Zobacz temat - [R25] kontrolka akumulatora

Forum Klubu ROVERki.pl

Rover serii 200/25, MG ZR i Streetwise - [R25] kontrolka akumulatora

komoss - Wto Kwi 07, 2015 11:08
Temat postu: [R25] kontrolka akumulatora
Witam.Mam problem z moim autem...tam wprawdzie niemam już do tego auta siły.Otóż auto cały czas stało w garażu przez święta 3 dni.Dzisiaj wyjechałem nim i zobaczyłem zapaloną kontrolke akumulatora.Gdy sprawdzałem miernikiem niema wogóle ładowania.Co sie mogło zepsuć w alternatorze i jaka cena na oko bedzie naprawy tego?
ash - Wto Kwi 07, 2015 11:18

pasek klinowy cały? może urwany i nie ma czym ładować? Albo szczotki wytarte na komutatorze w alternatorze.
komoss - Wto Kwi 07, 2015 13:17

Dobra zrobione...walnołech w alternator porzadnym młotkiem i odziwo teraz laduje...
AndrewS - Wto Kwi 07, 2015 15:48

radze jednak dokładniej zbadać alternator
tak jak pisał ash mogą sie konczyć szczotki w regulatorze

tomi_zog - Sro Kwi 08, 2015 09:52

ostatnio koledze tez palila sie kontrolka aku, zapalala sie tak po ok 3km..po wyjeciu alternatora okazalo sie ze obudowa byla peknieta i trza bylo wymienic alternator
komoss - Sro Kwi 08, 2015 10:03

Prawdopodobnie łożysko mam do wymiany w alternatorze bo strasznie huczy...szczotki też będą juz powoli sie kończyły.Ale jak gościu zaśpiewa mi za to 150-200 zł to wole sobie nowy kupic...ale narazie sie tym nie martwie mam drugie auto więc jak sie te zepsuje to postawie pod drzewem i niech narazie stoi
AndrewS - Sro Kwi 08, 2015 10:15

komoss napisał/a:
szczotki też będą juz powoli sie kończyły

warto też sprawdzić pierścienie współpracujące ze szczotkami

komoss napisał/a:
to 150-200 zł to wole sobie nowy kupic

znaczy używany nowy czy nowy nowy ??

komoss - Sro Kwi 08, 2015 11:50

Ja takich rzeczy nie kupuje używanych typu Rozrusznik,Alternator lub inne elektryczne cześci...wole dołożyc i kupić nowy i mam pewnośc że to działa a nie kupie uzywany podziała tydzień i padnie...
AndrewS - Sro Kwi 08, 2015 13:50

no ale za 150 zł - 200 zł nie kupisz nowego :roll:
trzeba dać co najmniej ze dwa razy tyle

robsson78 - Sro Kwi 08, 2015 14:04

Nowy używany oryginalny po porządnej regeneracji pochodzi dłużej niż nowy nowy :wink:
AndrewS - Sro Kwi 08, 2015 15:10

Zgadza sie, dlatego ja regeneracje zrobiłem sobie sam, z tym że do końca nie jestem pewny jakości części które zostały wymienione, zobaczymy ile wytrzymaja.
komoss - Sro Kwi 08, 2015 16:11

Zresztą te auto ma służyć tylko na dojazdy do pracy wiec niebęde jakis tam cudów wkładał.Rodzinne mam inne więc niebęde sie nad nim spuszczał