Zobacz temat - [R200 BRM] Jaki olej do skrzyni?

Forum Klubu ROVERki.pl

Rover serii 200/25, MG ZR i Streetwise - [R200 BRM] Jaki olej do skrzyni?

Lysack - Czw Cze 11, 2015 08:36
Temat postu: [R200 BRM] Jaki olej do skrzyni?
Cześć,

Właśnie przeprowadzam serwis swojego BRM. Auto mam ponad 2 lata i nie wiem jak tam wcześniej wyglądała jego historia, więc pomyślałem, że najwyższa pora by wymienić olej w skrzyni biegów, płyn hamulcowy i płyn do wspomagania.

W moim aucie jest skrzynia PG1 z torsenem, wg. RAVE wchodzi do niej więcej oleju, ale nie ma podanych żadnych jego parametrów. Jest napisane tylko "zgodny ze specyfikacją", podczas gdy przy skrzyni R65 te parametry są podane.

Czy ktoś wie gdzie mogę znaleźć informację dotyczącą oleju w skrzyni biegów?

Będę też wdzięczny za info czy jest jakiś sugerowany płyn do wspomagania do R. Hamulcowy domyślam się, że raczej standardowy.

Pozdrawiam, Łysack

bociannielot - Czw Cze 11, 2015 08:38

Do pg1 nawet 10w40 lali i chodziło, oryginalnie to bez problemu znajdziesz dokładną nazwę na forum co szło, ale zamiast oryginału można kupic odpowiednik w kazdym motoryzacyjnym :ok:

MTF Texaco szedl na pierwszy ogień :ok: 3s szukania ;-)

Lysack - Czw Cze 11, 2015 08:58

Faktycznie, przeszukałem tylko forum, a nie pomyślałem, żeby zacząć od google ;)

Z tego co widzę to zalecany jest MTF94. Zawsze jednak lepiej zapytać, bo w przypadku pomyłki za dużo nerwów mogłoby mnie kosztować znalezienie tej skrzyni...

Dzięki :)

bociannielot - Czw Cze 11, 2015 09:04

Lysack, bez przesady, jak na 10w 40 pojedzie to tragedii by nie bylo
zacekpl - Pią Cze 12, 2015 13:46

10w40 jest w oficjalnej specyfikacji tylko z dopiskiem "dobrej jakosci 10w40" wiec lej smialo :)