|
Forum Klubu ROVERki.pl
|
|
Rover serii 75, MG ZT - [R75] 75 CDT 2000r 2.0 85kw Brak światła - oświetlenia
thomekz - Wto Wrz 23, 2014 22:07 Temat postu: [R75] 75 CDT 2000r 2.0 85kw Brak światła - oświetlenia Witam Serdecznie, przeszukałem internet i niestety nie znalazłem odpowiedzi...
Kupiłem świeżo rovera 75, niestety nie ma w nim światła wewnątrz kabiny,w schowku, w bagażniku czy też lampa rejestracji nie świeci. Kontrolka "żarówka" jest zapalona. Nie mam zielonego co może być przyczyną. Ma może ktoś opis bezpieczników języku PL? Z rysunków ciężko mi rozszyfrować. poprzedni sprzedawca zapewniał że wyjął bezpiecznik, po czym wstawiłem nowy i nadal "klapa"...
Proszę o pomoc. pozdrawiam Tomek
MatiNitro - Sro Wrz 24, 2014 05:41
thomekz, kontrolka spalonej żarówki informuje tylko o światłach zewnętrznych pojazdu, m.in. żarówkach w rejestracji. Oświetlenie wnętrza nie jest monitorowane przez komputer. Sprawdź czy lampka w podusfitce jest dobrze podłączona.
HarryVip - Sro Wrz 24, 2014 06:26
Za oświetlenie wnętrza odpowiada bezpiecznik nr 13 w skrzynce wewnątrz auta (10A), a steruje tymże oświetleniem BCU (moduł komfortu). Najczęstszą przyczyną awarii podświetlenia tablicy rej. jest korozja styków bezpośrednio w lampce. Jest ona sterowana bezpośrednio z LSM (moduł/włącznik świateł) i nie posiada odrębnego zabezpieczenia w postaci bezpiecznika.
arczi220 - Sro Wrz 24, 2014 06:54
Z tego co wiem moduł świateł to LCM. Ja miałem taki przypadek że moduł był zwalony i dlatego nie było podświetlania tablicy rejestracyjnej wszystko inne działało.Na allegro idzie już za 20 zeta kupić.
thomekz - Sro Wrz 24, 2014 15:25
Dziękuje za szybką odpowiedź, sprawdzałem bezpieczniki tylko pod maską, a gdzie znajde te wewnątrz? Szczerze mówiąc na podświetleniu rejestracji mi nie zalezy.
Pozdrawiam
dzelo23 - Sro Wrz 24, 2014 15:34
Pod schowkiem są, zakryte osłoną na której jest opis bezpieczników.
thomekz - Sro Wrz 24, 2014 18:00
Nieświadomy, bezpieczników w kabinie, znalazłem i wymieniłem i światełko jest:) Niestety tylko w bagażniku nie ma, ale widziałem zwisający kabelek, mniejsza o to. Dziękuje bardzo za szybkie rozwiązanie problemu i pozdrawiam Tomek
HarryVip - Sro Wrz 24, 2014 21:20
artmati napisał/a: | Z tego co wiem moduł świateł to LCM. |
Według Rovera - LCM lub według BMW - LSZ. Jak zwał tak zwał, chodziło o moduł/włącznik świateł.
artmati napisał/a: | Ja miałem taki przypadek że moduł był zwalony i dlatego nie było podświetlania tablicy rejestracyjnej wszystko inne działało. |
To Ci się wyjątek trafił. Regułą są zaśniedziałe/skorodowane styki w lampce. Najważniejsze, że kolega problem rozwiązał.
thomekz - Czw Wrz 25, 2014 05:03
znaczy sie podświetlenie rejestracji dalej nie działa ale nie zależy mi żeby dochodzić co jest nie tak Ważne że w kabinie mam światło
arczi220 - Czw Wrz 25, 2014 06:03
W ostateczności idzie poddłączyć oświetlenie tablicy do zwykłych swiateł z tyłu tak zrobiłem szwagrowi w octawi
longer86 - Czw Wrz 25, 2014 08:47
thomekz napisał/a: | znaczy sie podświetlenie rejestracji dalej nie działa ale nie zależy mi żeby dochodzić co jest nie tak Ważne że w kabinie mam światło |
Lepiej zrób bo trafisz na upierdliwych i zamiast chwili poświęconego czasu na zrobienie to zapłacisz za to że nie działa
thomekz - Czw Wrz 25, 2014 20:38
Mam jeszcze pytanie odnośnie linki maski, mam zerwaną jedną część, tą która wychodzi z kabiny pod maske, nie posiadam też uchwytem do ciągnięcia za nią, na allegro nie moge znaleźć czy są jakies odpowiedniki które będą pasować?
longer86 - Czw Wrz 25, 2014 20:47
odezwij się do kolegi adaskoc
|
|