Zobacz temat - [R25 1.4 16v] Nie odpala po wymianie kolektora dolotowego

Forum Klubu ROVERki.pl

Rover serii 200/25, MG ZR i Streetwise - [R25 1.4 16v] Nie odpala po wymianie kolektora dolotowego

mirekd - Wto Sie 11, 2015 14:29
Temat postu: [R25 1.4 16v] Nie odpala po wymianie kolektora dolotowego
Witam,jestem tu nowy i potrzebuje waszej pomocy jak najszybciej. Jestem w Anglii i nie mam jak skorzystać z usług mechanika. Temat już chyba był ale nikt nie wyjaśnił. Wymieniłem kolektor dolotowy i jego uszczelkę bo poprzedni był nieszczelny. Sprawdziłem wszystkie styki,kable,bezpieczniki,przepustnicy i silniczek krokowy wyczyszczenie, kremy były od łączone, po odkreceniu wyjścia z filtru paliwa i próbie odpalenia nie leje się z filtra paliwo. Nie słychać pompy paliwa a przed tym wszystko było prawidłowo. Pomocy bo chce wrócić do Polski
sTERYD - Wto Sie 11, 2015 22:34

immo działa?
masa sie nie złamała?
nie dotknąłeś plusem do obudowy komputera?

ash - Sro Sie 12, 2015 07:36

A kreci chociaż czy martwa cisza? odłączałeś wtyki od ECU?
Slayfro - Wczoraj 16:38

Cześć Panowie,

odświeżam po 9 latach ten temat.

Wymieniłem uszczelkę od kolektora ssącego - po drodze przy demontażu raczej żadnego kuku nie zrobiłem, a podłączanie raczej zrobione po kolei i wszystko podpięte.

To co raczej źle zrobiłem, to wszystko zdemontowałem na podłączonych klemach na aku - mogłem coś uszkodzić w ten sposób, czy np. wystarczy wypiąć po całej operacji aku na jakiś czas żeby komp się zrestartował?

kręcić próbuje, ale po 1-2 sekundach są dźwięki jak by ktoś z karabinu strzelał ;/
(tu jest wideo:
https://drive.google.com/file/d/1eRm1CvDvbmF2FZOOE74W7r5NPwzqydWd/view?usp=sharing)

Tu jeszcze dźwięk silnika krokowego na zapłonie:
https://drive.google.com/file/d/1eL-oZcnwPVaJ5J0E15UFDypCpBjHRAcP/view?usp=sharing

Z góry dzięki wielkie za wszelkie porady i pomoc, bo już chciałbym żeby dziewczyna tym jeździła ^.^

Nie odpowietrzałem póki co układu paliwowego, ale nie wiem czy to może być to?

Pozdro!

AndrewS - Wczoraj 17:49

w/g mnie to masz problem z akumulatorem ewentualnie klemami, masą to słychac jakby brakowało prądu
Slayfro - Wczoraj 17:59

Wstępnie samochód nie wykazuje jakby na rozruch mu brakowało prądu, ale w sumie co szkodzi go podładować :)

To szybkie strzelanie rozumiem może być od tego, czy ewentualnie jeśli podładowanie aku nie pomoże, to jakie ewentualnie inne rzeczy sprawdzić?

Przed wymianą uszczelki kolektora raczej normalnie kręcił, choć na zimnym chwilę musiał pomyśleć zanim silnik zaskoczył :lol:

sTERYD - Wczoraj 18:36

Szybkie strzelanie to brak prądu - elektromagnes zaskakuje -pyk- rozrusznik próbuje zakręcić, zassanie prądu x 10, spadek napięcia, elektromagnes puszcza, -pyk- rozrusznik przestaje próbować kręcić, koniec ssania prądu, nie ma spadku napiecia, elektromagnes z powrotem zaskakuje i tak w kółko.

Może slaby styk na przewodach, masowym, albo tym grubym plusie do rozrusznik.