|
Forum Klubu ROVERki.pl
|
|
Rover serii 75, MG ZT - [R75] Problem z elektroniką
Lesnik985 - Nie Kwi 06, 2014 10:53 Temat postu: [R75] Problem z elektroniką Witam,
Wiem, że podobne problemy były już w tematach, przeczytałem już chyba wszystkie posty, ale nic nie pomogło...
Problem zaczął się gdy pod akumulator podłączyłem drugie autko z rozładowaną baterią.
Sprawa wygląda tak jak u większości, czyli brak kontrolek i klikania kierunkowskazów, radio działa kiedy chce, nawigacja tak samo, auto nie zamyka się...
Moje bezskuteczne próby: odłączenie webasto, chwilowe odłączenie masy, całkowite odłączenie akumulatora - nic nie pomogło. Nie chcę przecinać jednego kabelka z kostki od webasto bo przecież czemuś on ma tam służyć. Wody ani wilgoci nigdzie nie znalazłem, bezpieczniki sprawdziłem - wszystkie są ok.
Czy to możliwe, że podczas podłączenia kablami drugiego auta zrobiło się zwarcie i coś poszło???
Wiele tematów było z podobnym problemem, ale u większości sprawcą była woda, u mnie ostatnio ani nie padał deszcz, ani nie myłem auta...
Proszę o pomoc
MaReK - Nie Kwi 06, 2014 21:26
Jeśli podałeś napięcie na szynę komunikacyjną, to jest możliwe, że coś się sypnęło.
Podmień akumulator na chwilę. Dodatkowo sprawdź punkty masowe. W kabinie jest kilka, w komorze silnika dość dobrze oczyść te które możesz i poprawnie dokręć. Potem przepatrz wiązki. Może jednak coś zaśniedziało/zgniło. Websato standardowo odłącza z obu wtyczek.
Lesnik985 - Wto Kwi 08, 2014 17:36
Znalazłem rozwiązanie
Z tego co naczytałem się na forum na temat opisanego wcześniej przeze mnie problemu to najczęstszą przyczyną jest woda lub wilgoć powodująca jakieś zwarcie. U mnie wody nie było, ale zwarcie musiało wystąpić podczas podłączania drugiego auta pod akumulator.
Rozwiązanie:
Diagnostyka komputera pokładowego, dział 2 (test deski rozdzielczej) nic nie daje, ale... ZRESETOWANIE już tak.
Aby zresetować działanie wskaźników i lampek należy robić wszystko wg wskazówek zawartych jak dla diagnostyki lecz na przekręconym kluczyku w pozycji "II" . Kiedy mamy już dział 2.0 to należy wcisnąć przycisk licznika kilometrów, wtedy wszystkie wskazówki zegarów powinny powoli powędrować na swoje maximum i wrócić, wszystkie kontrolki będą mrygać, a na wyświetlaczy komputera pojawi się migająca szachownica.
Reset zrobiony. WSZYSTKO DZIAŁA i to bez przecinania kabelków
MaReK - Czw Kwi 10, 2014 14:32
Lesnik985 napisał/a: | Reset zrobiony. WSZYSTKO DZIAŁA i to bez przecinania kabelków |
I że niby odłączanie akumulatora na kilka sekund nie pomogło, a to tak?
Lesnik985 - Pon Kwi 21, 2014 13:49
Niestety problem powrócił, coś mi się tylko przypadkiem chyba na chwilę samo naprawiło. Po deszczu objawy znów się pojawiły
dawidd - Pon Kwi 21, 2014 19:30
podłącz pod kompa i zobacz jakie sa bledy
mimo66 - Wto Kwi 22, 2014 06:18
U mnie też samochód przez kilka dni żył własnym życiem.
Pomogło dokładne wysuszenie przegrody, przeczyszczenie "kontaktem" wszelkich możliwych wtyczek i mas.
Po trzech dniach to znowu ja decyduję co mam otworzyć i czego słuchać w Rover-ku
Chociaż w przegrodzie wody właściwie nie było, ale powyciągałem jakieś liście i kurz, przeczyściłem kanały odpływowe.
|
|