Zobacz temat - [R 600] Uszczelka głowicy ?

Forum Klubu ROVERki.pl

Rover serii 600, Honda Accord - [R 600] Uszczelka głowicy ?

mario1 - Sro Cze 24, 2015 16:31
Temat postu: [R 600] Uszczelka głowicy ?
Witam, proszę o pomoc w diagnozie.
W mojej 600 zaczęło wyrzucać płyn ze zbiorniczka wyrównawczego. Temperatura silnika jest prawidłowa nawet przy bardzo mocno obciążonym silniku, płyn chłodzący czysty bez śladów oleju, olej w silniku (na korku) bez śladów białego mazidła. Czy miał ktoś podobne objawy, jakieś pomysły jaka może być przyczyna oprócz uszczelki, bo grzebanie przy głowicy na chybił trafił średnio mi się podoba.

Kocur - Sro Cze 24, 2015 20:28

Mam podobnie i też szukam usterki :-(
tronsek - Sro Cze 24, 2015 20:33

L-series HGF praktycznie nie dotyczy. W pierwszej kolejności podmieńcie korki od zbiorniczka wyrównawczego.
mario1 - Sro Cze 24, 2015 21:23

Dzięki Tronsek za odpowiedź, ale wyjaśnij mi jak korek zbiorniczka może mieć wpływ na wyrzucanie płynu.
Dodatkowa moja obserwacja po zatrzymaniu się po kilkunastu km. na autostradzie: zbiorniczek pełny i sprawiał wrażenie gotującego się, płyn wyciskało z pod korka (temperatura na wskaźniku prawidłowa), po chwili płyn uspokoił się a jego poziom obniżył się do minimum.

Pyros - Sro Cze 24, 2015 22:04

W korku masz ukryty zaworek, który ma zadanie utrzymywać cisnienie w ukladzie chłodzenia okolo 1 bara. Jak wiadomo wraz ze wzrostem ciśnienia cieczy podwyzsza sie jego granice przy której zaczyna sie gotować.

Jeżeli to nie pomoże sprawdź czy pompa wody w ogole pracuje. Najłatwiej odkrec korek od zbiorniczka odpal i zobacz czy z tej mniejszej rurki wlewa sie płyn do zbiorniczka.

mario1 - Czw Cze 25, 2015 11:45

Przyczyna problemu znaleziona :) Sprawcą rzeczywiście był korek zbiorniczka wyrównawczego. Na próbę pożyczyłem dziś z Renówki (o dziwo pasował idealnie). Test 160 km/h na autostradzie i nic, autko jak nówka, zero gotowanie i wyrzucania płynu. Taka pierdoła a ja już szykowałem narzędzia w garażu.
WIELKIE DZIĘKI KOLEGOM KTÓRZY POMOGLI SWYMI POSTAMI, niech wam paliwodajny SHELL wynagrodzi to zawsze pełnymi baczyskami pięknie pachnącego paliwka :)
Temat w moim przypadku uważam za zamknięty.