|
Forum Klubu ROVERki.pl
|
|
Rover serii 200/25, MG ZR i Streetwise - [ Rover 200 SDi ] coś nie tak z hamulcami
m166 - Nie Kwi 12, 2015 16:16 Temat postu: [ Rover 200 SDi ] coś nie tak z hamulcami Witam w moim Roverze 200 Sdi 1999 ponoć są słabe hamulce - tak twierdzi zięć który to pożyczył go na kilka dni ze względu na awarię swojego a on ma renówkę ze wspomaganiem hamulców
ale do rzeczy
w zeszłym roku były wymieniane linki od hamulca ręcznego z tyłu bębny i okładziny ponoć OK tak mówił mechanik oraz nowe klocki przód tarcze jeszcze o odpowiedniej grubości nie przetaczane
w zbiorniczku płynu hamulcowego jest pod kreskę max i nie ubywa go
jednak hamowanie jest "miękkie" pedał hamulca wciska się do polowy i dopiero jest efekt , kilkakrotne naciśniecie powoduje że jego wysokość się delikatnie podnosi
jednak najbardziej niepokoi mnie fakt gdy wykonam ostre hamowanie to oczywiście autko zareaguje pozytywnie ale pod pedałem hamulca wyraźnie słyszę i czuję takie metaliczne "chrobotanie- pulsowanie" zięć
twierdzi że to nie jest efekt ABS bo tak się dzieje też na suchej nawierzchni
i Czy to normalne ? proszę o rady wskazówki
pozdrawiam
robsson78 - Nie Kwi 12, 2015 17:05
m166 napisał/a: | hamowanie jest "miękkie" pedał hamulca wciska się do polowy i dopiero jest efekt , kilkakrotne naciśniecie powoduje że jego wysokość się delikatnie podnosi |
Wzorowy przykład zapowietrzonego układu hamulcowego.
m166 - Pon Kwi 13, 2015 12:58
OK dzięki
[ Dodano: Pon Kwi 13, 2015 13:58 ]
no i wydaje się że już po problemie
Dzisiaj rano podjechałem na stacje diagnostyczną na rolkach sprawdzili siłę hamowania no niby w granicach normy
Diagnosta był tak miły że sam odpowietrzył układ hamulcowy - oczywiście drugi pracownik "pompował pedał hamulca" mój był płyn hamulcowy DOT 4
za całość usługi zapłaciłem 34 zł - chyba to małe pieniążki aby samemu się trudzić jeszcze dodatkowo nie za bardzo się na tym znając
a te występujące podczas gwałtownego hamowania odgłosy o których pisałem wyżej to ponoć działanie ABS
pozdrawiam
|
|