Zobacz temat - [R600] Uszczelka szyby kierowcy. Czy coś oprócz niej?

Forum Klubu ROVERki.pl

Rover serii 600, Honda Accord - [R600] Uszczelka szyby kierowcy. Czy coś oprócz niej?

pbskarpy - Pon Cze 08, 2015 20:20
Temat postu: [R600] Uszczelka szyby kierowcy. Czy coś oprócz niej?
Witam,

Od roku jeżdżę z niewilką wadą, jaką jest brak (dosłownie) 1,5 cm gumy / uszczelki / prowadnicy lewej szyby kierowcy. Najprawdopodobniej ten kawałek urwał się, gdy miałem problemy z wyskakującą szybą podczas podnoszenia.

Dzisiaj postanowiłem kupić tę uszczelkę. Ale właśnie, czy tylko uszczelkę? Bo niektórzy sprzedawcy na allegro mówią na to prowadnica. Czy oprócz tej uszczelki muszę mieć jeszcze coś? Czy pod boczkiem jest jeszcze coś czego nie widzę?

Czy ktoś wymieniał może ten element?

Załączyłem fotkę pokazującą to czego potrzebuję.

Dzięki

natsu9 - Wto Cze 09, 2015 12:41

potrzebna ci tylko uszczelka, ale zmartwię cię żeby dobrze ją założyć w dolne prowadnice (te poniżej lini okna) wyjmowałem szybę ;p
pbskarpy - Wto Cze 09, 2015 12:51

Aaaha :) No ja już raz rozbierałem bok żeby wstawić szybę na swoje miejsce. Przesmarowałem silikonem i od dwóch prawie lat działa spoko. Jakieś tam pojecie mam. Teraz będzie trudniej, ale rozumiem, że nie jest to niemożliwe...? :)
slax - Wto Cze 09, 2015 15:23

Panie 40min roboty na spokojnie :D
pbskarpy - Wto Cze 09, 2015 16:28

Slax, a tak na marginesie... nie chcesz halogenów i obudowy do nich? :) Albo może chciałbyś wykonać dla mnie ich naprawę? :)
slax - Wto Cze 09, 2015 18:53

Nie chce, mam dwa komplety, a co z Twoimi nie tak? Ja moje oczyściłem, dospawałem skorodowane mocowania i pomalowałem zeby nie rdzewiało :D
pbskarpy - Pią Cze 12, 2015 19:47

Kurcze powiem Ci, że jakoś nie mogę się do tego zabrać. Najlepiej żebym komuś to zlecił albo sprzedał. :)

[ Dodano: Pią Cze 12, 2015 20:47 ]
Natsu / slax. Jak wyciągnąć szybę? Zdjąłem boczek i stoję w miejscu. :/ Mam po prostu ją wyciągnąć? Czy ona jest trzymana przez coś?

Pawkaz - Pią Cze 12, 2015 20:14

pbskarpy napisał/a:
Zdjąłem boczek i stoję w miejscu. Mam po prostu ją wyciągnąć? Czy ona jest trzymana przez coś?

Na forum kiedyś znalazłem instrukcje, bo sam przez to przechodziłem.

tomii620si - Pią Cze 12, 2015 21:46

Jak pamiętam to szyba jest trzymana na 2 śrubach do podnosnika szyby.. a potem po prostu ciągniesz ją przez uszczelki na zewnątrz :P
W moim Ti miałem oba mocowanie uje... więc pamiętam bo rozbieralem to jakieś 5x aby ogarnać problem :P Bo szybe opuściłeś ale podczas podnoszenia stawała bokiem haha :)

pbskarpy - Sob Cze 13, 2015 11:36

Dzięki Tomii. Udało mi się wszystko założyć bez wyciągania szyby. Też da radę.

Jednak nie obyło się bez szkód... :( Klamka do wymiany. Cyz te od Accorda pasują? Oraz ułamał mi się klips od tej listwy imitującej drewno. Jeden jej bok odstaje. Czy można dostać gdzieś akie klipsy? Czy musże liczyć na listwę z klipsami?

Ps.:

Nie dziękuję koledze sowa1993. Nie pomaga, utrudnia działanie. Nie polecam tego forumowicza.

natsu9 - Sob Cze 13, 2015 22:20

klipsów cały stos maja w każdym sklepie motoryzacyjnym, klamki pasują jak i wewnętrzne i zewnętrzne, ułamałeś wewnętrzna ?
pbskarpy - Nie Cze 14, 2015 12:18

Wyobraż sobie, że cała operacja wymiany uszczelki była bardzo trudna, ale najtrudniejsze okazało się złożenie poźniej boczka :( Przy próbie założenia go na drzwi musiałem klamkę przecisnąć jakoś przez boczek do środka samochodu. I ułamał się taki malutki metalowy gadżecik, który trzyma drut otwierający drzwi. Wątpię, żeby dostał gdzieś ten mały syf. Muszę chyba całą klamkę zamówić, a klamki do accordów są tańsze :)

I ten klips... eh... Jestem estetą i nie mogę samochodu zostawić bez takiego gówna :( W załączniku mam przykłądowe zdjęcie. Gdzie to dostanę? To jakiś standardzik?