Zobacz temat - [R45 iDT] Trwałość oleju do skrzyni biegów

Forum Klubu ROVERki.pl

Rover serii 400/45, Honda Civic i MG ZS - [R45 iDT] Trwałość oleju do skrzyni biegów

Szogun - Sob Mar 15, 2014 12:56
Temat postu: [R45 iDT] Trwałość oleju do skrzyni biegów
Witam,

Od jakiegoś czasu mam problem z biegami - na rozgrzanym silniku wręcz nie da się wbijać biegów, a żeby cokolwiek zrobić trzeba wręcz wbić pedał sprzęgła pod podłogę..... Przy zimnym silniku i zgaszonym (nawet po długiej jeździe) biegi wchodzą bez problemu, sprzęgło bierze od samego dołu. Kompletne sprzęgło było wymienione rok (niecałe 10 tys. km) temu. Przestudiowałem tematy na forum i stwierdziłem, że zacznę od wymianu oleju w skrzyni bo nie wiem czy kiedykolwiek był wymieniany. Kupiłem na "alledrogo" olej MTF94 firmy Carlube, ale po otrzymaniu przesyłki okazało się, że ok. 2 mies. temu skończył się termin jego ważności. Reklamować czy lać? Niespecjalnie zależy mi na uszkodzeniu skrzyni....

Remigiusz - Sob Mar 15, 2014 20:15

Ahhh to Carlube ma date waznosci nie widzialem tego nigdy na opakowaniu umnie :D

W sumie olej w skrzyni jest wieczny bo do niego nie wchodza zabrudzenia z innych olejow czy paliwa jak w silniku np. :)

Lej go nic nie bedzie :)

7Tomi - Sob Mar 15, 2014 23:06

A ja powiem nie lej go.

Kup texaco MTF94. Co do Carluba mam złe doświadczenia - akurat nie ze skrzynią ale ze wspomaganiem. Zalałem układ wspomagania Carlubem i niestety pompa po 1 dniu zaczeła głośno pracować. Następnego dnia pompa "siadła" :/
Po wymianie pompy zalałem Mobil ATF220 i spokój.

Remigiusz - Nie Mar 16, 2014 02:27

U mnie 220,25 i teraz 45 na Carlube w skrzyni biegów śmiga bez problemów ;)
Szogun - Nie Mar 16, 2014 08:43

Remigiusz napisał/a:
Ahhh to Carlube ma date waznosci nie widzialem tego nigdy na opakowaniu umnie :D

hm :) a u mnie jest cosik takiego...

dobra zaleję go na dniach i zobaczymy...

szoso - Nie Mar 16, 2014 09:27

Już kiedyś o tym pisałem, ale na tym forum trzeba w koło to samo wałkować. :wink:
Texaco to tylko producent, ja mam Valvoline, parametry identyczne z Texaco, na oleju przejechane jakieś 50 tyś. km.

bociannielot - Nie Mar 16, 2014 11:05

Ja kupiłem oryginalny texaco ale nie widze sensu żeby kupowac oryginalny, tak jak pisał szoso ważne żeby dobry olej wg specyfikacji wlac i będzie dobrze :ok: