|
Forum Klubu ROVERki.pl
|
|
Rover serii 75, MG ZT - [R75] Radio nie działa
Lesnik985 - Nie Wrz 07, 2014 12:57 Temat postu: [R75] Radio nie działa Witam,
Przejżałem wszystkie możliwe wątki i tematy które były zbliżone do mojego problemu, ale nie znalazłem odpowiedzi...
Przyczyną problemów była woda w bagażniku w miejscu na koło zapasowe, przeciek zlokalizowany dzięki forum i uszczelniony, ale woda zdążyła narobić problemów. Zalane częściowo były dwie puszki, które usytuowane są w miejscu na koło zapasowe. Po osuszeniu wszystkie problemy z elektroniką zniknęły, ale nagle przestało działać radio (radio mam z nawigacją i zmieniarką). Nawigacja działa, pokrętło od wyboru nawigacji, tv czy komputera działa, natomiast gałka od włączania radia, która służy również do regulacji głośności wogóle nie reaguje. Czy możliwe jest, że po zalaniu w bagażniku puszki od radia mogło się spalić??? Sprawdziłem wszystkie bezpieczniki i są OK,
Dzięki z góry
Punx - Nie Wrz 07, 2014 13:18
Miałem podobną sytuację, po zalaniu radio przestało grać a w zasadzie dźwięk był ale sam szum, nie łapało żadnej stacji. Pojeździłem po elektrykach samochodowych ale jak zobaczyli model auta to żaden nie chciał się podjąć naprawy - niektórzy wciskali mi montaż nowego radia w cenie 600pln za sama usługę W końcu wymontowałem skrzynke, zawiozłem do elektronika "złota rączka" nie powiedziałem od czego to jest tylko opisałem jaki jest problem, po kilku dniach zadzwonił że jest naprawione - do odbioru, kazał zamontować w aucie i sprawdzić czy działa jeśli działa to mam wrócić i zostawić mu 20pln Co też uczyniłem.
Lesnik985 - Nie Wrz 07, 2014 15:56
Dzięki Punx, ale u mnie radyjko kompletnie nie działa, nie chce się wogóle włączyć, więc nie ma żadnych szumów ani płyta nie działa... A jak udało się Tobie odpiąć tą kostkę? wiem, że wysuwa zabezpieczenie trochę do góry, ale dalej nic nie chce wyjść.
Punx - Nie Wrz 07, 2014 16:44
Oj nie pamiętam już jak to odpinałem, ale chyba nie było problemu z wypięciem wtyczki
Lesnik985 - Pon Mar 30, 2015 10:28
Wie ktoś jeszcze cokolwiek na ten temat? miał ktoś podobny przypadek?
A może ktoś chciałby odsprzedać tą puszkę od radia?
[ Dodano: Sro Paź 22, 2014 19:07 ]
Jest ktoś może z okolic Kołobrzegu, albo Poznania (czasem tam bywam), żeby przełożyć puszkę z bagażnika i sprawdzić czy to ona nawaliła?
[ Dodano: Pon Mar 30, 2015 11:28 ]
Jeszcze raz podbijam temat, ponieważ żaden z magików samochodowych nie potrafi mi pomóc. Czy jest ktoś z okolic Kołobrzegu, Koszalina, albo Poznania i posiada R75 z dużym fabrycznym radiem z nawigacją? Chciałbym dosłownie na minutę przełożyć skrzynkę od radia, aby upewnić się, że to ona jest popsuta...
|
|