Zobacz temat - [220 sdi]Pompa Wtryskowa vp37

Forum Klubu ROVERki.pl

Rover serii 200/25, MG ZR i Streetwise - [220 sdi]Pompa Wtryskowa vp37

Banned_Admin - Nie Maj 17, 2015 14:14
Temat postu: [220 sdi]Pompa Wtryskowa vp37
Witam. Mam takie pytanie a zarazem i problem. Wczoraj zabrałem sie za wymiane pompy w swoim roverku. Pompa którą dostałem była bez koła zębatego i prawdopodobnie niezblokowana. Założyłem na nią stare koło zębate i po zainstalowaniu jej w aucie silnik nie odpala. dodam że układ paliwowy szczelny i paliwo jest w pompie. co może być przyczyną? podejrzewam kąt wtrysku. koło na wale mam ustawione wg znaków. czy koło na pompie ma jakies swoje oryginalne ustawienie?? i czy kąt wtrysku następuje przy takiej samej pozycji obrotu pompy? czy istnieje jakas zasada przy zakładaniu koła zębatego na pompie o ktorej nie wiem? prosze o pomoc

edit: Problem rozwiązany. Auto odpaliło po mozolnym i długim szukaniu momentu wtrysku

teraz pytanie z innej beczki....co może powodować hałas przy po wciśnięciu sprzęgła? docisk łożysko oporowe czy kończące sie sprzęgło? co prawda sprzęgło nie ślizga sie przy raptownym przyśpieszaniu ale zastanawia mnie ten fakt bo po puszczeniu sprzęgła hałas znika

sTERYD - Nie Maj 17, 2015 21:15

skoro hałas się pojawia po wciśnięciu sprzęgła,to pewnie łożysko oporowe.
A pozycję pompy można sprawdzić przez podanie paliwa na pierwszy wtryskiwacz. Trzeba zamontować rurkę kapilarną, odpowietrzyć pompę i kręcić zgodnie z kierunkiem obrotów aż poda paliwo na 1wszy wtrysk.
Gdzieś to już pisałem,więc jakby Ci się chciało poszukać, to byś się krócej męczył.