Zobacz temat - [MG ZR] check engine przy wysokich obrotach

Forum Klubu ROVERki.pl

Rover serii 200/25, MG ZR i Streetwise - [MG ZR] check engine przy wysokich obrotach

TheKOktajl - Nie Sty 11, 2015 12:41
Temat postu: [MG ZR] check engine przy wysokich obrotach
Opiszę tu dokładniej mój problem. Zawsze miałam wrażenie,że mój samochód nie rozpędzał się tak jak powinien, bardziej wył,ale nie dusił się ani go nie trzęsło. Na 5 biegu przy 120 km/h wciskałam pedał nieważne jak czy lekko czy do końca samochód miał 3,5 tys obrotów i koniec. W końcu wybrałam się do mechanika.Wymienione świece, wtryski, sonda lambda przednia ,uszczelka pod kolektorem ssącym oraz filtr paliwa. Teraz jest że tak powiem gorzej...Jadąc na każdym biegu powyżej 3 tys obrotów samochód ma taki dziwny objaw, nie rozpędza się jakby taka przerwa,czuje jak pedał się trzęsie i chyba czasem strzela,a jak wcisnę mocniej pedał gazu samochód wraca na obroty i się rozpędza.Niestety najgorzej jest na 4 biegu i 5 bo, samochodem trzęsie i wtedy zazwyczaj zaczyna świecić check enigne tzn. raz mruga i zgaśnie, a czasem cały czas świeci. Kiedy świeci się to mogę wciskać pedał gazu,szaleć i żadnych objawów jakby problem znikł. Wczoraj doszedł kolejny problem,bo kiedy odpaliłam samochód i miałam zamiar ruszać nagle silnik się trzęsie i wciskając gaz na jedynce samochód się toczy...dopiero po wrzuceniu na luz i przy gazowaniu samochód jedzie. Czytałam trochę i myślę nad przeczyszczeniem przepływomierza powietrza. Zaznaczę też że samochód faluje na jałowym biegu,zazwyczaj kiedy jest włączone ogrzewanie.Dowiadywałam się że po podłączeniu komputera coś jest nie tak przy 2 tłoku.Samochód nie jeździ już na gazie,bo został odłączony i sprawdzany jest tylko na benzynie.

Dziękuje z góry za pomoc i zdaje sobie sprawę że może być to kosztowna naprawa.
Dziś szukałam przepływomierzu i okazało się że go wcale nie mam...