|
Forum Klubu ROVERki.pl
|
|
Rover serii 75, MG ZT - [R75]Zatarta sprężarka klimatyzacji, płukanie układu. GDZIE?
pelson91 - Sro Maj 14, 2014 19:33 Temat postu: [R75]Zatarta sprężarka klimatyzacji, płukanie układu. GDZIE? Witajcie,
jak pewnie niektórzy wiedzą, w moim R są spore problemy z klimatyzacją. Auto kupiłem już z niesprawną. Diagnozą był uszkodzony czujnik klimy, silniczek wentylatora oraz zatarta sprężarka (niezła kumulacja ). Wszystko zostało naprawione, sprężarka wymieniona, czujnik wymieniony, wentylator zaczął się włączać jak należy, czynnik i olej nabity, wszystko zagrało. Grało tak jakieś 3 miesiące. Po tym czasie sprężarka ponownie powiedziała dość i to z hukiem. Kłęby dymu spod maski, wywalone sprzęgiełko przy kompresorze, poszarpany pasek. Przyczyną ponownego zatarcia kompresora jest prawdopodobnie fakt, że NIE został wypłukany układ przy wymianie.
I teraz moje pytanie do Was. Przed latem chcę wrzucić kolejny kompresor (mam już zakupiony). Dowiedziałem się jednak, że układ płucze się na zdjętej sprężarce. Więc nie zabieram się za samodzielną wymianę/wymianę bez płukania bo to bez sensu. A moje pytanie brzmi:
Czy znacie jakiś warsztat godny polecenia, który zrobi mi to porządnie, czyli zdejmie sprężarkę, wypłucze układ, zamontuje sprężarkę, pasek i nabije czynnik? U mnie w miejscowości jest zakład który chce za tą operację 1000pln Nie wydaje Wam się to trochę za dużo? W grę wchodzi Warszawa lub jej południowo-zachodnie okolice.
Ktoś, coś?
borsuk88 - Pon Maj 19, 2014 08:56
Ja właśnie jestem po napełnieniu klimy i pytałem sie o płukanie wiec maszyna będzie pod koniec tego tygodnia a koszt płukania u mnie w Hajnówce to 100zl !a koszt napelnienia 90zl wiec 1000 to kosmos nie cena
pelson91 - Pon Maj 19, 2014 09:52
na chwilę obecną jestem umówiony na środę na full serwis klimy, z wymianą kompresora, płukaniem, odgrzybianiem sprawdzeniem szczelności i nabiciem. Za niewiele ponad połowę tej ceny co napisałem w pierwszym poście.
borsuk88 napisał/a: | a koszt płukania u mnie w Hajnówce to 100zl !a koszt napelnienia 90zl wiec 1000 to kosmos nie cena |
w okolicach Warszawy WSZYSTKO jest o wiele droższe niż w innych regionach Polski...
|
|