Zobacz temat - Grzesiekrover - Rover 45 Srebrzysta strzała :D

Forum Klubu ROVERki.pl

Nasze auta - Grzesiekrover - Rover 45 Srebrzysta strzała :D

Grzesiekrover - Sro Wrz 10, 2014 18:42
Temat postu: Grzesiekrover - Rover 45 Srebrzysta strzała :D
Witam jestem posiadaczem Roverka 45 od Czerwca
Jest to rocznik 2000 sprowadzony do Polski w 2008 roku . Napędza go jednostka disla 2.0 101 koników o dziwo bardzo żywych aż zaskakujące . PRzebieg auta aktualny to 242 tyś . CZy realny ? Na kondycje silnika wydaje mi się że tak aczkolwiek w tych czasach nic nie wiadomo ;]

Po kupnie musiałem zrobić pare rzeczy między innymi
Wymiana tarcz i klocków
Wymiana sworzni górnych wachaczy
Wymiana płynu hamulcowego
Wymiana płynu chłodniczego
Wymiana paska alternatora
Rura INTERCOOLERA

Naszczęście rozrząd mam z głowy ponieważ był wymieniony przy 231 tyś posiadam faktury ;]

Ze swoich widzi misie Wymieniłem głośniki w tylenj półce na
JBL CS6 bardzo przyzwoicie gra
Zajrzałem do przodu gdzie nie ma już seri tylko ktoś poprzedni wsadził Blaupunkta też przyjemnie grają ;]
Okleilem żółtą folią również Halogeny ;]

Co do planów to mysle nad
Felgą od MG 17"
Przyciemnienie tylnych szyb
I narazie to tyle jakbyście mieli jakieś koncepcje pomysły chętnie wyslucham ;]

Myślę że warto wspomnieć o tym że mój brat posiadał rovera 600 2.0 Sdi przez 5 lat był bardzo zadowolony i z tego powodu namówił mi na zakup owej 45 a przesiadłem sie z oto takiego Civica ;]

Co do wyglądu Auta myślę nie wygląda tragicznie sami ocencie :P :|

pelson91 - Sro Wrz 10, 2014 18:47

Grzesiekrover, całkiem nieźle ;) Ale moim zdaniem felga 17" od MG spowoduje że będzie "efekt kozy", czyli będzie stał jak na szczudłach. Na tę chwilę nic mu nie brakuje, porzadna seria i ja bym się tego trzymał :ok:
Grzesiekrover - Sro Wrz 10, 2014 18:56

Wiadomo za sprawą felgi trzeba by było pomysleć nad spreżynami obniżającymi ;] Ale czy to sens właśnie sie głowie i zastanawiam . Najważniejsze jest to że go Rdza nie żre :D Nie to co moja była honda ;]
pelson91 - Sro Wrz 10, 2014 19:17

Grzesiekrover, w tjuningi rodem z civiców raczej nie przystoją 45tce, to elegancki sedanik. Co prawda zdarzały się nawet fajnie zrobione, ale imo 45 i 75 się nie tjuninguje ;) MG ZS to już coś by było ;)
andrew0503 - Sro Wrz 10, 2014 19:42

pelson91 napisał/a:
Grzesiekrover, w tjuningi rodem z civiców raczej nie przystoją 45tce, to elegancki sedanik. Co prawda zdarzały się nawet fajnie zrobione, ale imo 45 i 75 się nie tjuninguje ;) MG ZS to już coś by było ;)

Sama prawda co pisze pelson91-na 17 wygląda jak na szczudłach, wiem bo widuję, nie wiem jak z obniżonym zawieszeniem, pewnie trochę lepiej. Jak dla mnie to seria +porządne opony(też dedykowany rozmiar). Może na parkingu nie jest zbyt efektowny, ale przy jednej osobie na przodzie i jednej na tyle w czasie jazdy wygląda i jeździ fantastycznie, nic nie obciera a przy dobrych oponach w zakręcie pokazuje na co go stać. A i nawet w pojedynkę na serii ładnie ładnie pokonuje łuki. Do 45 raczej nie pasuje"ja przez ten garb nie przejadę" :wink:

Grzesiekrover - Sro Wrz 10, 2014 19:48

Chyba mnie przekonaliście :-) Jednak chciałbym coś w nim jeszcze zmienić wizualnie by był jedyny w swoim rodzaju .
Myśle jeszcze nad dolotem powietrza by skierować go w zderzak bo wiem że ory gdzieś jest puszczony przy nadkolu . Jak myslicie warte to zachodu ? :-) Wpadł mi taki pomysł ponieważ brat kiedyś zastosował takie cos w 600tce i mówi ze był bardziej żwawy gdy dostał więcej powietrza ;]

pelson91 - Sro Wrz 10, 2014 20:39

Grzesiekrover, bardziej żwawy będzie, jak pogadasz z użytkownikiem Raptile, on coś tam wie o dokarmianiu koni w iDT ;D
Grzesiekrover - Sro Wrz 10, 2014 21:47

Dzieki za podpowiedz chętnie się doszkolę w tym temacie :D
pelson91 - Sro Wrz 10, 2014 22:36

Grzesiekrover, polecam, bo 150km to nie 101 :D
Pawkaz - Sro Wrz 10, 2014 23:26

16tka bedzie juz lepiej wyglądać niż 17 :)
Ogólnie 45 nie gnije w odróżnieniu od Civica.

bociannielot - Czw Wrz 11, 2014 08:29

Ja mam w szrocie 17ki i mimo iz moglbym przelozyc 16ki na chwile z ulepa i zobaczyc efekt ale pewien jestem ze bylby po prostu gorszy, na zywo mniej szczudlascie niz na zdjeciach to wyglada :ok: .
Co do gadania z użytkownikiem Raptile bo on wie cos o podnoszeniu mocy, zapewne 3/4 forum z iDT ma pojecie w tym względzie :roll: .

Grzesiekrover - Czw Wrz 11, 2014 12:36

No 101 to nie 150ale jednak myślicie że to nie będzie zbyt duży wysiłek dla 14sto letniego auta .
bociannielot - Czw Wrz 11, 2014 13:13

A te 3/4 forum o ktorym mowie to ma nowki z salonu :ok: .

[ Dodano: Czw Wrz 11, 2014 14:13 ]
Grzesiekrover napisał/a:
Wymiana sworzni górnych wachaczy
nie ma sensu samych sworzni, ja za komplet 2 wahacze + wymiana zaplacilem około 270pln
Grzesiekrover - Wto Lis 18, 2014 18:44

Ja za sworzń 60 zł czyl i120 za dwa i wymaina ze zrobieniem geometri 200 zł Czyli suma sumarum 320 zl mnie to kosztowało no cóż . Robile mto naszybko bo nie chcieli mi przeglądu podbić a na drugi dzien jechalem na wczasy wiec musialem to szybko zrobić

[ Dodano: Pią Wrz 19, 2014 22:05 ]
Małe modyfikacje ;] Jutro wycinamy Katalizator wstawiamy rurę oraz wymieniamy siatke elastyczną ponieważ stara już troszkę przezyła :D Co widać :D

[ Dodano: Wto Lis 18, 2014 18:44 ]
Witam no i mamy kłopot poszło łożysko w sprężarce klimatyzacji piszczy jak szalone . Za wymiane na nowe bez nabijania klimy chca kosmiczne ceny 400-500 zł . Mam okazje kupić używaną sprężarke z całym łożyskiem . Ktoś wie czy wymiana jest trudna i da rade to zrobic samemu ?

pelson91 - Wto Lis 18, 2014 18:52

Grzesiekrover, niestety nie dasz rady tego samemu zrobić, bo żeby wyjąć sprężarkę musisz spuścić gaz, a tego bym się raczej nie podejmował. Używana sprężarka jak najbardziej, byle z jak najbardziej zaufanego źródła. Cena używanej nie jest duża, ale spustoszenie jakie może zasiać np zatarta sprężarka już kosztuje ;)
Grzesiekrover - Pią Sty 23, 2015 00:14

Witam panów nie odzywałem sie długi czas ponieważ nie bardzo mialem na to czas . Sprawa teraz jest dośc poważna . Otóż pewien Pan z Laguny zrobił kuku mojemu Roverkowi , no i GRATIS mi przy okazji mały uszczerbek na zdrowiu 2 tygodnie w Kołnierzu ortopedycznym . Tak naprawde chciałbym poznac wasze opinnie czy wgl warto jest to robić ponieważ sam to nic nie zdziałam tylko musiał bym oddać do blacharza i chyba czeka mnie nowa ćwiartka , ale co z podłużnicą .... Nie wygląda za ciekawie . I mniej wiecej jak myślicie znadzie się jakiś dłubajka co sobie to porobi że kupi oddemnie zrobi sprzeda i bedzie mu sie opłacać i jeśli tak to ile moge oczekiwać że za niego dostane A oto Roverek po wizycie Pana z Laguny

[URL=http://www.fotosik.pl]
[/URL]

I nieszczęsna lewa podłużnica :/ Martwi mnie ten stan roverka czy coś wgl z tego będzie ...

pelson91 - Pią Sty 23, 2015 05:27

Skurrrrczysynnnn... niezly strzal...
Grzesiekrover - Sob Sty 24, 2015 23:21

Pan z ubezpieczalni tylko pokiwał głową , że nic już raczej z tego nie będzie opłacalnego . Wycenił mi auto na 5300 wartość szkody na 3800 i 1500 wartość wraku . Pokiwałem również głową i powiedział ze da się coś jeszcze zrobić ostatecznie wartość wraku 1000zł do wypłaty 4300 . Myśle że chyba wypłata ok . Tylko co dalej :/

[ Dodano: Sob Sty 24, 2015 23:21 ]
Roverek sprzedany :-)

Remigiusz - Nie Sty 25, 2015 03:28

Za ile poszedł ?
Grzesiekrover - Nie Sty 25, 2015 13:05

Sprzedał sie w 4 godziny od wystawienia na Olx ;] Cena jaką wziąłem bardzo mnie zadowala . Teraz tylko musicie uważać bo auto ponoć ma być naprawione i za tydzien max półtora ponownie do sprzedaży w okolicach żyrardowa ;]