Zobacz temat - [620 SDi] Klimatyzacja nieszczelna i zapchana proszę o pomoc

Forum Klubu ROVERki.pl

Rover serii 600, Honda Accord - [620 SDi] Klimatyzacja nieszczelna i zapchana proszę o pomoc

Mattheo - Sro Cze 04, 2014 16:35
Temat postu: [620 SDi] Klimatyzacja nieszczelna i zapchana proszę o pomoc
Witam mam problem ze swoim Roverkiem iż zbliża się okres upałów i chciałbym by klimatyzacja była sprawna, szczególnie iż nie posiadam szyberdachu.

Otóż dzisiaj byłem drugi raz na sprawdzaniu szczelności i okazało się że chłodnica jest dziurawa (mechanik popsikał jakimś spray'em i wychodziła piana w trzech ogniskach blisko siebie) okazało się że chłodnica do wymiany, ale zmartwił mnie iż powiedział że klimatyzacja była dokładana i nie znajdę takiej chłodnicy czyli będę musiał kombinować z chłodnicą od innego samochodu.
Poradźcie mi czy jest jakaś firma która naprawi/zregeneruję tą chłodnicę w okolicach Warmińsko-Mazurskiego czy dostanę gdzieś taką chłodnicę w przystępnej cenie?
Poradźcie coś koledzy forumowicze.
Błagam, zdesperowany...

Info:
Rover 620 SDi 1995r , klimatyzacja Diavia.

SEGE - Pią Cze 06, 2014 09:23

Skąd jesteś dokładnie? Po rejestracji widzę że chyba z moich okolic? Na Twoim miejscu spróbował bym u Korkucia w olsztynie, sporo części miał do R ;)
Mattheo - Sob Cze 07, 2014 00:15
Temat postu: Okolice
No miło że jest ktoś z okolic i że byłeś skłonny na odzew ;)
Dziś przywiozłem chłodnicę z Górki, pan ze szrotu mówił że przy wyjmowaniu chłodnicy był w niej gaz, jak coś to mam ją zaznaczoną przez niego więc mogę bezproblemu ją zwrócić (koszt 50zł takiej chłodnicy). Była śmieszna sytuacja gdyż chłodnica była z wężem i ktoś wziął na sprawdzenie ten wąż lecz Pan ze szrotu dostał wiadomość że wąż jest dziurawy i najśmieszniejsze jest to że wąż ten nie wrócił :P
Jutro rano jadę do miasta na nabicie klimy i zobaczymy czy jest szczelna, wczoraj jeszcze przy okazji sprawdzali samą chłodnicę i mówili że "niby" szczelna ale sprawdzał zaspawując jeden ucięty wąż a do drugiego przyłożył wąż z azotem, ciśnienie było tak wysokie że nie mógł utrzymać lecz pryskajac ja z obu stron czymś co robi pianę w przypadku nieszczelności xd nic nie pokazało się.
Zobaczymy co z tego wyjdzie, mam jeszcze problem z wentylatorami iż żaden się nie załącza nawet przy ostrej jeździe w upał, ten od klimy też się nie załączył przy pierwszym nabiciu...
A co do chłodnicy to chyba oryginalne przy produkcji zakładane były z skośnymi wejściami a ja znalazłem taką samą chłodnicę jak moja na allegro pod nazwą "uniwersalna chłodnica klimatyzacji" lub "uniwersalny skraplacz klimatyzacji"...
Co dalej okaże się jutro, trzymaj kciuki :)
pozdrawiam i życzę bez awaryjnej jazdy Roverkiem

P. S.
Jestem z okolic Ostródy (20km od niej)

SEGE - Sob Cze 07, 2014 08:03

Ja pracuję w łukcie ;)

Odezwał byś się ze 2 tygodnie temu i bym Ci załatwił chłodnicę od kolegi ;)

Mattheo - Sob Cze 07, 2014 20:33
Temat postu: :)
Hehe, chłodnice mamy szczelną dziś się wszystko okazało lecz wyszedł kolejny problem. Tym razem ze strony elektrycznej, czujnik ciśnienia klimatyzacji jest do wymiany (załącza się na chwilę razem z wentylatorami ale zaraz się wyłącza). Dziś tata trochę grzebał przy przekaźnikach i tak jakby załączył klimę "na krótko" i wszystko działało klima chłodziła ale moim zdaniem słabo. Ale wyszły takie jaja że nabiło takie ciśnienie wąż wchodzący do sprężarki wybiło. Siedząca na dole mama mówi że szła sama para z węża a samego czynnika którego powinno być 800g pod maską było tylko trochę na alternatorze :<
Powiem że wcześniej szczelność sprawdzali powietrzem lub azotem (z wysokiej butli).
Czujnik będę miał na dniach lecz nie wiem jak z przekaźnikiem od Diavii iż numer przekaźnika jest po prostu zdrapany jakby było to zrobione specjalnie...
Powiem że się trochę zawiodłem iż myślałem że będzie wszystko działało po uszczelnieniu i nabiciu ;x
Macie jakieś rady co mogę jeszcze zrobić by nie mieć już więcej wpadek z tą klimą?
Bo jak przysłowie mówi najlepiej zrobić to samemu :)
130zł za nabicie dziś poszło w powietrze...
Na dodatek nie widać nigdzie w moim Roverku czujnika temperatury oleju bo niby jest powiązany z klimatyzacją, nie wiem czy w moim modelu taki istnieje...
Pomocy! :(
:sad:

SEGE - Nie Cze 08, 2014 09:06

Czujnik oleju powiązany z klimą? Nie wiem w jaki sposób. Skoro wysadziło wąż wychodzący ze sprężarki to chyba coś musiało być zapchane. Ty masz tą wersję ze sprężarką u góry silnika?
BODZIO-gol - Nie Cze 08, 2014 09:24

witam sprężarka u góry szukam przekaznika klimy i okazuje się żę taki sam przekaznik jest od oleju w audi czy się mylę ale piny są identyczne jaki jest numer przekaznika w orginale bo u mnie ktoś zmazał jakby specjalnie
SEGE - Nie Cze 08, 2014 09:50

Powiedz gdzie go znaleźć to zaraz pójdę sprawdzić u siebie ;)
BODZIO-gol - Nie Cze 08, 2014 09:57

przy skrzynce bezpieczników są 2 dodatkowe pod takim plastykiem duży i mały przekaznik i bezpiecznik 7,5
SEGE - Nie Cze 08, 2014 10:05

Zielony żółty czy czarny?
BODZIO-gol - Nie Cze 08, 2014 10:07

ja mam 2 szt czarny wysoki diavia 12v reszta zmazana i mały i bezpiecznik 7,5 chodzi mi o tą diavie u mnie jest ona na na 6 pinów
SEGE - Nie Cze 08, 2014 10:12

Ja mam czarny wysoki przekaźnik denso 056700-7410 made in skośno okie japany ;)
BODZIO-gol - Nie Cze 08, 2014 10:13

a ile pinów on ma
SEGE - Nie Cze 08, 2014 10:15

Nie wyciągnąłem go nawet, wrzuć ten nr w google to pewnie będzie jakieś foto
BODZIO-gol - Nie Cze 08, 2014 10:16

na moim mie ma numerów ale wrzuce ten od audi na wygląd jest taki sam
SEGE - Nie Cze 08, 2014 10:17

Zobacz czy w środku są takie same ;)
BODZIO-gol - Nie Cze 08, 2014 11:18

ten pasuje niby

[ Dodano: Nie Cze 08, 2014 11:30 ]
mój wiem jak wygląda a nie mogę znależdz bebechów od audi

[ Dodano: Nie Cze 08, 2014 11:36 ]
za godzinkę bedę wiedział bebechy w audi to porównam czujnik cisnienia zamówiłem wymienie przekaznik i ten wąż co wysadziło dam do zrobienia myslę że wrescie bedzie ta klima

[ Dodano: Nie Cze 08, 2014 12:18 ]
i dupa od audi ma inne bebechy

SEGE - Pon Cze 09, 2014 15:14

Ty szukałeś zdjęć tych przekaźników? Nie lepiej było po prostu zdjąć obudowy? Szukaj na allegro takiego przekaźnika jak trzeba albo tu na forum ;) Jest kilka 600 na części ;)
Mattheo - Wto Cze 10, 2014 12:59
Temat postu: wąż
Widzę ojciec przystąpił do dyskusji :)

Więc mówisz że jeśli wywaliło wąż to klima musi być zapchana?
Jak to sprawdzić i czy da się to jakoś udrożnić?
Pytałeś o sprężarkę, tak jest u góry silnika połączona paskiem z alternatorem nie tak jak widziałem u innych że wszystko jest na jednym pasku, trochę przeraziłem się swojego Roverka jak to zobaczyłem ;(

SEGE - Wto Cze 10, 2014 13:14

Ja też tak mam klimatyzację ;) Byłeś na nabiciu, nie wypłukali układu? Skoro wywaliło wąż to albo był już kiepski albo zapchany bo innej możliwości nie widzę :)
Mattheo - Wto Cze 10, 2014 13:17
Temat postu: klima
Jak mówisz?
Powinni płukać? Czym to się robi?
Najpierw podłączali mi jakąś wielką butlę do układu, nie wiem co to było :p

SEGE - Wto Cze 10, 2014 13:23

To pewnie było sprawdzenie ciśnieniowe szczelności. Taka firma z prawdziwego zdarzenia zajmująca się klimatyzacjami ma sprzęt do płukania całego układu. Nie wiem gdzie byłeś i jak to wszystko dokładnie przebiegało ale może u kogoś kto tylko sprawdza i nabija klimy ;)
Mattheo - Wto Cze 10, 2014 13:47
Temat postu: klima
baaajoo,
gdzie ja znajdę w warmińsko-mazurskim w okolicach 20km od Ostródy lub Lubawy serwis który mi zrobi taki przegląd klimy? Pewnie wykosztowali by mnie na 200zł...
Jak się wkurzę to podjadę i zacznę się kłócić że spierniczyli robotę...

Mam jeszcze pytanie co mogę przeczyścić w klimatyzacji by jej praca była jak najbardziej optymalna?
Z podszybia śmieci zostały wyciągnięte, czy w parowniku też mogą być jakieś śmieci?
Jak klimatyzacja coś tam "chuchała" to nie zauważyłem smrodu z wentylacji.
Jakieś rady co mogę zrobić?
Proszę o pomoc