Zobacz temat - [R420] Wymiana kierownicy - błąd komputera SRS

Forum Klubu ROVERki.pl

Rover serii 400/45, Honda Civic i MG ZS - [R420] Wymiana kierownicy - błąd komputera SRS

tokamil100 - Czw Cze 04, 2015 09:59
Temat postu: [R420] Wymiana kierownicy - błąd komputera SRS
Hej, wymieniałem wczoraj kierownicę w moim Roverze i za pierwszym razem coś źle podpiąłem poduchę - świeciła się lampka. Otworzyłem znów, spojrzałem, że była odpięta jednak, więc podłączyłem znów - tym razem dobrze.

Problem w tym, że komputery wyłapuje mi teraz błąd SRS - co parę sekund kontrolka miga. Jak mogę się tego pozbyć? Muszę podłączać auto pod komputer i dać mu reset błędów? A może jest na to jakiś prostszy/tańszy trik? Gdzieś czytałem o obróceniu stacyjką X razy, ale nie wiem, czy to prawda?

I jeszcze jedno pytanie: czy gdybym mimo wszystko olał ten błąd, to czy w razie - odpukać - wypadku, mogę liczyć na poduszkę, czy nie?

norman44 - Czw Cze 04, 2015 10:40

Sprawdź czy klakson działa. Możliwe ze uszkodzona jest taśma zwijaka.
tokamil100 - Pią Cze 05, 2015 11:49

Klakson działa. Co prawda w tej nowej kierownicy tylko jeden przycisk na dwa działa. Czy to może być powód?

[ Dodano: Czw Cze 04, 2015 17:19 ]
Przy okazji: przekręciłem z 60 razy kluczykiem w stacyjce na drugą pozycję (podobno miało to resetować komputer), ale nic to nie dało :(

[ Dodano: Pią Cze 05, 2015 12:49 ]
halo, ma ktoś może jakiś pomysł? :) akumulator odłączony na noc nic nie pomógł

sTERYD - Pią Cze 05, 2015 22:17

komputera nie resetujesz. Tak kasuje się pamięć błędów ECU (pod warunkiem, ze błąd nie występuje). W przypadku SRS to nic nie daje.
Klakson nie jest sterowany przez żaden moduł więc coś po prostu fizycznie nie łączy w tym wypadku. Skoro tylko jeden przycisk, to taśma ok, tylko z tym przyciskiem lub kablami w kierownicy coś nie halo.

tokamil100 - Sob Cze 06, 2015 09:25

Oo, fajna odpowiedź. Czyli nie mam doszukiwać się błędów po stronie komputera, a jakiegoś fizycznego uszkodzenia w kierownicy bądź złego podłączenia, tak?

Myślisz, że skoro mi ten jeden przycisk od klaksona nie działa, to może to być powód tej kontrolki?

szoso - Sob Cze 06, 2015 11:31

Nie musisz kasować błędów SRS, jeśli naprawisz usterkę to lampka sama zgaśnie.
Ktoś kiedyś podawał na forum kody mrugnięć lampki SRS i można było dość co jest nie tak, nie mogę znaleźć tego tematu teraz, ale jest.
Stawiam na taśmę, u mnie klakson działał a taśma była do wymiany.

tokamil100 - Sob Cze 06, 2015 11:55

Pytanie laika: czy taśma to część kierownicy?

Pytam bo może w takim razie uda mi się wymienić taśmę z poprzedniej kierownicy? Stara kierownica nie mrugała błędem - po prostu była starta skóra i dlatego chciałem ją wymienić.

sTERYD - Sob Cze 06, 2015 13:42

nie. Taśma to część przełącznika zespolonego
tokamil100 - Sob Cze 06, 2015 13:58

Ok, czyli kierownica do odesłania allegrowiczowi. Dzięki za info!