|
Forum Klubu ROVERki.pl
|
|
Rover serii 200/25, MG ZR i Streetwise - [R25] Alarm
maxwell96 - Sob Lis 01, 2014 23:24 Temat postu: [R25] Alarm Panowie od jakiegoś czasu mam problem z alarmem...
W lato nie było jakiegokolwiek problemu, teraz gdy przyszły mrozy auto wariuje. Samoczynnie zaczyna wyć alarm, w nierównomiernych odstępach czasowych. Zdarza się że zaczyna wyć po godzinie i zdarza się że wyje po 15 minutach.
Co może być przyczyną? Krańcówki? Bezpieczniki?
Adrian - Nie Lis 02, 2014 17:01
Krańcówki do sprawdzenia na początek (drzwi, maska i klapa bagażnika).
maxwell96 - Pon Lis 03, 2014 15:16
Drzwi i klapa tylna chyba odpadają, bo przecież gaśnie światełko w środku a na liczniku gaśnie mi lampka od bagażnika więc luzik Zostaje mi do sprawdzenia maska tylko w jaki sposób?
NoPE - Pon Lis 03, 2014 18:34
maxwell96, nie taki luzik. Jak Adrian Ci podpowiedział drzwi, maska i wiązka klapy bagażnika do sprawdzenia. Śmiem twierdzić, że na 99,9% to wiązka klapy
maxwell96 - Pon Lis 03, 2014 21:20
W wiązce klapy mogły się przetrzeć kable - zgadza się. Jutro rozbiorę i zobaczę co i jak...
Natknąłem się jeszcze na post w którym użytkownik mówił o podłożeniu podkładki pod krańcówkę klapy przedniej, zobaczymy co z tego wyjdzie
NoPE - Pon Lis 03, 2014 21:35
Ale żeś się uparł! Ty najpierw zobacz wiązkę, a później dopiero bierz się za krańcówki. To przecież 10s roboty, żeby tam zajrzeć.
maxwell96 - Czw Lis 06, 2014 17:58
Dzisiaj się wziąłem za posprawdzanie tego wszystkiego... Więc tak, wiązki klapy tylnej są OK nic nie jest poprzecierane (dla pewności owinąłem dzisiaj wszystko taśmą izolacyjną)
Zabrałem się za sprawdzanie krańcówek Które też okazały się w porządku...
Teraz nasuwa się pytanie czy zamek tylne klapy może mieć jakieś znaczenie w tym wszystkim? Chodzi o to że zauważyłem że nie odbija język do samego końca tylko do pewnego momentu, i według mnie właśnie wtedy (gdy zamknę klapę) język zmienia swoje położenie lekko w dół i włącza się alarm. Mam nadzieję że jasno w miarę się wyraziłem...
NoPE - Czw Lis 06, 2014 20:30
Zamek ma niewiele wspólnego ale zatrzask już owszem. Tam jest właśnie styk i jeśli nie odbija właściwie to może zwierać do masy i masz alarm. Styk jest NC (normalnie zamknięty).
Wracając do wiązki u mnie była izolacja cała a kabel w środku przerwany
Pękł ze śmiechu.
maxwell96 - Pią Lis 07, 2014 19:39
Dzisiaj w nocy i w ciągu dnia nie zebrało mu się na wycie, zobaczę co będzie jutro i w najbliższych dniach.
Najważniejsze jest to że, problem został określony w tylnej klapie samochodu. Tam jest usterka do zdiagnozowania ale póki co odpukać nie wyje
NoPE - Sob Lis 08, 2014 10:39
Nie odpukuj tylko bierz się do roboty!
|
|