|
Forum Klubu ROVERki.pl
|
|
Rover serii 400/45, Honda Civic i MG ZS - [R45] Nie działająca dźwignia spryskiwaczy i wycieraczek
joohtz - Pon Lut 16, 2015 02:31 Temat postu: [R45] Nie działająca dźwignia spryskiwaczy i wycieraczek Jestem nowym uczestnikiem forum więc na początek witam wszystkich
Problem dotyczy CZĘŚCIOWO nie działającej dźwigni spryskiwaczy i wycieraczek. W zasadzie działają jedynie 3 tryby wycierania (wycieranie przerywane, z normalną prędkością oraz szybkie wycieranie). Brak reakcji występuje zatem przy pojedynczym wytarciu (pociągając dźwignię do dołu) oraz przy spryskiwaniu przedniej szyby (brak spryskiwania oraz ruchu wycieraczek).
Kilka dni przed usterką przy spryskiwaniu czasami nie leciał płyn, a innymi razy leciał sam płyn, ale nie włączało się automatyczne wycieranie. Dodam, że sama dźwignia jest wyraźnie poluzowana więc może to typowo mechaniczny problem. Nie wiem czy ją dokręcać, rozkręcać, wymieniać czy też jechać do mechanika - wolałbym się przedtem zapytać kolegów z forum, bo może ktoś zetknął się z podobnym problemem. Poza tym niedawno przeprowadziłem się do Gdańska, gdzie nie mam zaufanego mechanika, a nie chciałbym przepłacać, gdyby to była błahostka. Już raz z pomocą tego forum naprawiłem nawiew wymieniając płytkę z bezpiecznikami przez co uwierzyłem, że niektóre rzeczy mogę naprawić sam
sTERYD - Pon Lut 16, 2015 12:45
włącznik możesz rozmontować, to nic trudnego, ale skoro wcześniej zdarzało się, że spryskiwacz lał bez machania wycieraczkami albo włączało się spryskiwanie a nie sikała woda, to może też oznaczać awarie MFU
joohtz - Pon Lut 16, 2015 22:48
Szczerze to termin MFU mi nic nie mówi. Hmm, w takim razie chyba będzie trzeba udać się do mechanika.
sTERYD - Pon Lut 16, 2015 23:13
użyj szukajki.
|
|