Zobacz temat - [MG ZT 2,5 190KM] Wymiana półosi

Forum Klubu ROVERki.pl

Rover serii 75, MG ZT - [MG ZT 2,5 190KM] Wymiana półosi

Ricardus - Nie Mar 22, 2015 21:42
Temat postu: [MG ZT 2,5 190KM] Wymiana półosi
Najprawdopodobniej będę musiał wymienić lewą półoś, dowiem się na pewno w przyszłym tygodniu, ale w związku z tym mam pytanie. Jeśli będę wymieniał całą półoś, to wychodzi ona bezproblemowo ze skrzyni, czy są z tym jakieś problemy i muszę przygotować się na jakieś niespodzianki ? Może jakieś patenty o których warto wiedzieć?

Wszystkie sugestie mile widziane :)

rafalmis1 - Nie Mar 22, 2015 22:03

Z lewa. Jest o tyle łatwiej, że łatwo wyciąga się ze skrzyni. W sumie pracy na godzinę. W sumie najtrudniej będzie wahacz ściągnąć jak dawno nie był ruszany (w prawdzie chodzi mi tylko o sworzeń wahacza)
Ricardus - Pon Mar 23, 2015 11:41

Są jakieś zabezpieczenia na półosi na które muszę zwrucić uwagę lub w specyficzny sposób potraktować?
rafalmis1 - Wto Mar 24, 2015 13:03

nie ma zabezpieczeń. Przecież i tak nic z tej półosi wyciąganej więc jaką szarpnij, nieważne że przeguby wypadną, ale się nie umęczysz przy delikatnym wyciąganiu
Ricardus - Sro Mar 25, 2015 06:48

Dzięki wielkie za odpowiedź :)
sebol11 - Sro Mar 25, 2015 08:36

Problem możesz mieć jedynie z odkręceniem śruby przy piaście i tam też uważaj na zabezpieczenie ,które jest w formie zagiętej nakrętki blokującej ją na śrubie przed samoistnym odkręceniem. Jeżeli nie masz klucza pneumatycznego to lepiej poluzuj najpierw półosie u mechanika czy w wulkanizacji.U mnie były tak zapieczone ,że pneumatem ciężko było :D
rafalmis1 - Sro Mar 25, 2015 10:12

O tym zapomniałem :mrgreen:
Ja używałem 2-metrowej przedłużki :roll:

Ricardus - Sro Mar 25, 2015 11:10

Ze śrubą nie powinno być wiekszych problemów, bo niedawno było wymieniane łożysko :)