Zobacz temat - [R620Ti] Fabryczny dolot do puszki filtra

Forum Klubu ROVERki.pl

Rover serii 600, Honda Accord - [R620Ti] Fabryczny dolot do puszki filtra

Rademenez_ - Nie Lip 26, 2015 10:21
Temat postu: [R620Ti] Fabryczny dolot do puszki filtra
Witam. Odkąd kupiłem Ti nie mam nic na wejściu puszki filtra powietrza. Wieje tam z chłodnicy gorące powietrze. Może mógłby ktoś zrobić zdjęcie gdzie idzie ten materiałowy łącznik (9) za kolankiem, bo do niego jest rysunek na rimerbrosie.
tomii620si - Nie Lip 26, 2015 14:24

Nie wiem .. moze ja miałem braki ale u mnie nie bylo chyba nic poza tym.. Tylko puszka filtra i jakiś własnie mały dolot w dupe.. Nic wiecej.. Żadnego miejsca skąd by bral sobie świeże/ zimne powietrze.. Wiekszość z nas i tak ma/miała wywaloną puszke i wstawiony stożek.. :) Lepszy i ładniejszy dźwiek a powietrze i tak chłodzi IC.. Chcesz poprawić powietrze to po prostu zalóż wiekszy IC tzw. FMIC (jest kilka tematów na forum) i kilka na angielskich fotach..
bociannielot - Pon Lip 27, 2015 12:50

pewnie pod przednia lampe gdzies to wchodzi
slax - Pon Lip 27, 2015 13:45

U mnie tez jest tak jak na rysunku, z puchy filtra wychodzi tylko kolanko w stronę akumulatora.
tomii620si - Pon Lip 27, 2015 14:59

No bo to jest caly dolot.. Mój rover jak go kupiłem to była 160tysieczna seria ze szwajcarii .. nic nie grzebane i nie bity wiec raczej nie miało prawa tam niczego brakować i nic dalej nie było.. j.w ..

opcje:
Olej - tak ma być - jeśli chcesz serie..

Jesli chcesz polepszyć:
Duży stożek lub fmic :) A najlepiej to i to ;) mozesz ewentualnei wykombinować jakiś CAI tj. zimny dolot do puchy filtra ale mysle ze to babraniny w ciul a efekt bedzie b. maly..

Rademenez_ - Pon Lip 27, 2015 19:45

Za filtrem jest kolanko, które na końcu jest spłaszczone. Elastyczny łącznik(9) na rysunku ze spłaszczonej strony ma wpinkę w kolanko, z drugiej strony jest okrągły i na rysunku przewidziano opaskę zaciskową. W jakim celu elastyczny łącznik byłby zakończony okrągłym zakończeniem i przewidziana byłaby tam opaska, jeśli miałby się po prostu kończyć ? Wydaje mi się że była tam jakaś puszka, przechodząca pod podstawą akumulatora i jej zakończenie, pobierające powietrze z otworu w okolicach zbiorniczka spryskiwaczy. Jest tam otwór. Szkoda, że ktoś posiadający obecnie 620ti nie może zajrzeć pod maskę.
Jedyne co znalazłem , widać na zdjęciu.
Nie mniej , dziękuję za porady.

tomii620si - Czw Lip 30, 2015 18:35

Niestety tak.. to sie tak kończy.. :-|
Markzo - Czw Lip 30, 2015 22:07

Hm, a zwiekszysz boosta czy podniesiesz moc? bo jak nie, to zlej temat ;)
tomii620si - Pią Lip 31, 2015 13:03

Ogólnie Ti to zlep częsci z kilku samochodów.. Choćby kostka przy czujniku temperatury (ta która włącza wentylatory) u mnie sie urypała... Kable przy samej kostce ze było to nei do zrobienia.. trzeba było nową kostke.. po wpisaniu numeru z kostki w google okazało się, że to kostka z Jaguara XJ odpowiedzialna za podłaczenie instalacji do obrysówki w zderzaku.. Najzwyczajniej zlej temat a jak podnosisz moc to i tak dolot przerobisz wiec olał ;)
cz58y - Sob Sie 01, 2015 21:03

U mnie w aucie też był taki elastyczny łącznik, ale wymontowałem go, gdyż był już zniszczony przez czas (sparciały i poszczępiony). Przymocowany był do spłaszczonego kolanka, a drugi koniec swobodnie zwisał pod podstawką akumulatora. Pewnie jest teraz jak piszecie wyżej, tj. zasysa ciepłe powietrze z komory silnika. Jak na razie nic nowego nie zamontowałem, ale pomyślę nad tym by do filtra dochodziło zimniejsze powietrze.