|
Forum Klubu ROVERki.pl
|
|
Rover serii 600, Honda Accord - [R600] Wahacze górne rozstaw śrub
Marcin84 - Wto Cze 03, 2014 15:45 Temat postu: [R600] Wahacze górne rozstaw śrub Witam, od kilku dni próbuję dobrać wahacz górny na przód do Rovera 600 i okazuje się to bardzo problematyczne. Potrzebuję wersję 18cm natomiast w sklepach w Częstochowie mają tylko dostępne 19cm a jak pytam o 18 patrzą na mnie jak na idiotę Jeżeli ktoś z Was może podać konkretną firmę, numer wahacza z jakim miał styczność i rozstaw śrub byłoby to bardzo przydatne dla mnie jak i dla innych na przyszłość . Ja od siebie mogę napisać, że mierzyłem w sklepie firmę SRL i to jest 19cm
BorysOpole - Wto Cze 03, 2014 21:40
cześć delphi TC941/2 strona prawa lub lewa rozstaw śrub 18cm
SEGE - Sro Cze 04, 2014 10:40
A w nowych wahaczach tuleje nie są przypadkiem przesuwne?
Marcin84 - Sro Cze 04, 2014 11:08
Bardzo dobre pytanie Miałem wahacz w ręce i nawet tego nie sprawdziłem ale może ktoś się wypowie
SEGE - Sro Cze 04, 2014 13:12
Są przesuwne bo mój ziomek kupował i też walczył z nie taką szerokością aż go oświeciło
Marcin84 - Pią Cze 06, 2014 10:34
Dziś przyszedł wahacz KAMOKA nr. 9947673 rozstaw 19cm pomimo, że katalogowo pokrywa się z numerami oryginałów. Wahacz kosztował 27zł ( to miał być tymczasowy aż nie będę miał kaski ) więc będę eksperymentował z nim. Co do przesunięcia tulei niestety mi się nie udało, wielkie imadło na zasadzie prasy, potem młotek, tuleje ani drgną wyjmę stary wahacz wtedy będę wiedział skąd ta różnica w wymiarze.
SEGE - Pią Cze 06, 2014 10:36
Ja miałem do czynienia z MAX GEAR'em i tam dało się przesunąć, nie wiem o co może chodzić. U siebie wymieniałem na używkę ale tylko dla tego że sworzeń strzelił a tuleje były w nienagannym stanie.
Marcin84 - Pią Cze 06, 2014 22:16
Wyjąłem dzisiaj stary wahacz jedyne oznaczenie jakie znalazłem to NRE. Różnica w rozstawie widełek nowego i starego wahacza jest widoczna gołym okiem. Wnioski są następujące:
1. Są dwa rodzaje wahaczy do R600 18 i 19cm i obydwa są przeznaczone do tego modelu według katalogów producentów wahaczy, co wyklucza celowe wprowadzanie w błąd przez sprzedawców a jedynie pokazuje ich niewiedzę.
2. Różnica w rozmiarach jest tak duża, że przesunięcie tulei (w przypadku egzemplarza który kupiłem) doprowadziłoby do ocierania metalowej części tulei o widełki wahacza.
3. Jak na to patrzę to stwierdzam, że wsadzenie wahacza 19 cm do auta w którym powinno być 18 cm jest okrucieństwem dla samochodu (choć nie twierdzę, że nie da się tego zrobić bo Polak potrafi ) ale wydaje mi się , że wtedy wahacz nie do końca będzie pracował jak powinien z powodu dodatkowych naprężeń.
Jutro jadę po wahacz DELPHI o którym pisał kolega BorysOpole ponieważ takie są dostępne od ręki a ja ma długą trasę przed sobą
marthinez - Sob Cze 07, 2014 18:30
Marcin84 napisał/a: | 1. Są dwa rodzaje wahaczy do R600 18 i 19cm i obydwa są przeznaczone do tego modelu według katalogów producentów wahaczy, co wyklucza celowe wprowadzanie w błąd przez sprzedawców a jedynie pokazuje ich niewiedzę. | Według EPC Rovera jest jeden wahacz. Wielu producentów mylnie opisuje je jako pasujące do R600.
Marcin84 napisał/a: | Jutro jadę po wahacz DELPHI o którym pisał kolega BorysOpole ponieważ takie są dostępne od ręki a ja ma długą trasę przed sobą | I słusznie. Fajne w tych wahaczach jest to, ze sworzeń siedzie na pierścieniu segera, wiec w przyszłości w razie konieczności można bezproblemowo go wymienić. Np. Ruvilie EVR917400 pasuje idealnie w jego miejsce i jest trwalszy.
|
|