|
Forum Klubu ROVERki.pl
|
|
Inne (np. Polonez 1.4, MG Maestro, Rover SD1 itp.) - [POLONEZ] Rozrząd
polonezrover - Czw Maj 14, 2015 10:51 Temat postu: [POLONEZ] Rozrząd Witam, kupiłem poloneza 1.4 16v ROVER z przebiegiem 107tyś (aktualnie 109) jestem 4 właścicielem. Nie wiem czy był robiony rozrząd a tana sprawa to nie jest zwłaszcza dla kogoś kto chodzi do szkoły i nie pracuje. Pytanie czy można jakoś poznać że rozrząd był już kiedyś robiony? Poprzedni właściciel miał go chwilowo i mówi że nie robił i nie wie czy było robione. Ogólnie przy jakim przebiegu w tym silniku powinno się wymieniać rozrząd?
Pytam bo szkoda by było żeby się coś zepsuło. Silniczek ładnie pracuje cały samochód w oryginale i wogóle...
MultecFSO - Czw Maj 14, 2015 16:26
Zmieniłbym dla pewności... To nie jest duży koszt. Ewentualnie jak nie masz na komplet to przynajmniej pasek + napinacz (występuje to jako komplet Gatesa, cena 150-200 jakoś, nie pamiętam dobrze). Operacja dość prosta, aczkolwiek wymaga odkręcenia poduszek od belki i podniesienia silnika (np za dzwon skrzyni, za miskę nie polecam) by dostać się nasadką 22mm do śruby koła pasowego. Do tego ja zawsze wyjmuję rozrusznik i blokuje koło zamachowe np. przecinakiem.
zacekpl - Czw Maj 14, 2015 16:46
Zobacz czy na pasku są jeszcze widoczne napisy, jak już są starte to bym wymienił
polonezrover - Czw Maj 14, 2015 21:11
Dobra a ciężko się do tego dostać (odkręcić osłonę) żeby obejrzeć cały rozrząd? Nie wiem niby dostęp jest ale zapytać mogę.
Ile (na dobrych częściach) kosztowałoby zrobienie rozrządu i co trzeba kupić. Dodam że będę robił sam z tatą (złota rączka)
Jeszcze tak zapytam czy w takim poldoroverze powinny być dwa wentylatory bo ja mam jeden a miejsce i jakieś otwory są (może na drugi). I czy jak załącza się przy temp. 93 stopni to ok czy lepiej wymienić termostat np na 87?
Pytam bo chcę być pewien i staram się dbać o to autko jak mogę bo jest w naprawdę dobrej kondycji.
zacekpl - Czw Maj 14, 2015 21:28
polonezrover napisał/a: | Dobra a ciężko się do tego dostać (odkręcić osłonę) żeby obejrzeć cały rozrząd? |
Cały zobaczysz jak bedziesz wymieniał. Wszystkie śrubki od górnej osłony są widoczne, wystarczy otworzyć maskę
polonezrover napisał/a: | Jeszcze tak zapytam czy w takim poldoroverze powinny być dwa wentylatory bo ja mam jeden a miejsce i jakieś otwory są (może na drugi). |
Fabrycznie jest jeden, można dołożyć drugi.
polonezrover napisał/a: | I czy jak załącza się przy temp. 93 stopni to ok czy lepiej wymienić termostat np na 87? |
Chcesz wymienić termostat czy czujnik wentylatora ? Wentylator dobrze się włącza.
polonezrover - Czw Maj 14, 2015 21:33
Wiem ale myśle sobie może od spodu jest jeszcze jakoś przykręcona.
Wiesz boję się żeby mi się nie przegrzał.
Dzięki za odpowiedź. Jutro może coś podziałam bo już dzisiaj wstawiony do garażu.
A jeszcze jedno, czy to normalne że na zimnym jakiś czas po odpaleniu "klepie" ? \
Nie wiem co wymienić czy czujnik czy co poprostu nie chce żeby się przegrzał bo wiem że rover tego nie lubi
zacekpl - Czw Maj 14, 2015 21:47
polonezrover napisał/a: | A jeszcze jedno, czy to normalne że na zimnym jakiś czas po odpaleniu "klepie" ? \ |
Albo hydropopychacze, albo piston rattle. K-seria tak ma.
polonezrover napisał/a: | Nie wiem co wymienić czy czujnik czy co poprostu nie chce żeby się przegrzał bo wiem że rover tego nie lubi |
Przegrzanie na pewno nie 93 *C. Jak Ci bedzie pod 130* podchodził to sie wtedy martw.
polonezrover - Czw Maj 14, 2015 21:57
Dzięki jutro może coś podziałam.
polonezrover - Sro Maj 27, 2015 16:20
Napisałby ktoś dokładnie jakich firm części kupić?
MultecFSO - Sro Maj 27, 2015 19:39
Ja zakładam głównie paski Gatesa (dla Twojego będzie 5238XS), napinacz Ruville/INA, SKF lub Gates (występuje w zestawie z paskiem), a pompę wody SKF, Airtex.
|
|