|
Forum Klubu ROVERki.pl
|
|
Rover serii 200/25, MG ZR i Streetwise - [R214 SI] Skrzypienie podczas skręcania
remikwiat - Sro Lip 30, 2014 20:46 Temat postu: [R214 SI] Skrzypienie podczas skręcania Nie znalazłem w archiwum odpowiedzi, stąd moje pytanie.
Od kilku dni podczas skręcania - niezależnie w którą stronę, jest słyszalne skrzypienie. Jak myślicie co może być przyczyną?
Ponadto dodam:
- nie zauważyłem by koła o cokolwiek tarły,
- w układzie wspomagania, w zbiorniczku płyn jest na dolnej kresce (podczas, kiedy silnik nie pracuje). Natomiast, kiedy jest uruchomiony to poziom nieznacznie zwiększa się. Znajomy mechanik zasugerował, że po dolaniu płynu do poziomu pomiędzy obie kreski (kiedy silnik nie pracuje) załatwi sprawę. Moim zdaniem jest to bzdura. Bardziej obstawiałbym wymianę płynu (odkąd mam to auto- a to już bez mała 8 lat, nigdy nie był wymieniany)
Co tym sadzicie? Podzielcie się proszę swoimi spostrzeżeniami, w tego typu "dolegliwościach" swoich pupilów.
Pawkaz - Czw Lip 31, 2014 00:25
remikwiat napisał/a: | Jak myślicie co może być przyczyną?
|
Przyczyn może być kilka np sworznie, wahacze.Najlepiej sprawdzić na kanale.
Aaa i warto wymienić płyn.
slawo - Czw Lip 31, 2014 15:18
też miałem podobną przypadłość w poprzednim R200, przyczyna nigdy nie została zlokalizowana. Ciekawe czy Tobie się uda
NoPE - Pon Sie 18, 2014 21:09
Obecnie przerabiam temat. Łożysko amortyzatora w moim przypadku
etimark - Wto Sie 19, 2014 18:04
Ja stawiam na sworzeń
NoPE - Wto Sie 19, 2014 21:37
Łożyska wymienione i w autku błoga cisza Na razie nic nie trzeszczy, nie stuka, nie chrupie i nie skrzypi, a te wszystkie dźwięki wydawał przedni lewy amortyzator.
etimark, Sworzeń amortyzatora też może być przyczyną, jak najbardziej. Jak znów zacznie u mnie chrupać to już pozostaje wymiana amortyzatorów.
ash - Sro Sie 20, 2014 08:20
Borykam się z podobnym problemem. Tylko nie wiem czy to można nazwać skrzypieniem. Otóż słychać to tylko w momencie kiedy koła są skręcone obojętnie w którą stronę i gdy ruszamy z miejsca, czyli podczas parkowania w tył i przód. Taki stuk charakterystyczny jak przeguby są na wylocie.
1. Łożyska McPersona wymienione
2. Wahacze wymienione
3. Tuleje drążka reakcyjnego wymienione
4. Amortyzatoy wymienione
5. Łączniki stabilizatora wymienione
6. Przeguby zew. wymienione
7. Łożyska zwrotnicy wymienione.
Czarna magia.
Pawkaz - Sro Sie 20, 2014 11:51
ash u Ciebie może być przegub wewnętrzny ( aczkolwiek skrecone koła wtedy nie maja nic do tego )
NoPE - Sro Sie 20, 2014 14:48
ash, a dźwięk dobiega z przodu?
ash - Sro Sie 20, 2014 17:20
Tak z przodu.
NoPE - Sro Sie 20, 2014 20:41
No to czarna magia
Mnie mechanik powiedział po wymianie łożysk, że stukot mogą też wydawać podkładki gumowe.
ash - Wto Wrz 09, 2014 20:33
Mi została jedynie do wymiany maglownica. Albo sprawdzić poduszkę podtrzymującą silnik.
[ Dodano: Wto Wrz 09, 2014 21:33 ]
Wpadła mi jeszcze jedna myśl odnośnie stuków przy skręcaniu na postoju i ruszaniu. A mianowicie czy element zaznaczony na rysunku ulega zużyciu. Czy jest tam jakiś przegub? Tak jak pisałem wyżej wymieniłem już prawie wszystko i nadal stuka. Dzisiaj wymieniłem przeguby wewnętrzne. Czy ktoś mi jest w stanie odpowiedzieć co z tym elementem z rysunku?
leszczu - Sro Wrz 10, 2014 16:02
Jak najbardziej tutaj tez może pojawić się luz.
|
|