|
Forum Klubu ROVERki.pl
|
|
Rover serii 75, MG ZT - [MG ZT 190] wydech i jego brzęczenie
wingregor - Sro Paź 08, 2014 18:53 Temat postu: [MG ZT 190] wydech i jego brzęczenie Witam wszystkich. Przez dłuższy czas borykałem się z brzęczącym wydechem a dokładnie brzęczenie było słyszalne w okolicy katalizatora. Pierwsza myśl padł katalizator. Szukając odpowiedzi znalazłem post gdzie Alex_Tom ( za co wielkie dzięki ) nakierował mnie na coś co mogło być przyczyną brzęczenia. Rurka w rurce od łączenia z kolektorem wydechowym do prawie samej siatki w katalizatorze. Rurki ze sobą są połączone kilkoma zgrzewami które jak widać nie wytrzymują zbyt długo. Po rozcięciu wydechu wszystko widać. Z samego kolanka wyciągnięcie rurki poszło raz dwa gorzej było z kawałkiem przy samym katalizatorze. Dlaczego? Rurka ta wychodzi poza łączenie obydwu rur z przedniej i tylnej głowicy prawdopodobnie po to by spaliny się tam nie kotłowały tylko prosto leciały w stronę siatki katalizatora. Mało tego rurka ta jest mocno spłaszczona co praktycznie uniemożliwia jej wyciągniecie. Albo rozcinanie całego kata ( jest możliwość uszkodzenia siatki ) lub tak jak ja to zrobiłem spawarka i porządne połączenie obu rurek. Efekt niebo a ziemia. Mam nadzieję że przyda się to komuś.
|
|