|
Forum Klubu ROVERki.pl
|
|
Chcę kupić ROVERka - [ROVER 75 Turer] Proszę oceńcie ten samochód
ismenka2 - Nie Lis 23, 2014 20:22 Temat postu: [ROVER 75 Turer] Proszę oceńcie ten samochód Witam
Razem z mężem zastanawiamy się nad kupnem Rovera 75 Turer 2.0 CDTI 131 KM
Mamy w kujawsko-pomorskim upatrzony jeden egzemplarz:
Użytkowany przez starsze małżeństwo i nie ogłaszają go w żadnym serwisie www.
Przebieg 180 000 tyś kilometrów wszystko w oryginale.
Jasna skóra, grzane fotele, pełna elektryka szyb, lusterek i foteli. Wszystkie szyby fabryczne ze zgodnym numerem. Tempomat, Navi, TV, zmieniarka CD, ściemniające się lusterko wsteczne i chyba czujnik deszczu, podobno jedna z najbogatszych wersji.
Z rzeczy które martwią na zegarach w miejscu kilometrów po lewej stronie jest napis "ERR" (da się jakoś sprawdzić błędy bez komputera )
Kolejny problem to NAVI trzeba na postoju odczepić kabel od CD w bagarzniku bo przez noc rozładuje akumulator odłączenie wtyczek eliminuje problem (info od właściciela auta a navi nie specjalnie potrzebna)
Prawy błotnik drzwi przednie i tylne miały jakąś przygodę bo jest bardzo grubo z lakierem(szpachlą) ale szyby oryginalne.
Z plusów w wakacje aut dostało nowe 4 amortyzatory nowe wahacze przednie i wiele w zawieszeniu (wszystko na fakturach)
Co myślicie o tym aucie w poniedziałek będę miała VIN tego auta a mocno się nad nim zastanawiamy)
rafalmis1 - Nie Lis 23, 2014 21:09
ismenka2 napisał/a: | chyba czujnik deszczu |
tak ma czujnik
ismenka2 napisał/a: | podobno jedna z najbogatszych wersji. |
kuku szczegółów brakuje
ismenka2 napisał/a: | Z rzeczy które martwią na zegarach w miejscu kilometrów po lewej stronie jest napis "ERR" (da się jakoś sprawdzić błędy bez komputera ) |
ten błąd może świadczyć o nieumiejętnym cofaniu licznika, bądź wymiany przełącznika świateł (jest w nim zapisany przebieg i VIN, jak się nie zgadza z zegarami, to takie komunikaty będą widoczne
ismenka2 napisał/a: | Kolejny problem to NAVI trzeba na postoju odczepić kabel od CD w bagarzniku bo przez noc rozładuje akumulator odłączenie wtyczek eliminuje problem (info od właściciela auta a navi nie specjalnie potrzebna) | )
ma racje, ale to takim kosztem ogarnięty elektronik naprawi, chyba kondensator jest do wymiany
ismenka2 napisał/a: | będę miała VIN tego auta a mocno się nad nim zastanawiamy |
VIN nic nie da, bo nigdzie po nim nie sprawdzisz przebiegu, możesz to zrobić interfejsem BMW SCANER
SeniorA - Nie Lis 23, 2014 21:41
rafalmis1 napisał/a: | ten błąd może świadczyć o nieumiejętnym cofaniu licznika, bądź wymiany przełącznika świateł (jest w nim zapisany przebieg i VIN, | lub wymianie licznika z innym przebiegiem, ale VIN ,a właściwie jego końcowa cześć ( 5 końcowych cyfr ) jest do sprawdzenis w poz. 1.0 komputera diagnostycznego w zegarach. Jak numer z VIN w zegarach jest prawidłowy , to mógł być korygowany przebieg.Za każdym razem po przekręceniu kluczyka zapłonu w poz 2, następuje porównanie VIN i przebiegu w LSM I IPK jak jest niezgodność to wyświetla się ERROR.
ismenka2 - Nie Lis 23, 2014 22:48
Dzięki za szybką odpowiedź
A jak wyświetlić VIN zegarów na komputerze
Jak mogę prosić o podpowiedź na co jeszcze warto zwrócić uwagę to będę wdzięczna
rafalmis1 napisał/a: | kilku szczegółów brakuje |
No na pewno kontroli trakcji
A czego jeszcze brakuje
Z góry dziękuje za pomoc i pozdrawiam.
rafalmis1 - Pon Lis 24, 2014 00:21
Brakuje jeszcze
- ASR
- spryskiwaczy lamp
- xenonow
- el. składanych lusterek
- pamięci w fotelach
- nagłośnienia H/K (chyba że ma, za mało zdjęć aby zobaczyć)
- podgrzewanych dysz spryskiwaczy
- może jeszcze kurtyn, nie wiem po tych zdjęciach nie da się tego ocenić
ismenka2 - Pon Lis 24, 2014 09:31
Wow
No to jeszcze wielu rzeczy brakuje
Martwi nas tylko ten błąd w licznikach
Dziś mąż był i zrobił parę fotek więcej
Poproszę o Wasze wsparcie w tym tygodniu chcemy podjąć decyzję o zakupie.
Pozdrawiam
AdaskoC - Pon Lis 24, 2014 10:12
Auto wizualnie nie wygląda na zajechane. Trochę podchodzicie do tego zakupu jak by te auto conajmniej 50 tyś kosztowało
Jakiś powód sprzedaży jest... tylko ciekawe czy chcą po prostu nowe auto kupić, czy z tym jest coś nie tak.
Ja bym go podpiął pod testbooka, na moje doswiadczenie to przebieg mało realny o ile byl sprowadzony. Spotkałem sie z ogromna ilością CDT skręconą z 400 na 190/250 w zależności od stanu. Zapytał bym od kiedy "err" się swieci.
SeniorA - Pon Lis 24, 2014 10:42
ismenka2 napisał/a: | No to jeszcze wielu rzeczy brakuje | nie jest tak źle , bo kontrolę trakcji można dołożyc , a reszta czy jest tak b. potrzebna . Tempomat , komputer pokładowy , grzanie foteli i inne są ,a jest to już b.dobre wyposażenie. Ważniejsze jest ile ma kluczyków (powinny być 3 ) i jaka cena , no i ten przebieg czy jest autentyczny.
[ Dodano: Pon Lis 24, 2014 10:42 ]
ismenka2 napisał/a: | A jak wyświetlić VIN zegarów na komputerze | tu jest opisane : https://forum.roverki.eu/viewtopic.php?p=85346#85346
jeszcze to https://forum.roverki.eu/viewtopic.php?t=15124
szpynior - Pon Lis 24, 2014 19:09
ismenka2, gdzie on stoi ? Ja jestem z Grudziądza. Mam co potrzeba aby na szybko sprawdzić co i jak
ismenka2 - Pon Lis 24, 2014 21:27
AdaskoC napisał/a: | Trochę podchodzicie do tego zakupu jak by te auto conajmniej 50 tyś kosztowało |
Wybacz, ale dla nas kwota za to auto jest dużą kwotą, więc podchodzimy do tego z ostrożnścią. AdaskoC napisał/a: | Jakiś powód sprzedaży jest... tylko ciekawe czy chcą po prostu nowe auto kupić, czy z tym jest coś nie tak. |
Pan kupił nowe auto z salonu, a Roverkiem jeździł od 6 lat. Właściciel ma na karku 85 lat więc chyba nie kręcił licznika.
SeniorA napisał/a: | Ważniejsze jest ile ma kluczyków (powinny być 3 ) i jaka cena , no i ten przebieg czy jest autentyczny. |
Hmm kluczyki są dwa a cena w granicach 10 000 zł.
Jutro podejmujemy decyzję, po diagnozie kolegi szpynior, któremu dziękujemy za zainteresowanie
Pozdrawiam
SeniorA - Wto Lis 25, 2014 11:57
ismenka2 napisał/a: | Hmm kluczyki są dwa a cena w granicach 10 000 zł. | to nawe z tym błędem licznika wg. mnie jest wart zakupu , ale b. cenna jest pomoc kolegi szpyniora.
szpynior - Wto Lis 25, 2014 16:15
Byłem oglądałem i wygląda naprawdę zacnie, wnętrze itp jest w bardzo dobrym stanie. EWS pokazał przebieg na poziomie 126 tyś ze statusem locked. Trochę pierdół do dopracowania lecz to szczegóły .
AdaskoC - Wto Lis 25, 2014 18:01
To brać i się nie zastanawiać więcej
SeniorA - Wto Lis 25, 2014 19:56
szpynior napisał/a: | EWS pokazał przebieg na poziomie 126 tyś ze statusem locked | czyli przy tym przebiegu było coś grzebane w IPK/LSM , powstała rozbieżność w zapisie przebiegów w zegarach i LSM i dalej się już nie komunikowały.
szpynior - Wto Lis 25, 2014 22:02
No właśnie tak się zastanawiam kiedy było coś modzone. Lecz i tak auto jest w dobrym stanie mechanicznym. Resztę można zgrać ze sobą.
SeniorA - Wto Lis 25, 2014 23:20
szpynior napisał/a: | No właśnie tak się zastanawiam kiedy było coś modzone. | mogło być nie raz , ale pierwszy raz przy tym jak powstał status locked, LSM nie zapisał przebiegu z IPK bo różnica była większa jak 1000 km i od tej pory już się nie komunikują .
ismenka2 - Sro Lis 26, 2014 09:51
To w takim wypadku który przebieg brać pod uwagę ?
SeniorA - Sro Lis 26, 2014 10:06
taki jak jest na liczniku, z domniemaniem , że faktyczny przebieg jest większy, chyba , że sprzedający coś wyjaśni np. czy on coś zmieniał ( zegary , moduł świateł , immobiliser ) czy też kupił auto już ze zrobionymi wcześniej zmianami i jeździł z tym ERROREM, a jak nie, to kiedy mu ten błąd się pokazał.
|
|