|
Forum Klubu ROVERki.pl
|
|
Rover serii 400/45, Honda Civic i MG ZS - [R400] Po zagrzaniu silnik (1,4) traci moc i fajują obroty.
cagiva - Wto Lut 04, 2014 22:12 Temat postu: [R400] Po zagrzaniu silnik (1,4) traci moc i fajują obroty. Silniczek pracuje dobrze, nie ma spadków mocy, czy jakiś przerywań oraz pali bez problemu nawet ujemnych temperaturach, lecz niestety po przejechniu 20-30 km silnik traci moc, zaczynają falować obroty i gaśnie, objawy podobne do tych jak braknie nam paliwa w baku. Po odczekaniu paru minut zapala noramlnie i można z kilometr ujechać znowu z pełną mocą i historia sie powtarza. Zakładając że to nie pompa paliwa, filtry, świece to czy może to być czujnik wału, cewka, komputer? Czy błędy wyjdą przy diagnostyce komputerowej (są zapisywane do czasu wykasowania w momencie danej usterki nawet jak minie?) ? Z góry dzięki za info..
dawid257 - Sro Lut 05, 2014 07:23
jeżeli masz problem na ciepłym a jak ostygnie to działa wszystko to czujnik wału do wymiany a tematów o czujniku to chyba najwięcej wiec poszukać tylko
cagiva - Pią Lut 07, 2014 19:22
Czujnik wału wczoraj wymieniony, lecz niestety to samo 25 km ptrzejechane dość ostro na obrotach i dzieje się to samo, odczekałem 5 minut i silnik działą poprawnie.. Jak działa system odcinania paliwa po przekroczeniu 7 tyś obrotów czy może być on uszkodzony? Jakie są objawy uszkodzonej cewki zapłonowej i czy to możliwy powód mojej usterki. Jak sprawdzić cewke.. Może jakieś inne możliwości?
leszczu - Sob Lut 08, 2014 15:58
Piszesz, że go przegrzałeś. Sprawdzałeś w jakim stanie masz płyn chłodniczy i olej
sebolek - Sob Lut 08, 2014 17:50
A może czyściLeś kopulke? Ostatnio mi nie chciał trzymać obrotów i znajomy przeczyscil kable itd teraz działa i nie faluje
cagiva - Sob Lut 08, 2014 18:57
Olej wymieniony, płyn chłodniczy jest, dziś wymienione przekaźniki od sterowania pompą paliwa i wziety na próbę. Przejechał 22 km i silnik przestał działać, zapalił po chwili i dusił przy wcisnieciu gazu. Po ostygnieciu (5minut) zrobiłem kolejno 15km i 13 km z tym samym efektem..
dawidd - Nie Lut 09, 2014 08:12
cagiva napisał/a: | Czy błędy wyjdą przy diagnostyce komputerowej (są zapisywane do czasu wykasowania w momencie danej usterki nawet jak minie?) | tak, wyjdą.
|
|