|
Forum Klubu ROVERki.pl
|
 |
Rover serii 75, MG ZT - [R75] Wymiana szyb pasazera przód i tył
tazOR - Nie Kwi 06, 2014 12:47 Temat postu: [R75] Wymiana szyb pasazera przód i tył Hej koledzy.
Wiem ze moze pytanie jest banalne jednak prosilbym w miare mozliwosci o opis jak dla laika. Niestety wczorajszego wieczorem ktos mi urzadzil dwie szyby albo szpikulcem albo z wiatrowki I musze dokonac wymiany. Nie chce oddawac do "fachowcow" bo od razu ladnie odkurze, pokonserwuje wszystko i poczyszcze wiec wole zrobic to sam.
Dziekuje za pomoc.
rafalmis1 - Nie Kwi 06, 2014 21:03
z przodu robisz tak:
1. odkręcasz śrubkę trzymającą klamkę
2. wyszarpujesz tapicerkę dookoła, zaczynając od dołu
3. jak zatrzaski tapicerki puściły, to bardzo mocno ciągniesz tapicerkę do góry, ponieważ na wysokości klamki jest zatrzask i on tylko puszcza ciągnąc do góry
4. jak tapicerka jest w rękach:
4a. delikatnie wyciągasz klamkę, bardzo bądź ostrożny, ponieważ lubi obrabowanie klamki odpadać i później trzeba kleić
4b. wyciągasz sterowanie szybami
5. ściągasz listwę plastikową idącą na ramce drzwi, tą zaznaczoną na zdjęciu
z rzeszą sobie już poradzisz
[ Dodano: Nie Kwi 06, 2014 21:03 ]
z tyłu jest bardzo podobne, robisz wszystko tak jak z przodu, dodatkowo musisz ściągną plastik dzielący szybkę z tą małą szybką
pod nim kryją się 3 śrubki, jak je odkręcisz, to musisz całą listw wyciągnąć do góry wraz z małą szybką
jak będziesz składał nową szybę, to najpierw załóż nową, a później wciskaj listwę wyciągniętą wraz z małą szybką.
poradzisz sobie. MAX 2 godziny na wszystko
tazOR - Pon Kwi 07, 2014 00:12
Super Dzieki Zdam relacje jak poszlo od razu sobie wyczyszcze i pokonserwuje wszystko
Aragorn - Pon Kwi 07, 2014 14:33
tazOR napisał/a: | Super Dzieki Zdam relacje jak poszlo od razu sobie wyczyszcze i pokonserwuje wszystko |
...można spokojnie założyć szybę bez zdejmowania ramki i wyciągania mechanizmu podnoszenia szyby ...wystarcz zdjąć tapicerkę drzwi i zjechać troszkę w dół mechanizmem by był dostęp do miejsca mocowania szyby (przerabiałem to podczas wymiany zamków)
...no chyba że chcesz koniecznie wszystko wybebeszać by to poczyścić ale wyjęcie samego mechanizmu jest czasochłonne
rafalmis1 - Pon Kwi 07, 2014 15:25
Z tyłu się nie da, mi się nie udało
tazOR - Pon Kwi 07, 2014 19:21
Przednie drzwi zrobione nie bylo tak ciezko jak myslalem:) a wie ktos moze czym przykleic ta mate wytlumiajaca do drzwi? klejem do szyb?
haszczyc - Wto Kwi 08, 2014 10:50
tazOR, najlepiej kup nową matę i wygłusz ja tak zrobiłem u siebie, wszystkie drzwi wygłuszyłem matą bitumiczną, bagażnik też cały wygłuszyłem
tazOR - Wto Kwi 08, 2014 12:25
Mam maty. Ale jak mam oryginalna to bez sensu ja wyrzucac Nie wiem czy zrobic to na klej silikonowy czy klej do szyb
rafalmis1 - Wto Kwi 08, 2014 14:34
tazOR, a co się stało z tym klejem co był teraz?? u mnie to już kilka razy na tym samym się trzyma
tazOR - Wto Kwi 08, 2014 19:08
Klej... hmmm czesc zostala na tej oryginalnej macie... a czesc na drzwiach... wiec to zmylem. To byl taki klej jak plastelina-guma. Jak zrzucilem go na beton i wlazlem butem to wygladam jakbym wielka kupe nosil na bucie
[ Dodano: Wto Kwi 08, 2014 19:08 ]
Chlopaki jeszcze mam pytanie... mechanizm szyb ma byc na maxa na dole tak? a jak szybe wlozyc w te lapy? czy to sie dokreca? ty jest zacisk? czy jak to zrobic zeby nie zepsuc?://
rafalmis1 - Wto Kwi 08, 2014 19:31
luzujesz miejsce w którym trzyma się szyba ile się da, tak aby nie odpadły blaszki i wkładasz szybę, a jak włożysz, zasuwasz i na zasuniętej skręcasz. Tylko pamiętaj aby przed zakręcaniem mała szyba była na miejscu
tazOR - Wto Kwi 08, 2014 19:43
no dobra... ale poluzowac... jak? tam jest sruba czy co tam jest?
rafalmis1 - Wto Kwi 08, 2014 20:00
jest śruba na klucz 10. Popatrz na prowadnice szyby, po niej porusza się pewien element, który ma dwie śruby.
AdaskoC - Wto Kwi 08, 2014 21:31
Przy zamkniętej szybie zobaczysz te śruby i łapy mocujące szybę. Są specjalnie do nich wycięte otwory w drzwiach dzięki którym możesz przykręcic/odkręcić szybę.
tazOR - Wto Kwi 08, 2014 22:49
ok Dzieki zobacze jutro
|
|