|
Forum Klubu ROVERki.pl
|
|
Rover serii 75, MG ZT - [R75] - drganie na pedale sprzegla po nacisnieciu hamulca
R75 - Sro Kwi 30, 2014 22:44 Temat postu: [R75] - drganie na pedale sprzegla po nacisnieciu hamulca hej,
zauważyłem ostatnio dziwna rzecz, otóż po wciśnięciu sprzęgła i naciśnięciu hamulca, czasami wyczuwalne jest takie dziwne drganie na sprzegle, puszczam hamulec (sprzęgło wciśnięte), lekko naciskam i znowu czuć, o co tutaj chodzi?
Nie jest to powtarzalne, występuje losowo mam tez takie objawy:
[R75] - stukanie, cisza po wolnym puszczeniu sprzegla ?
damiwr - Czw Maj 01, 2014 18:59
na 90 % dwumasa ma luzy poprzeczne, Ale to tylko moje domniemanie miałem tak jak lekko wciskałem sprzęgło wyczuwalne drgania pedału.
haszczyc - Czw Maj 01, 2014 19:46
ja wymieniłem dwumas na nowy sprzegło nowe itp i drgania pedału sprzęgła dalej mam
wellman - Czw Maj 01, 2014 20:27
Skoro czytałeś inne tematy to zapewne znasz już proponowane metody na sprawdzenie dwumasy (ruszanie bez gazu z II biegu, ruszanie z I biegu z zaciągniętym ręcznym i sprawdzanie bicia na sprzęgle). Coś wyszło z takiego sprawdzenia?
U mnie, odkąd kupiłem R75, mam też takie coś, że od czasu do czasu pedał sprzęgła jakby lekko uderzał o stopę od spodu na początku wciskania. Dwumasę regenerował, a sprzęgło wymieniał poprzedni właściciel, wymienił też pompkę na używkę, którą ja niedawno wymieniłem na TAZU. W między czasie mój mechanik od roverków sprawdzał też dwumasę i sprzęgło dla pewności i nic nie znalazł.
Pozostało więc chyba pogodzić się z tym "objawem" i jeździć. Chociaż u Ciebie jeszcze jest to niepokojące stukanie. Pytanie - czy stukanie występuje zawsze wtedy, gdy czujesz bicie pedału, czy te dwie rzeczy są niezależne?
R75 - Czw Maj 08, 2014 00:18
wellman napisał/a: | Skoro czytałeś inne tematy to zapewne znasz już proponowane metody na sprawdzenie dwumasy (ruszanie bez gazu z II biegu, ruszanie z I biegu z zaciągniętym ręcznym i sprawdzanie bicia na sprzęgle). Coś wyszło z takiego sprawdzenia? |
robiłem testy ruszania z 2, 3 i wygląda ze wszystko ok, nic nie waliło, nie strzelało
wellman napisał/a: | Pytanie - czy stukanie występuje zawsze wtedy, gdy czujesz bicie pedału, czy te dwie rzeczy są niezależne? |
nieżalenie, stukanie tak jak pisałem wcześniej, przykładow autko na luzie, słychać stukanie, wciskam sprząglo, puszczam bardzo wolno - cisza, ponownie wciskam puszczam normalnie - stuka - tez dziwna sprawa
co do drgania sprzęgła to u mnie to drganie występuje TYLKO (nieregularnie, losowo) jak wciskam hamulec - ktoś widzi jakąś zależność ?
[ Dodano: Czw Maj 08, 2014 01:18 ]
to raczej nie ma związku z problemem ze sprzęgłem, zrobiłem inny test:
wciskam sprzęgło i lekko naciskam i puszczam pedal hamulca (tak kilka razy lekko naciskam puszczam hamulec) i za każdym razem czuje te naciśnięcia hamulca na sprzegle jakby drganie, "ocieranie", nie wiem jak to nazwać
co to może być?
cin1391 - Sro Kwi 13, 2016 09:37
Mnie też dopadło wczoraj.
Zauważyłem, że jak wcisnę pedał sprzęgła i zacznę się wsłuchiwać, to słyszę rytmiczny stuk dochodzący ze skrzyni No i lekkie bicie na pedale sprzęgła.
I nie dziwiłoby mnie to, gdyby nie fakt, że niecały miesiąc temu wsadzone nowe: dwumas LUK, sprzęgło i docisk BORg&Beck, wysprzęglik metalowy TAZU.
Czy mechanicy mogli coś zwalić?
sknerko - Sro Kwi 13, 2016 09:39
Ja mam tak od 8 lat i żyję z tym
cin1391 - Sro Kwi 13, 2016 09:42
sknerko napisał/a: | Ja mam tak od 8 lat i żyję z tym |
To mówisz, że olać?
dawidd - Sro Kwi 13, 2016 12:15
cin1391 napisał/a: | To mówisz, że olać? | tak
sknerko - Sro Kwi 13, 2016 12:45
cin1391 napisał/a: | To mówisz, że olać? | No chyba że dużo jeździsz z wciśniętym sprzęgłem to by trza szukać przyczyny
MokraWoda - Sro Kwi 13, 2016 13:53
cin1391 napisał/a: | Mnie też dopadło wczoraj.
Zauważyłem, że jak wcisnę pedał sprzęgła i zacznę się wsłuchiwać, to słyszę rytmiczny stuk dochodzący ze skrzyni No i lekkie bicie na pedale sprzęgła.
|
To trochę podobnie jak u mnie. Tyle, że u mnie słychać takie coś rytmiczne w momencie kiedy sprzęgło zaczyna łapać. Ale TYLKO i wyłącznie kiedy dodam trochę gazu. A jak bez gazu to cisza.
|
|