Zobacz temat - [620 SDI LUX] Kilka pytań odnośnie samochodu

Forum Klubu ROVERki.pl

Rover serii 600, Honda Accord - [620 SDI LUX] Kilka pytań odnośnie samochodu

oskar063 - Wto Kwi 08, 2014 23:22
Temat postu: [620 SDI LUX] Kilka pytań odnośnie samochodu
Witam, mam kilka pytań odnośnie roverka mojego ;)

Mam go już 4 miesiące.

1.Rano ciężko jest z odpaleniem, muszę go troche pokręcić, chyba że jest koło 15-stu stopni to odpala bez problemu, na 99% słaby akumulator.

2.Na luzie falują mi obroty, ale minimalnie. Tu jest filmik który nagrałem jakiś czas temu jak to wygląda:
https://www.youtube.com/w...eature=youtu.be

3. Albo coś się odkleiło, albo spadło, z dwóch stron, plastik o długości z 20cm wysokości z 15 mnie-wiecej jakieś przewody są do niego podczepione, wisi mi koło tłumika z tyłu oraz z lewej strony także. Co to jest? Do czego to służy? Jakiś czujnik? Zdjęcia akurat nie mam :/

4. Samochód mi gasł po kilkudziesięciu kilometrach, wlałem eko-diesel z Orlenu i chyba przez to ale nie wiem. Po wlaniu eko-diesla zrobiłem na nim z 500 km później zaczął gasnąć coraz częściej pierw po zalaniu i zrobieniu 150km potem 100 i tak w dół, a raz zgasł po 20 km od wcześniejszego zgaśnięcia o.0 Ale jak wlewam teraz tylko verve to nic się nie dzieje.

5. Jakie może być spalanie jadąc 120km/h ? Pali normalnie jak każdy silnik 2.0 SDi niby koło 5l ale przy prędkości 120 ile to może mniej-więcej być? Bo wybieram się do Holandii i nie wiem jak najlepiej liczyć.

6. Ostatnio byłem Żarach, ode mnie jest to 260km w jedną stronę. Zalałem za 200zł i pokazało mi pełny bak, ale czemu? Po zrobieniu kursu zostało mi paliwa ok 1/4 całego wskaźnika, ale przecież wlałem ok. 35 litrów więc czemu pokazywao pełny bak?

7. Czasami, ale to tylko czasami przy wlewaniu (nawet jak mam prawie rezerwe) ten "pistolet" z dystrybutora odskakuje tak jakbym miał już pełny bak, co może być przyczyną?

NocnyDrwal - Sro Kwi 09, 2014 09:13

ad1. Prawdopodobna przyczyna to cofanie się paliwa do zbiornika lub zanieczyszczony bądź nieszczelny układ paliwowy. Sprawdzić "gruszkę" w której są zaworki zwrotne i cały układ zasilania.

ad3. Się odkleiło to przyklej czy coś... :smile:

ad4. patrz punkt 1

ad5. około 6l

ad6. Wskaźnik poziomu paliwa w tym modelu bardzo szybko opada w zakresie 3/4 do 1/4

ad7. Obróć pistolet lekko w lewą stronę.

Pawkaz - Sro Kwi 09, 2014 13:45

Ad2 problem z wiązką elektryczną pompy wtryskowej.U mnie problem rozwiązałem poprzez potraktowanie kostki preparatem firmy k2 do styków elektrycznuch
pencammm - Sob Kwi 12, 2014 13:18

punkt 2. Polecam własnie użycie preparatów do styków. Mi pomogło :)