|
Forum Klubu ROVERki.pl
|
|
Rover serii 600, Honda Accord - [620di] Naprawa pompki sprzęgła przy pomocy reperaturki ?
kataklysm - Pią Lip 25, 2014 23:42 Temat postu: [620di] Naprawa pompki sprzęgła przy pomocy reperaturki ? Witam, zamówiłem repearaturkę pompki sprzęgła z toma-team. Dziś wyciągnąłem pompkę (nie jest wcale tak trudno jak piszecie) i zacząłem ją rozbierać. Niestety napotkałem problem ponieważ po zdjęciu gumowej osłony i wyjęciu segera metalowy element który popycha pompkę wyszedł sobie bez problemu jednak dalej jest metalowy pierścień zaznaczony strzałką na zdjęciu poniżej i nie mam pomysłu jak go zdemontować 0_o
Pomożecie ?
zaq - Sob Lip 26, 2014 14:29
Z tego co pamiętam to po wyjęciu zabezpieczenia można wyciągnąć cięgno i tłoczek z uszczelniaczami. Nie było tam żadnego problemu z tym 5 minut roboty. Ten pierścień co piszesz to chyba tłoczek i trzeba go wyciągnąć.
kataklysm - Nie Lip 27, 2014 01:17
dzięki, dałem Ci punkt bo wczoraj trochę się śpieszyłem i nie zauważyłem, że tłoczek rzeczywiście można wyciągnąć kiedy pompka jest już rozebrana na tyle ile pokazałem ale u mnie trzeba było się z tym trochę namęczyć dlatego myślałem, że coś jeszcze trzeba zdjąć. Ogólnie założenie tych uszczelniaczy jest trochę problemowe bo trzeba je bardzo rozciągnąć i przy tym nie uszkodzić ale przy pomocy imadła które trzymało tłoczek poszło. Na razie pompka nie cieknie i pompuje jak trzeba.
PS. jak montujecie nowe uszczelniacze pamiętajcie posmarować je płynem.
|
|