|
Forum Klubu ROVERki.pl
|
|
Car-audio, nawigacje, radia CB - [220SDi]Nowe głośniki
Exilled - Czw Lut 12, 2015 17:45 Temat postu: [220SDi]Nowe głośniki Witam. Chciałbym zmienić głośniki w samochodzie. Z przodu nie mam fabrycznych, są inne i bardzo trzeszczą. Z tyłu zaś są fabryczne pod plastikami po lewej i prawej stronie od pasażera. Jednak w pokrywie od bagażnika są wycięte otwory na głośniki.
Oczywiście w przednich drzwiach koło klamki mam dwa malutkie to chyba siki o ile się nie myle, je zostawiam.
Potrzebuje 2x 16cm i 2x 13cm.
Czego oczekuję?
Nie potrzebuję super dobrych głośników bo mnie nie stać obecnie. Ale zawsze ceniłem jakość dźwięku. Lubię usłyszeć także bas, którego obecne nie mam wcale. Słyszę trzeszczenie. Nie potrzebuję zaimponować nikomu dookoła dźwiękiem w samochodzie.
A kiedy mam ochotę podgłośnić radio do np. 20-25 chciałbym usłyszeć dźwięk bez trzeszczenia jak obecnie i bym czuł choć trochę basu. I by dźwięk był w miare czysty.
Znajomy w Renault Megane miał z Blaupunktu dał ok 220zł za 2 przednie i bardzo podobała mi się jakość i bas. Mimo, że głośniki z tyłu grały zaraz koło ucha pasażerów.
Znajomy powiedział bym kupił wzmacniacz i 4 głośniki, ale nie wiem czy chcę się w to bawić.
Czytałem o nisko-średnio tonowych z przodu, a z tyłu nisko tonowe, ale nie wiem czy to dobry pomysł.
Posiadam radio Sony drive s cdx 2050, ale korzystam z transmitera również.
Mam do wydania 200zł. Mogą być używane.
Nie chcę wyciszyć drzwi bo obecnie jest zimno i myślę że zrobię to wiosną lub latem.
Bardzo prosiłbym o radę. Dziekuję.
NoPE - Pią Lut 13, 2015 21:35
Musisz zwiększyć budżet, bo w cenie 200zł nie uzyskasz.
Głośniki pod samym radiem dają radę ale warunek to wytłumienie drzwi.
Exilled - Nie Lut 15, 2015 11:48
Udało mi się naprawić by płyty działały. Ogólnie to chodziło o zły format nagrania.
Z tego co wiem to potrzebuje 2 tweetery, głośniki z przodu są dobre, przyjemne ale z tyłu są do wymiany.
Zauważyłem, że trzeszczenie występuje przez transmiter i dźwięk jest kiepski. Zmieniałem na inną częstotliwość ale to samo.
Pytanie też dlaczego jak stoje w miejscu to radio odbiera dobrze wszystkie stacje. A jak jade to tylko jedną stacje? Mowa oczywiście o jeździe po mieście. Sygnał też robi się słabszy kiedy odpalam samochód. Czego to wina.
Ogólnie radio jest do sprawdzenia i podłączenie dlatego że możliwe, że tam robi mi zwarcie i przepala mi bezpiecznik.
NoPE - Wto Lut 17, 2015 23:25
Oryginalne z tyłu są bardzo dobre.
Tylko przednie wymień na jakieś używki.
W radiu napraw połączenie anteny. Możliwe, że masz coś z masą nie tak, bo radio zbiera zakłócenia. Sprawdź dobrze wiązki kabli w poszukiwaniu przetarć izolacji.
|
|