Zobacz temat - [R75] Demontaż/ uszczelnienie pompy wysokiego ciśnienia CR.

Forum Klubu ROVERki.pl

Rover serii 75, MG ZT - [R75] Demontaż/ uszczelnienie pompy wysokiego ciśnienia CR.

Jacek85 - Czw Sty 15, 2015 07:49
Temat postu: [R75] Demontaż/ uszczelnienie pompy wysokiego ciśnienia CR.
Witam. Muszę zdemontować pompę wysokiego ciśnienia w celu wymiany uszczelnień, zaczyna coraz bardziej wyciekać z niej paliwo Czy ktoś wyciągał już ją samemu. Z tego co się orientuje potrzebny jest specjalny ściągacz, ale czy po demontażu trzeba ją jakoś ustawiać. No i zasadnicze pytanie, czy przy demontażu trzeba rozbierać łańcuch rozrządu, czy można się dostać do tej pompy z boku silnika, gdzie jest zaślepka na duży imbus. Pozdrawiam Jacek.
AdaskoC - Czw Sty 15, 2015 08:41

Ja wyjmowałem pompy bez ściągacza, Odkręcasz 3 śruby mocujące pompę + przewody paliwowe, dużym imbusem odkręcasz tą zaślepkę. Później po zdjęciu tej zaślepki okręcasz nakrętkę która montuje wałek pompy z rozrządem i powinna wyjść.

Nie powiem Ci jak z ustawieniem tej pompy, bo nie miałem okazji tego składać później do kupy :) Ale myślę że jeśli przed zdemontowaniem oznaczysz wałek pompy i zębatkę rozrządu to jeśli zamontujesz później identycznie to nie powinno być problemu.