|
Forum Klubu ROVERki.pl
|
|
Rover 200/400 lata 92-95 (kanciak) oraz Rover 200 coupe/cabrio i Rover 400 tourer - [R400 Tourer] Zamek centralny + bezpieczniki pytanie
czubaka - Sob Maj 12, 2007 19:29 Temat postu: [R400 Tourer] Zamek centralny + bezpieczniki pytanie Witam,
Mam takie luźne pytanie czy w waszych roverkach jak zamykacie/otwieracie auto to mruga do was kierunkowskazami i wydaje jakis dzwiek ? bo u mnie jest cicho i ciemno a np u ojca mojej dziewczyny autko mruga (ma r214 si) wiem ze to bzdet ale tak poprostu pytam, jak sobie przeglądałem za co odpowiada jaki bezpiecznik (moze sie komus przyda więc zamieszczam ponizej)
http://www.czubaka.com/mike/pub/bezpiecznik1.pdf
i
http://www.czubaka.com/mike/pub/bezpiecznik2.pdf
to zastanowiło mnie tam pod pierwszym linkiem bezpiecznik 2 i 3 "światła ostrzegające przed niebezpieczeństwem" i "sygnał dźwiękowy" moze te bezpieczniki powinienem zmienić ? i będzie mi wtedy mrugał roverek przy otwieraniu i zamykaniu ?
emes - Sob Maj 12, 2007 19:45
czubaka napisał/a: | u ojca mojej dziewczyny autko mruga (ma r214 si) |
Z tego co wiem, to po prostu kwestia rocznika. Nie pamiętam tylko, kiedy zostało wprowadzone miganie kierunkowskazami przy otwieraniu i zamykaniu samochodu.
Jeżeli chciałbyś, żeby u Ciebie też migały kierunkowskazy, poczekaj na odpowiedź Brt, on u siebie coś takiego zainstalował
Kozik - Sob Maj 12, 2007 20:20
Mój też do mnie mruga - chyba mnie lubi
7Tomi - Sob Maj 12, 2007 20:26
Kwestia mugania czy nie mrugania to jedynie kwestia budowy sterownika centralnego zamka. Jeśli owy sterownik ma wyjście na podpięcie pod kierunkowskazy (zazwyczaj kabeiki w kolorach białym i brązowym) to autko wiadomo mruga. Zawsze może być tak, że sa takowe wyjścia ale nie sa podpięte. Bezpiecznik zazwyczaj zabezpiecza całą centalke, czyli jesli byłby spalony to wogóle centralny by nie dzialal.
Natomiast kwestia łił łił przy zamykaniu i naprzyklad łił przy otwieraniu to już dodatkowe wyjścia (choć w rzeczywistości jest to identyczny impuls jak podawany jest na kierunki bo wiadomo, że chodzi tylko o wzbudzenie urządzenia poprzez podanie krotkiego napięcia na nie:D więc jeśli nie ma sie łił lił to wystarczy zamontować dodatkową syrenę i pociągnąc kabelek od wyprowadzenia na kierunki)i ponadto dodatkowa syrena. Niektórzy podłączaja pod klakson ale to moim zdaniem jest przegięcie a na dodatek mozna babcie jakąś do zawału doprowadzić
sTERYD - Sob Maj 12, 2007 20:59
czubaka napisał/a: | Mam takie luźne pytanie czy w waszych roverkach jak zamykacie/otwieracie auto to mruga do was kierunkowskazami i wydaje jakis dzwiek ? bo u mnie jest cicho i ciemno a np u ojca mojej dziewczyny autko mruga (ma r214 si) |
Nie wiem jak to jest z kombi, ale w okrglakach miganie 3 razy kierunkowskazami oznacza załączenie alarmu ZTCP to kanciaki tego nie miały
czubaka napisał/a: | moze te bezpieczniki powinienem zmienić ? |
A są spalone??
jeśli tak to najpierw wypadałoby sprawdzić czemu
jeśli nie to po co wymieniać
najlepiej sprawdź czy alarm Ci działa i będziesz mial pewność czy coś jest nie tak czy wsio w pariadkie
Brt - Sob Maj 12, 2007 21:06
Brt zainstalował i mu mruga Kwestia dwóch przekaźników i przerywacza (opcja) + trochę chęci. Mam gdzieś schemat, ale najwcześniej w poniedziałek mogę go poszukać
Co do mrugania to w R200 były od 1997 (maj chyba??), ale jak jest w R400 to niestety nie wiem.
wolarz - Sob Maj 12, 2007 21:43
U mnie dzwieków nie wydaje.
Przy zamykaniu z pilota błyska kierunkami 3x, przy otwieraniu 1x.
emes - Sob Maj 12, 2007 22:02
wolarz napisał/a: | U mnie dzwieków nie wydaje |
Chyba nie było wersji z dźwiękami. Ale mogę się mylić.
7Tomi - Sob Maj 12, 2007 22:46
emes napisał/a: |
Chyba nie było wersji z dźwiękami. Ale mogę się mylić. |
Raczej nie ale w sumie kwestia dokupienia dodatkowej syreny i podłączenie. Ale mi tam kierunki wystarczą
k3master - Nie Maj 13, 2007 18:31
wolarz napisał/a: | U mnie dzwieków nie wydaje.
Przy zamykaniu z pilota błyska kierunkami 3x, przy otwieraniu 1x. |
U mnie jest identycznie.
Pozdrawiam
piter34 - Pon Maj 14, 2007 14:04
Brt napisał/a: | ale jak jest w R400 to niestety nie wiem. |
Wszystkie okrągłe R400 migały.
giewu - Pon Maj 14, 2007 14:11
Brt napisał/a: | Co do mrugania to w R200 były od 1997 (maj chyba??)... |
I znów się dowiedziałem czegoś nowego o swoim roverku, a mianowicie: mój R214 rocznik 1997 jest sprzed maja gdyż u mnie podczas zamykania, otwierania samochodu nie mrugają kierunkowskazy
czubaka - Pon Maj 14, 2007 16:50
Nie miałem czasu sprawdzic tych bezpiecznikow jeszcze ale zrobiłem szybki test wczoraj przed trasą, zostawilem otwarta szybe i zamknałem auto centralnym, poczym wsadziłem łape do środka, efekt: zaczeło trąbić ze ho ho ale kierunkowskazami nie mrugało a przy czyms takim to juz chyba powinno... czy nie powinno ?
PS moj roverek tourer jest z grudnia 96 (pierwsza rej styczeń 97)
Lechos - Pon Maj 14, 2007 16:55
moj miga przy otwieraniu i zamykaniu ale podczas alarmu tylko sie wydziera bez migania
wolarz - Pon Maj 14, 2007 19:53
Lechos napisał/a: | moj miga przy otwieraniu i zamykaniu ale podczas alarmu tylko sie wydziera bez migania |
+ zapala się światełko w środku
Lechos - Pon Maj 14, 2007 19:55
wolarz napisał/a: | + zapala się światełko w środku |
milo uslyszec o takim ,, wypasie" nigdy nie mialem okazji sprawdzac po ciemku, ale teraz widze, ze bede musial
komarynka - Pon Maj 14, 2007 20:39
Przy otwieraniu miga kierunkami 1x i zapala się światełko,przy zamykaniu miga 3x, podczas włączonego alarmu wyje i miga.
piter34 - Wto Maj 15, 2007 10:15
Cytat: | Przy otwieraniu miga kierunkami 1x i zapala się światełko,przy zamykaniu miga 3x, podczas włączonego alarmu wyje i miga. |
Dotyczy to R400 okrągłych.
W R400 kombi jest chyba taki alarm jak w R200. Czy mi w R200 migały kierunki jak alarm był w stanie "wycia", to nie pamiętam.
Brt - Wto Maj 15, 2007 10:36
Raczej nie migały. Fabio ma schemat jak zrobić, żeby migały
Ludi - Pią Lut 18, 2011 14:39
A czy "Fabio" może wystawić ten schemat bo w końcu się nie pojawił!
Borowa - Pon Mar 19, 2012 21:01
Czy jest jeszcze jakaś szansa na ten schemacik ?
Harry - Sob Wrz 26, 2015 22:10
Może zostanę gornikiem roku
Do rzeczy, żeby się wpiąć w kierunki w coupe, to który przewód i który bezpiecznik,bo dzisiaj mnie instalacja pokonała
Za centralny zamek odpowiadają przewody pomarańczowy i różowy? tak jak to jest w 200 okrągłej ?
i Jeszcze jedna dziwna sprawa. Jak się włączy lub wyłaczy lampkę ośtwietlenia. To lampka nie działa, a na desce świeci się kontrolka otwartego bagażnika i zegarek się włącza . Jak jest w pozycji środkowej to brak kontrolki i zegarka i nie ma podświeltenia wnętrza
panpodziemia100 - Nie Sty 10, 2016 18:34
Jak w 25 MG ZR pociągnąć sygnał do syreny aby podczas zamykania i otwierania centralnego był dźwięk?
|
|