Zobacz temat - [R25] Problem z rozrusznikiem/przekaźnikiem ?

Forum Klubu ROVERki.pl

Rover serii 200/25, MG ZR i Streetwise - [R25] Problem z rozrusznikiem/przekaźnikiem ?

Panama - Sob Mar 14, 2015 00:51
Temat postu: [R25] Problem z rozrusznikiem/przekaźnikiem ?
Witam,

Wczoraj przy uruchamianiu auta nie zgasły mi wszystkie oznaczenia na desce rozdzielczej, po ponownym uruchomienia wszystko wróciło do normy.
Przy kolejnej próbie uruchomienia auta okazało się, że nie uruchomił się komputer pokładowy, prędkościomierz, zegar obrotów silnika oraz nie zgasły kontrolki srs, hamulca ręcznego, abs, przy czym praca silnika w normie.
Zatrzymałem się i auto już nie chciało odpalić, natomiast z kabli ruszył, ale tylko na pół minuty po czym zgasł.
Okazało się, że ładowanie alternatowa OK natomiast do wymiany akumulator.
Od wymiany akumulatora, auto nieregularnie odpala.

Po przekręceniu kluczyka pojawiają się tylko 2 kontrolki srs oraz hamulca ręcznego i do tego ledwo podświetlone i nic więcej, silnik nie reaguje, nie ma charakterystycznego "cyknięcia"

Światła działają, radio również, zamek reaguje na polecenie pilota.

Mechanik powiedział, że kontrolki zapaliły się i nie chciały zgasnąć, ponieważ komputer wyłączał poszczególne najmniej potrzebne funkcje, żeby pobierać jak najmniej prądu z akumulatora i że to zapewne problem z przekaźnikiem.

Czy mogę prosić Was o sugestię co leży na rzeczy?

pozdrawiam serdecznie

robsson78 - Sob Mar 14, 2015 18:12
Temat postu: Re: [R25] Problem z rozrusznikiem/przekaźnikiem ?
Panama napisał/a:
Mechanik powiedział, że kontrolki zapaliły się i nie chciały zgasnąć, ponieważ komputer wyłączał poszczególne najmniej potrzebne funkcje, żeby pobierać jak najmniej prądu z akumulatora

Komputer to nie mózg i podejżewam że nie jest aż tak inteligentny i nastawiony na "przeżycie" choć mogę się mylić.
W pierwszej kolejności do sprawdzenia, przeczyszczenia masa od akumulatora do nadwozia i wiązka klapy bagażnika.

sTERYD - Sob Mar 14, 2015 18:22

Panama napisał/a:
Mechanik powiedział, że kontrolki zapaliły się i nie chciały zgasnąć, ponieważ komputer wyłączał poszczególne najmniej potrzebne funkcje, żeby pobierać jak najmniej prądu z akumulatora i że to zapewne problem z przekaźnikiem.

2 rady:
- omijaj tego mechanika
- sprawdź kabel masowy

Panama - Wto Paź 11, 2016 23:51

Witam,

Przepraszam, że dopiero teraz odp., natomiast kończąc wątek...
Problem ustał po oczyszczeniu masy oraz klem akumulatora.

Pozdrawiam,
P.