
No to moim zdaniem bardzo ładny wynik. Lecz pamiętaj można więcej
damiwr - Nie Cze 22, 2014 20:54
Foto z wyniku.
szpynior - Nie Cze 22, 2014 21:52
Fajny moment
MaReK - Pon Cze 23, 2014 07:58
Ale to jest mod dedykowany dla szpyniora
Tam jeszcze można by trochę dłubnąć. Jak się damiwr nie boisz, mogę Ci podesłać modyfikację okrzykniętą "Kambodża". Wypluwa ok. 157KM i 379Nm (na moim aucie) czy jakoś tak, bo już nie pamiętam, a kartki poginęły. Osobiście nie polecam, bo dwumas tego nie znosi dobrze.
Trzeba jeszcze pamiętać, że auto szpyniora, a teraz damiwra nie trzymało serii na hamowni. Nie wiadomo jaki byłby wynik na seryjnych mapach. Tak czy inaczej, źle nie jest
Oby tylko dymem nie sadził i spalanie miał w normie.
damiwr - Sob Lip 11, 2015 23:12
MaReK napisał/a: | Oby tylko dymem nie sadził i spalanie miał w normie. |
dym jest powyżej 65% wciśniętego gazu ...
a do tego momentu auto się spoko zbiera więc nie dymi dla mnie wcale.
a spalanie średnie 8L na 100 cykl mieszany
[ Dodano: Nie Lip 12, 2015 00:12 ]
Auto ma nowego właściciela ... mam nadzieję że dotrzyma słowa i będzie klubowiczem i dalej będzie ciągnął temat.
Ja ze swojej strony dołożę starań by klub wspomagać jak tylko się da ...
Teraz w domu jeździ autobus ESPACE
Ale ROVER w planach
do zobaczyska na drodze ...
n0name - Czw Kwi 07, 2016 16:54
Cześć
jestem nowym nabywcą Roverka 75 od Damiwr.
Będę starał się w mare możliwości updatować Was o wszystkich naprawach i modyfikacjach.
Pozdrawiam wszystkich.
adam_26 - Czw Kwi 07, 2016 17:18
fajnie że kontynuujesz temat jakieś plany masz już
n0name - Czw Kwi 07, 2016 17:46
Dziękuję,
Zapraszam do zaglądania co slychać u "nas" .
Do tej pory:
- filtry
- olej
- klocki przód tył
- ogólny przegląd
- OC (1100 PLN...)
W planie:
- wymiana głośnika od na drzwiach od strony kierowcy
- wachacz prawy przedni
- progi (zachodzą rudą - jakieś pomysły)?
- trzeba zajrzeć dokładnie w ręczny i sprawdzić dlaczego nie działa tak jak powinien
- wizyta w british cars w celu aktualizacji info o aktualnym stanie reszty
Planuje też dostać dostęp do garażu:
https://forum.roverki.eu/garage.php?mode=view_vehicle&CID=13599
I dodawać szczegóły modyfikacji i napraw.
Co polecacie do wykonania w kwesti np. konserwacji auta/lakieru/wszystkiego wykonywać i co jaki okres czasu?
Pozdrawiam
prebenny - Czw Kwi 07, 2016 18:12
Co do ręcznego to napisz do kolegi Longer86 on Ci wytłumaczy o co chodzi. Problemem jest 'rozciągający' się kompensator (ta 'przejściówka' z 1 linki z wajchy na 2 linki do kół).
n0name - Czw Kwi 07, 2016 19:00
prebenny napisał/a: | Co do ręcznego to napisz do kolegi Longer86 on Ci wytłumaczy o co chodzi. Problemem jest 'rozciągający' się kompensator (ta 'przejściówka' z 1 linki z wajchy na 2 linki do kół). |
Serdeczne dzięki, napisałem i czekam na info
- progi (zachodzą rudą - jakieś pomysły)? Znalazłem nowe w dobrym stanie w niedużej cenie kupić je na zapas i powalczyć o regeneracje obecnych? Czy od razu wsadzać te nowe? Orientujecie się jaki może być tego koszt ?
- Co polecacie do wykonania w kwesti np. konserwacji auta/lakieru/wszystkiego wykonywać i co jaki okres czasu?
pelson91 - Pią Kwi 08, 2016 05:34
n0name, wszystkiego dowiesz się w british cars
a skad wziales nowe progi do 75? jak robilem w swoim to nie moglem namierzyc tego elementu
longer86 - Pią Kwi 08, 2016 08:32
n0name napisał/a: | Znalazłem nowe w dobrym stanie w niedużej cenie kupić | nowe używane, bo nowe to z automatu powinny miec bardzo dobry stan
n0name - Pią Kwi 08, 2016 12:45
pelson91, longer86
Wprowadziłem Was w błąd, od dzisiaj będe pisał precyzyjniej .
Pelson Longer
Progi - znalazłem podobno zdrowe(igła), jade je obejrzeć w przyszlym tygodniu.
Jeżeli zdecyduje się na ich wymiane, rozumiem, że kolejnośc jest taka:
- lakierowanie
- wymiana
Słyszałem też, że niektórzy proponują wyprodukowanie progów (blacharze) jednak, pytanie jak jest z ich jakościa? czy lepiej kupić z R75 z 2005r po wypadku jak są zdrowe? Czy "wyprodukować"?
Pozdrawiam,
longer86 - Pią Kwi 08, 2016 13:36
Najpierw wymieniają progi, spawają a zaś lakierujesz, to nie zderzak tego się od tak nie sciaga.
n0name - Pią Kwi 08, 2016 15:36
Ok, rozumiem .
Lepiej kupić z padniętego R75 (2002-2005) czy na zamówienie u blacharza? Jak uważacie?
Gdzie niedzwoniłem dowiedzieć się ile by kosztowała wymiana sama - słysze komentarze "Panu się nie opłaca" "stare auto" - bzdury ! moja 75tka będzie jedną z tych nieśmiertelnych
Pozdrawiam
[ Dodano: Pią Kwi 08, 2016 16:36 ]
A co wy uważacie o wymianie progów i innych nienajtańszych naprawach w naszych R75?
Warto? - ja wychodze z założenia, że warto natomiast merytorycznie nie mam żadnych argumentów.
longer86 - Pią Kwi 08, 2016 17:33
jestem na etapie że tego auta ciężko się będzie pozbyć, wychodzę z założenia że więcej mi nie jest potrzebne, będę jeździł aż zajadę. Po za tym teraz każdy patrzy na wygląd a mój odbiega od seryjnego.
Ja upiłem używane progi za 400, i wspawanie liczą u mnie po 150-200 za stronę, jeszcze tego nie robiłem
plus oczywiscie koszty malowania
n0name - Sob Lut 18, 2017 23:31
Ja też jestem na tym etapie - tym bardziej, że zakupując auto było konkretnie doinwestowane.
W takim wypadku mam nadzieję, że te progi będą okej.
Znacie dobrego blacharza w okolicach Warszawy w rozsądnej cenie?
Pozdrawiam
[ Dodano: Pią Kwi 08, 2016 19:23 ]
jeszcze informacje, co do części i ewentualnych napraw - jadę w przyszłym tygodniu do British Cars wiem, że muszę zrobić wachacz prawy, końcówkę drążka z lewej strony.
Szukać samemu czy zdać się na Pana Mariusza?
Pozdrawiam
[ Dodano: Sro Cze 08, 2016 16:58 ]
Cześć,
16.06 umówiony na:
Wachacz przedni prawy (aluminiowy)
końcówka drążka przednia prawa
ręczny - diagnoza i naprawa (napisze co padło)
kierunek przedni prawy (na zderzaku, padła żarówka)
Zamówiłem głośniki:
Infinity REF 6530s - na przód, poprzednie spalily się przy pomocy mojej malutkiej córeczki
[ Dodano: Sob Lut 18, 2017 23:31 ]
zrobione:
Wahacz prawy aluminiowy
Wahacz lewy aluminiowy
Tuleje wachacza przed. Dolna x2
Końcówka drążka
Geometria
Wydane: 1620 PLN w British Cars u Pana Mariusza.
[ Dodano: Sob Lut 18, 2017 23:21 ]
Cześć,
W między czasie:
- wymiana tarczy tylnych + klocki dzięki czemu do sprawności wrócił hamulec ręczny - tarczobemben na poprzednich tarczach był poniżej minimalnej i nie łapał ok 600 PLN
- wymiana wysprzęglika 850 PLN
- wymiana świateł postojowych na Led canbus 6000K (powiem Wam, że pięknie świecą i świetnie komponują się z xenonem!) system canbus zlikwidował "miganie" oraz błąd na komputerze, który wywołują zwykłe ledy 20 PLN
- naprawiony błąd na komputerze dotyczący poduszek powietrznych. 50 PLN
Wszystkie naprawy i wymiany dokonywane w British Cars u Mariusza potwierdzone książką serwisową.
Co w planie?
Odzywają się progi - chciałbym coś z nimi zrobić jak najszybciej
|
|