|
Forum Klubu ROVERki.pl
|
|
Rover serii 75, MG ZT - [R75] Kamera cofania do Rover'a 75
colo254 - Czw Lip 16, 2015 22:01 Temat postu: [R75] Kamera cofania do Rover'a 75 Mój znajomy ma Rover'a 75 sedan z oryginalnym dużym ekranem, czyli z ekranem nawigacji. Znalazł ostatnio na allegro kamerkę cofania w ramce tablicy rejestracyjnej, i zastanawia się czy może ją podłączyć do oryginalnego ekranu systemu nawigacji. Poprosił mnie oto, ponieważ powiedział, że widoczność do tyłu trochę słaba, a nie chce obić swojego pięknego samochodziku . Może ktoś próbował zrobić takie coś u siebie...
P.S Jest to kamerka uniwersalna i słyszałem, że w samochodach innych marek jest możliwość podpięcia pod oryginalny ekran...
Pozdrawiam forumowiczów
sash997 - Czw Lip 16, 2015 22:12
oczywiście że jest taka możliwość,podłącza sie ją do tunera tv który znajduje się obok koła zapasowego do tego zasilanie kamerki sterowane np z żarówki światła cofania i gotowe,montowaliśmy kamerke z kolegą Punx w jego aucie,nie jest to jakoś szczególnie trudne do ogarnięcia
alpacino - Pią Lip 17, 2015 12:59 Temat postu: [R75] Kamera cofania do Rover'a 75
sash997 napisał/a: | oczywiście że jest taka możliwość,podłącza sie ją do tunera tv który znajduje się obok koła zapasowego do tego zasilanie kamerki sterowane np z żarówki światła cofania i gotowe,montowaliśmy kamerke z kolegą Punx w jego aucie,nie jest to jakoś szczególnie trudne do ogarnięcia |
Tuner tv , obok koła zapasowego????....w którym konkretnie miejscu?
sash997 - Pią Lip 17, 2015 13:04
trudno go nie zauważyć ... jest przykręcony we wnęce koła zapasowego a przy nim radio,z tego co mi wiadomo każdy zestaw z ekranem 3/4 tak ma
alpacino - Pią Lip 17, 2015 13:13 Temat postu: [R75] Kamera cofania do Rover'a 75
sash997 napisał/a: | trudno go nie zauważyć ... jest przykręcony we wnęce koła zapasowego a przy nim radio,z tego co mi wiadomo każdy zestaw z ekranem 3/4 tak ma |
........ , radio mam wbudowane w konsoli centralnej , chyba czegoś nie kumam
Zaraz z ciekawości pójdę zobaczyć co jest we wnęce koła zapasowego, kiedyś je wyciągałem i na nic takiego tam nie natrafiłem ,oprócz sporej ilości jakiś kabli
longer86 - Pią Lip 17, 2015 13:38
Sash, a nie przypadkiem pod boczkiem bagażnika pod wykładzina?
MD - Pią Lip 17, 2015 15:21
Wydaje mi się, że tuner TV czy jeszcze jakiś moduł jest montowany po prawej stronie w bagażniku, trzeba odchylić boczną wykładzinę.
sash997 - Pią Lip 17, 2015 15:34
alpacino jeśli masz ekran 3/4 to radia nie masz w konsoli centralnej tylko w bagażniku, pod prawym boczkiem w bagażniku jest napewno wzmacniacz w wersji Harman-Kardon,niewiem czy coś jeszcze tam jest(może jakiś moduł parktronika??)
alpacino - Pią Lip 17, 2015 19:58 Temat postu: [R75] Kamera cofania do Rover'a 75
sash997 napisał/a: | alpacino jeśli masz ekran 3/4 to radia nie masz w konsoli centralnej tylko w bagażniku, pod prawym boczkiem w bagażniku jest napewno wzmacniacz w wersji Harman-Kardon,niewiem czy coś jeszcze tam jest(może jakiś moduł parktronika??) |
Po prawej stronie mam: napęd nawigacji i do niego od góry jest przykręcona aluminiowa skrzynka , czy to jest dekoder tv? , ale gdzie tam radio??? i wzmacniacz?
AdaskoC - Pią Lip 17, 2015 21:56
Tuner TV znajduje się we wnęce koła zapasowego, jest zamontowany do pasa tylnego i osłonięty plastikową obudową koloru czarnego
alpacino - Pią Lip 17, 2015 22:00 Temat postu: [R75] Kamera cofania do Rover'a 75
AdaskoC napisał/a: | Tuner TV znajduje się we wnęce koła zapasowego, jest zamontowany do pasa tylnego i osłonięty plastikową obudową koloru czarnego |
No to teraz jestem w domu!!!! , pod tą plastikową osłoną , pomiędzy tylnymi światłami!!!?, DZIĘKI!!!
AdaskoC - Sob Lip 18, 2015 06:43
Tak, pod tą niżej, bo sa dwie
Punx - Pon Lip 20, 2015 21:05
Sash a pamiętasz po co u mnie są dołożone kable od kamery w obu wtyczkach ? W niebieskiej jeden kabelek a w białej dwa ? Chyba początkowo chcieliśmy kamerę ustawić na A/V ale że kupiłem taką NTSC to mi obraz w PAL "skakał", jak kupiłem tą PAL'owską to podłączyliśmy pod pin REAR ... ?
Tak informacyjnie to AV został ponad rok temu zaadoptowany jako wyświetlacz dla DVR
sash997 - Pon Lip 20, 2015 21:18
nie pamiętam... dawno to już było
kranik01 - Nie Lis 19, 2017 20:15
Chciałbym zamontować kamerkę cofania w tablicy rejestracyjnej, posiadam stację 2din. I teraz pytanie brzmi: jak to najlepiej podłączyć? Oryginalne radio było bez navi, tv. Nie uśmiecha mi się przeciągać kabel przez cały samochód, a jeżeli nie będzie wyjścia to lepiej to zrobić przez podsufitkę czy podłogą?
Punx - Nie Lis 19, 2017 20:18
Jak bez kabla i ciągnięcia druta to tylko droższa kamera wifi/bt, osobiście wolałbym przeciągnąć kabelek video niż używać czegoś co łatwo zakłócić ...
kranik01 - Nie Lis 19, 2017 20:22
nie chce kamery na BT bo pewnie będą opóźnienia w odbiorze. Może jednak da się wykorzystać jakiś nieużywany kabelek? W bagażniku na pewno mam jedną wtyczkę nieużywaną, z prawej strony bagażnika, pod tapicerką.
Punx - Nie Lis 19, 2017 20:34
to jeszcze zależy jaką masz stacje 2 din ... są takie które potrzebują informacji o załączonym hamulcu z przewodu który biegnie wraz z kablem video z kamery ... a są takie, które potrafią fakt wrzucenia wstecznego odczytać z z CAN (?) ... aktualnie mam teraz podpięta nową stacje i jeszcze kamery nie podłączałem (bo ta jest wpięta do modułu video w bagażniku) i stacja dostaje info o R i włącza czarny ekran (no signnal video) ...
marcin.misek - Nie Lis 19, 2017 22:26
kranik01 napisał/a: | Może jednak da się wykorzystać jakiś nieużywany kabelek? |
nie sadze zeby byl jakis nieuzywany kabelek z klapy bagaznika az do radia.
Pociagnij nowe kable, bedizesz mial pewnosc ze działa ( lub nie) . A gdzie Ty chesz to wlasciwie wyswietlic ?
dawidd - Pon Lis 20, 2017 07:38
do kamery musza być kable ekranowane, a takich nie znajdziesz luźno dyndających w aucie
pablo - Pon Lis 20, 2017 08:00
Ja też mam stację 2 din i przymierzam się do zestawu kamerki na wifi coś takiego https://www.aliexpress.co...2795777197.html . Kolega ma taką założoną w Mercedesie i działa to bardzo fajnie. Plus taki że nie trzeba kabli ciągnąć a montaż banalnie prosty.
kranik01 - Pon Lis 20, 2017 20:14
Punx, jak włączam bieg wsteczny to ekran robi się automatycznie czarny, więc czyta z komputera.
marcin.misek, lepiej pociągnąć kabel sufitem czy podłogą?
dawidd, nie wiedziałem, że do kamery cofania musi być specjalny kabel, myślałem, że wystarczy kawałek drucika Pomyślałem, że skoro w bagażniku były montowane tunery TV, navi, subwofery to może dałoby się któryś z tych przewodów wykorzystać, bo w końcu biegną w kierunku radia. Jakieś tam wiązki w bagażniku mam tylko nie wiem jakie.
pablo, jakie są opóźnienia w odbiorze? Nie wyskoczy błąd przepalonej żarówki po podłączeniu tego pod światła?
sknerko - Pon Lis 20, 2017 20:37
pablo, to nie jest żadne wifi tylko zwykły radiowy nadajnik sygnału. Mam kamerę w blendzie auta zamontowana z modułem bezprzewodowym. nie ma żadnych opóźnień ani zakłóceń wszystko działa jak trzeba.
Tu jest opis jak podłączyć https://forum.roverki.eu/viewtopic.php?p=926212#926212
a tu jak to u mnie wygląda https://forum.roverki.eu/viewtopic.php?p=922822#922822
[ Dodano: Pon Lis 20, 2017 20:37 ]
kranik01 napisał/a: | Punx, jak włączam bieg wsteczny to ekran robi się automatycznie czarny, więc czyta z komputera. | Jak podłączysz tam jakiś sygnał na kabel od kamery cofania w radiu to bedzie obraz i nie bierze tego z kompa tylko z kabla od wstecznego bo taki jest chyba w wiazce doprowadzony
kranik01 - Pon Lis 20, 2017 20:47
sknerko, Dziękuje za przydatne informacje. Chyba zdecyduje się na taką bezprzewodową.
sknerko - Pon Lis 20, 2017 21:02
mam bezprzewodową w dwóch autach bo we Freelu też założyłem ale tam mam moduł w klamce tylnych drzwi i blacha drzwi czasem powoduje że delikatnie śnieży obraz (moduł praktycznie jest na zewnątrz auta) ale nie ma tragedii. Jak dopadnę dobre kamery to co najmniej jeszcze w dwóch R75 to założę albo i w trzecim bo też jest chętny.
kranik01 - Pon Lis 20, 2017 21:07
sknerko, będziesz montować taką samą kamerę jak już posiadasz? czy zdecydujesz się np na taką w tablicy?
sknerko - Pon Lis 20, 2017 21:27
chciałbym taką jak mam ale ich nie ma w PL, są podobne ale bez diod IR a te diody są bardzo pomocne. W ramce ja bym nie montował bo i tak trzeba dziurę wiercić do kabli a w blendzie jest miejsce na wywiercenie dziury bo fabrycznie bywały kamery właśnie tak montowane i jest to szczelne woda się nie dostaje itd. Kamerki w ramce tablicy, przynajmniej te co widziałem, są ogólnie kiepskie poza tym. tu masz linki do kamer i transmitera http://allegro.pl/modul-b...6242331006.html
http://allegro.pl/kolorow...6671185096.html
http://allegro.pl/einpart...6566861648.html
http://allegro.pl/kolorow...6999726287.html
Te wpuszczane sa najbardziej porzadne ale nie ma z IR ta co wrzuciłem jeździ w jednej 75 i gość nie narzeka bo światła cofania doświetlają.
kranik01 - Pon Lis 20, 2017 21:34
sknerko, Dzięki za linki. Ty posiadasz ten model? https://import-b2b.com/pl/czujniki-i-kamery-cofania/2341-kamera-cofania-ir-204.html
sknerko - Pon Lis 20, 2017 21:38
tak i u nich kupiłem. Nie miej jednak nadziei jak zadzwonisz do nich to ci powiedzą że nie maja i jest błąd na stronie taki stan jest już od czerwca tego roku.
kranik01 - Pon Lis 20, 2017 21:45
napisałem do nich ten Twój model faktycznie chyba najładniej się prezentuje
edit:
faktycznie nie posiadają.
co myślisz o tej - w kolorze chrom?
https://pl.aliexpress.com/item/Promotion-CCD-HD-Video-Car-Rear-view-Camera-Front-Camera-8-led-Light-Night-vision-Parking/32820749723.html
CoCu - Wto Sty 09, 2018 18:13
A mnie ostatnio zastanawia coś takiego.
Da się kupić kamery tak zwane 360 stopni do samochodu. Tego typu rzeczy fabrycznie montowane są obecnie w nowych samochodach. W zestawie jest kamera przednia, tylna i dwie boczne. W zależności od tego co się kupi, na wyświetlaczu może pokazać się obraz w różny sposób, ale zawsze mamy płaski widok dookoła całego samochodu, a dodatkowo albo widok z danej kamery bezpośrednio, albo też taki widok jakby 3D, gdzie widać nasz samochód pod kątem jak w jakiejś grze komputerowej i świat dookoła niego.
Co mnie trapi - załóżmy że mam w aucie kupione wcześniej radio z nawigacją, takie z dużym wyświetlaczem i systemem Android zamontowane w miejscu fabrycznego radia. Jak dodam te kamery, to jak to wszystko się dogada, to znaczy w jaki sposób będzie się dało wybierać, czy chcę cały czas (niezależnie od kierunku jazdy) oglądać na ekranie widoki z tych kamer, czy też po prostu obsługiwać radio i wszystkie dostępne w nim funkcje? Da się to w ogóle ze sobą połączyć? Czy też trzeba to traktować jako dwie niezależne rzeczy?
christopher7 - Wto Sty 09, 2018 18:46
Przy systemie 360 trzeba jeszcze te kamerki zamontować tak żeby to jakoś wyglądało... Boczne kamerki można schować pod lusterkami przednią na grillu.
Zazwyczaj w zestawie z tymi 4 kamerami jest "magiczna skrzyneczka" do której podłączane są kamery. Dopiero ona jest podłączana do stacji multimedialnej/ wyświetlacza.
W zestawie jest sterowanie np. pilotem bezprzewodowym lub przewodowym. Wtedy stacja multimedialna służy raczej tylko jako wyświetlacz.
Jest sporo różnych rozwiązań. Jak znajdę jakieś sensowny i estetyczny system to sobie coś takiego zamontuje w drugim wozie i oczywiście umieszczę tu mały tutorialek
MaReK - Sro Sty 10, 2018 20:32
Do tego od razu aktywny tempomat i asystent świateł drogowych A potem tylko przykleić znaczek BMW i gotowe
christopher7 - Pią Sty 12, 2018 07:53
MaReK napisał/a: | Do tego od razu aktywny tempomat i asystent świateł drogowych A potem tylko przykleić znaczek BMW i gotowe |
Nieee... Bez znaczka BMW. Znaczek Rovera jest ładniejszy niż BMW i bardziej unikalny
|
|